Βραζιλία: Αλλαγή στάσης από τον Λούλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Βραζιλία: Αλλαγή στάσης από τον Λούλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μία εντελώς διαφορετική προσέγγιση σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία παρουσίασε ο πρόεδρος της Βραζιλίας, Λούλα ντα Σίλβα, λίγα εικοσιτετράωρα μετά την επίσκεψή του στην Κίνα και τη συνάντηση με τον Σι Τζινπίνγκ.

Οι δηλώσεις Λούλα στο Πεκίνο είχαν προκαλέσει την οργή των ΗΠΑ, που μέσω του εκπροσώπου του Συμβουλίου Ασφαλείας στην Ουάσινγκτον, Τζον Κίρμπι, είχαν επιτεθεί φραστικά στον κεντροαριστερό πρόεδρο της Βραζιλίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι οι απόψεις του απηχούν τις θέσεις του Πούτιν και τη ρωσική προπαγάνδα. Μεταξύ άλλων, ο 77χρονος είχε κατηγορήσει την Ουάσινγκτον ότι «ενθαρρύνει τον πόλεμο στην Ουκρανία».

Λίγα εικοσιτετράωρα αργότερα, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης προς τιμήν του προέδρου της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις, στη Μπραζίλια, ο Λούλα καταδίκασε την παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας. «Η κυβέρνησή μου επιδιώκει πολιτική λύση της σύρραξης μέσω διαπραγματεύσεων», τόνισε.

Νωρίτερα, ο Σέλσου Αμορίμ, σύμβουλος του Λούλα ντα Σίλβα για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, χαρακτήρισε ως «παράλογες» τις δηλώσεις του Κέρμπι, τονίζοντας μεν ότι υπάρχουν σημεία σύγκλισης με τη Ρωσία, συμπληρώνοντας ότι η Βραζιλία έχει ωστόσο «καταδικάσει την εισβολή στην Ουκρανία».

Υπενθυμίζεται ότι κατά την επίσκεψή του στη Μπραζίλια, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είχε ευχαριστήσει την κυβέρνηση ντα Σίλβα «για τη συμβολή της στην αναζήτηση λύσης σε αυτή τη σύγκρουση».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter