Βουλή: «Βροχή» οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια 

Βουλή: «Βροχή» οι ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για τα ιδιωτικά Πανεπιστήμια 

Όπως είχε διαφανεί από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην αρμόδια Επιτροπή, το ένα μετά το άλλο τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέθεσαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας για την παραβίαση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Όπως ανακοίνωσε ο προεδρεύων Γιάννης Πλακιωτάκης, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και Νίκη κατέθεσαν ενστάσεις αντισυνταγματικότητας κατά του σχεδίου νόμου.

«Σύσσωμη η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε αίτηση αντισυνταγματικότητας επί της αρχής και των άρθρων του κεφαλαίου Δ, άρθρα 130-155 για το λόγο ότι τα νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και όχι δημοσίου δικαίου κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος» είπε η γραμματέας του ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοδώρα Τζάκρη, προσθέτοντας τα άρθρα 135 και 152 επειδή «δεν διασφαλίζουν την ακαδημαϊκή αυτοδιοίκηση των νομικών προσώπων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης κατά παράβαση του άρθρου 16 του Συντάγματος»

Στο ίδιο πλαίσιο, η κ. Τζάκρη ενέταξε το άρθρο 147 επειδή «προβλέπει διαφορετικούς όρους πρόσβασης των φοιτητών στα νομικά πρόσωπα πανεπιστημιακής εκπαίδευσης έναντι των δημοσίων πανεπιστημίων», αλλά και του 151 εξαιτίας του ότι «δεν περιέχει εγγυήσεις υπέρ των καθηγητών των νομικών προσώπων πανεπιστημιακής εκπαίδευσης κατά παράβαση του άρθρου 16».

Υπενθυμίζεται πως στο ΣτΕ πέταξε το μπαλάκι της τελικής κρίσης επί της συνταγματικότητας ή μη του νομοσχεδίου η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής, σημειώνοντας πως «το ζήτημα θα κριθεί, όπως μπορεί σχεδόν μετά βεβαιότητας να υποτεθεί, από την ελληνική δικαιοσύνη».

Διαβάστε σχετικά: Ιδιωτικά πανεπιστήμια: Η Επιστημονική Υπηρεσία πετά το μπαλάκι στο ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νομοσχεδίου

Η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter