Βαλκάνια: Προς διάλυση βαίνει η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξαιτίας του ψηφίσματος του ΟΗΕ για την ημέρα μνήμης της Σρεμπρένιτσα

Βαλκάνια: Προς διάλυση βαίνει η Βοσνία-Ερζεγοβίνη εξαιτίας του ψηφίσματος του ΟΗΕ για την ημέρα μνήμης της Σρεμπρένιτσα
Ο πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Μίλοραντ Ντόντικ δείχνει έγγραφα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Σρεμπρένιτσα της Βοσνίας, Πέμπτη 23 Μαΐου 2024. Σήμερα η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών θα ψηφίσει ένα σχέδιο ψηφίσματος που κηρύσσει την 11η Ιουλίου ως Διεθνή Ημέρα Προβληματισμού και Μνήμης για τη γενοκτονία της Σρεμπρένιτσα το 1995. (AP Photo/Armin Durgut)

Η ανακήρυξη της 11ης Ιουλίου ως παγκόσμιας ημέρας μνήμης της γενοκτονίας στην Σρεμπρένιτσα που αποφασίστηκε από την Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, δυσαρέστησε την πολιτική ηγεσία της Σερβίας. Το επίσημο Βελιγράδι ωστόσο προσπαθεί να παρουσιάσει ως επιτυχία το γεγονός ότι την διακήρυξη για την Σρεμπρένιτσα δεν υποστήριξε η πλειοψηφία των χωρών που αποτελούν μέλη του ΟΗΕ.

Υπέρ της διακήρυξης για την Σρεμπρένιτσα, που πρότειναν η Γερμανία και η Ρουάντα, ψήφισαν 84 χώρες, 19 την καταψήφισαν ενώ 68 χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα και η Κύπρος, τήρησαν ουδέτερη στάση.

Ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς εκτίμησε ότι «η ψήφιση της διακήρυξης ανοίγει παλιές πληγές» και θα διχάσει του λαούς της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις της πολιτικής ηγεσίας των Σέρβων της Βοσνίας. Η κυβέρνηση της Σερβικής Δημοκρατίας (Republika Srpska), της μίας εκ των δύο οντοτήτων που συνθέτουν την Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αποφάσισε να κινήσει τις πολιτικές διαδικασίες για την διάλυση του ενιαίου κράτους. Ο πρόεδρος της Republika Srpska Μίλοραντ Ντόντικ ανήγγειλε την επεξεργασία σχεδίου για την «ειρηνική οριοθέτηση». Όπως εξήγησε, το σχέδιο θα είναι έτοιμο σε 30 ημέρες και θα παρουσιαστεί στις πολιτικές ηγεσίες των άλλων δύο εθνικών κοινοτήτων, των Βόσνιων Μουσουλμάνων και των Κροατών. Ο Ντόντικ αποκάλυψε ότι το σχέδιο αυτό προβλέπει, σε πρώτη φάση, την «οριοθέτηση» σε πολιτικό επίπεδο, όπου κάθε οντότητα θα ασκεί ανεξάρτητη πολιτική. Ανέφερε ότι «για μερικά χρόνια θα διατηρηθεί η συνοχή στο οικονομικό τομέα και την ευρωπαϊκή πολιτική μέχρι να προσαρμοστούν τα δύο μέρη στην νέα κατάσταση και να επέλθει οριστικά η διάλυση». Ο Σερβοβόσνιος ηγέτης επισήμανε ότι η αποδόμηση της Βοσνίας θα γίνει με ειρηνικά μέσα.

Ο Μίλοραντ Ντόντικ πολλές φορές στο παρελθόν έχει απειλήσει με απόσχιση της Republika Srpska, αλλά ποτέ δεν τόλμησε να υλοποιήσει τις απειλές του.

Σημειώνεται ότι στο Σύνταγμα της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης προβλέπεται «το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης» για τις εθνικές κοινότητες, εφόσον αποδειχθεί ότι καταπιέζονται ή απειλείται η υπόσταση τους.

Διαβάστε επίσης:

Το Ισραήλ διακόπτει τη σύνδεση του ισπανικού προξενείου στην Ιερουσαλήμ με τους Παλαιστίνιους

Φρίκη δίχως τέλος στη Γάζα – Αίτημα στη Χάγη να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός

«Τελειώνουν» την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν; Ο Μακρόν θέλει τον Ντράγκι και… το δείχνει!

«Βόμβες» Μυτιληναίου: Διέσυρε φον ντερ Λάιεν και Μητσοτάκη – «Η χρηματιστηριακή ευφορία δεν είναι συνολική οικονομική ανάπτυξη» (Video)

Χαλκίδα: Η προϊσταμένη της ΔΟΥ έκανε «ιδιαίτερα μαθήματα» στους συνεργούς της – Οι διάλογοι που την «καίνε»

Χαλκίδα: «Δρούσαν σαν μαφία, μου είπαν εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά» λέει επιχειρηματίας για τους εφοριακούς (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter