«Τελειώνουν» την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν; Ο Μακρόν θέλει τον Ντράγκι και… το δείχνει!

«Τελειώνουν» την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν; Ο Μακρόν θέλει τον Ντράγκι και… το δείχνει!

Το Παρίσι θεωρεί τον Ιταλό κεντρικό τραπεζίτη βασικό σύμμαχο στα σχέδιά του να αυξήσει τις δημόσιες δαπάνες και να ανατάξει την οικονομία της ΕΕ, αναφέρει σημερινό δημοσίευμα του Politico.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν επιθυμεί μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες για τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι αλλά το θέμα είναι να βρεθεί ο κατάλληλος ρόλος.

Ένα από τα μεγαλύτερα στρατηγικά ερωτήματα γύρω από τις εκλογές της ΕΕ στις 6-9 Ιουνίου είναι αν η Γαλλία θα υποστηρίξει μια δεύτερη θητεία της Γερμανίδας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ οι σχέσεις μεταξύ Παρισιού και Βερολίνου είναι παγωμένες.

Ερωτηθείς εάν η Γαλλία υποστηρίζει την υποψηφιότητα της φον ντερ Λάιεν, ο Πασκάλ Κανφίν, ευρωβουλευτής του κόμματος Renew Europe του Μακρόν με απευθείας σύνδεση με την πρόεδρο, δήλωσε: «Η Γαλλία και όλοι στο προεδρικό οικοσύστημα θα ήθελαν ο Ντράγκι να παίξει ρόλο».

Ο Μακρόν φημολογείται εδώ και καιρό ότι θα ελιχθεί παρασκηνιακά για να τοποθετήσει τον Ντράγκι, έναν τεχνοκράτη που ηγήθηκε μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας που οδήγησε την Ιταλία στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κοροναϊού και των οικονομικών συνεπειών της, επικεφαλής του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ.

Αλλά είναι η πρώτη φορά που ένας Γάλλος αξιωματούχος τον υποστηρίζει δημοσίως για μια κορυφαία θέση στις Βρυξέλλες.

Το όνομα του Μάριο Ντράγκι ακούγεται όλο και περισσότερο στους οικονομικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, αφού η θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θεωρείται αποτυχημένη. Δεν ήταν τυχαίο που το όνομά του αναφέρθηκε και εδώ στην Ελλάδα, από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο σε εκδήλωση- συζήτηση του ΣΕΒ για τις Ευρωεκλογές του 2024.

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος Αντιπρόεδρος του ΣΕΒ και προέδρου της  Eurometaux αφού χαρακτήρισε την απερχόμενη Κομισιόν ως την πλέον αποτυχημένη στην Ιστορία της Ε.Ε., ανέφερε:

«Περιμένουμε με πολύ μεγάλη αγωνία αν θα ευοδωθεί η προσπάθεια του Γάλλου προέδρου Μακρόν να πείσει τον Ντράγκι να διεκδικήσει την προεδρεία της Κομισιόν. Και αυτό το περιμένουμε με πολύ μεγάλη αγωνία. Θα αλλάξουν πάρα πολλά. Ένα από αυτά που είπε ο Ντράγκι είναι ότι και η πολιτική της Άμυνας και της Ενέργειας στην Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες βασίστηκε με ορίζοντα την Ευρώπη…», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μυτιληναίος. Περισσότερα ΕΔΩ

Η ώρα των αποφάσεων

Είναι κρίσιμο ότι η Γαλλία ευθυγραμμίζεται ιδεολογικά με τον Ντράγκι, ο οποίος δεν θα ήθελε οι δημοσιονομικοί κανόνες να εμποδίσουν τις γενναιόδωρες δαπάνες για την αναδιαμόρφωση της ευρωπαϊκής οικονομίας. Πράγματι, ο πρώην κεντρικός τραπεζίτης θεωρείται βασικός σύμμαχος στην επόμενη μάχη του Παρισιού εντός του μπλοκ: την εξεύρεση τρισεκατομμυρίων ευρώ για δημόσιες επενδύσεις ώστε να φτάσει τις βιομηχανικές υπερδυνάμεις: Κίνα και ΗΠΑ.

«Έχει την αξιοπιστία να προσπαθήσει να πείσει [τις άλλες χώρες] για την ικανότητα μακροπρόθεσμων επενδύσεων και την ανάγκη για κοινές επενδύσεις, κάτι που αποτελεί τεράστια πρόκληση», δήλωσε ο Κανφέν.

Η δυσκολία για τη Γαλλία, ωστόσο, είναι ότι οι πολιτικές διαμορφώσεις θα είναι πολύ δύσκολο να πλοηγηθούν, ιδίως αν το Παρίσι θέλει να πάρει τη θέση Νο 1 από τη φον ντερ Λάιεν.

Ο Ντράγκι δεν ανήκει επισήμως σε κανένα μεγάλο κόμμα, οπότε ο Μακρόν θα πρέπει να συνάψει μια σημαντική πολιτική συμφωνία με τους Ευρωπαίους ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος της φον ντερ Λάιεν και με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.

Αυτό θα συνέβαινε εκτός εάν έπειθε την ακροδεξιά Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι να διορίσει τον Ντράγκι. Ο 76χρονος τεχνοκράτης δεν θα ήταν ο πιο πιθανός πολιτικός σύμμαχος της Μελόνι – αλλά θα ήταν πιθανό να δει τα πλεονεκτήματα ενός Ιταλού στο τιμόνι, που θα διοικεί την ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

LIVE: «Μετωπική» στη Βουλή για ακρίβεια και αισχροκέρδεια – Προεκλογικό «debate» για τους πολιτικούς αρχηγούς

«Βόμβες» Μυτιληναίου: Διέσυρε φον ντερ Λάιεν και Μητσοτάκη – «Η χρηματιστηριακή ευφορία δεν είναι συνολική οικονομική ανάπτυξη» (Video)

Χαλκίδα: Η προϊσταμένη της ΔΟΥ έκανε «ιδιαίτερα μαθήματα» στους συνεργούς της – Οι διάλογοι που την «καίνε»

Χαλκίδα: «Δρούσαν σαν μαφία, μου είπαν εδώ δεν είμαστε καλά παιδιά» λέει επιχειρηματίας για τους εφοριακούς (Video)

Συγχωνεύσεις νοσοκομείων και ΣΔΙΤ με διαγνωστικά κέντρα – Ο Γεωργιάδης σχεδιάζει αλλαγές στις δομές υγείας

Πιτσιλιές, βρομιές και Μαφία

Κυβέρνηση «ειδικής αιτιολογίας»

Η Ουκρανία αποκαλύπτει ξανά συμφωνίες Μητσοτάκη – Ζελένσκι για τις οποίες η ελληνική κυβέρνηση σιωπά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter