Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον ζητά συγγνώμη για τη λειψή αντιμετώπιση της πανδημίας

Βρετανία: Ο Μπόρις Τζόνσον ζητά συγγνώμη για τη λειψή αντιμετώπιση της πανδημίας

Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Τετάρτη 6/12/23 ότι λυπάται βαθιά για την απώλεια ζωών κατά την πανδημία του COVID-19 και παραδέχτηκε ότι είχε κάνει λάθη, αλλά αγωνίστηκε να προτείνει συγκεκριμένα τι θα μπορούσε να είχε κάνει διαφορετικά.

Προσωπική ευθύνη

Ο Τζόνσον δήλωσε ότι ανέλαβε την προσωπική ευθύνη για όλες τις αποφάσεις που ελήφθησαν και κατανοούσε την οργή του κοινού αφού η έρευνα άκουσε μαρτυρίες για κυβερνητική ανικανότητα, πισώπλατα μαχαιρώματα και μισογυνισμό καθώς αντιμετώπιζε τη μεγαλύτερη κρίση υγείας των τελευταίων δεκαετιών.

Η ακρόαση διακόπηκε από διαδηλωτές, οι οποίοι προειδοποιήθηκαν, και σε ορισμένες περιπτώσεις δόθηκε εντολή να αποχωρήσουν, από την πρόεδρο της έρευνας. «Μπορώ να πω ότι καταλαβαίνω τα συναισθήματα των θυμάτων και των οικογενειών τους και λυπάμαι βαθιά για τον πόνο και την απώλεια και τον πόνο αυτών των θυμάτων και των οικογενειών τους», ανέφερε ο Τζόνσον. «Υπήρχαν πράγματα που θα μπορούσαμε να είχαμε κάνει διαφορετικά; Αναμφισβήτητα. Αλλά θα δεν μπορώ να τα αναφέρω μπροστά σας τώρα σε μια σειρά προτεραιότητας».

Η έρευνα έχει ήδη ακούσει καταστροφικές μαρτυρίες σχετικά με τον χειρισμό της κρίσης από τον Τζόνσον, συμπεριλαμβανομένης της απροθυμίας του να κάνει lockdown και πώς μπερδεύτηκε από την επιστήμη. Λέγεται ότι ο Τζόνσον ρώτησε κάποια στιγμή εάν το να φυσήξει στη μύτη του ένα στεγνωτήρα μαλλιών θα μπορούσε να σκοτώσει τον ιό και πρότεινε να του κάνουν ένεση COVID στην τηλεόραση για να κατευνάσουν τους φόβους του κοινού.

Έρευνα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

Ένα βαν με πανό διαμαρτυρίας είναι σταθμευμένο έξω από την έρευνα του Covid-19 στο Λονδίνο, Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023. Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα καταθέσει αργότερα. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

Ο Τζόνσον είναι αντιμέτωπος με διήμερη ανάκριση στην επίσημη έρευνα για το γιατί η Βρετανία κατέληξε με έναν από τους υψηλότερους αριθμούς θανάτων στον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Τζόνσον, πρωθυπουργός για τρία χρόνια μεταξύ 2019 και 2022, παραιτήθηκε ντροπιασμένος μετά από μια σειρά σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένων αναφορών ότι ο ίδιος και άλλοι αξιωματούχοι ήταν παρόντες σε συγκεντρώσεις με αλκοόλ στην Ντάουνινγκ Στριτ το 2020 και το 2021, όταν οι περισσότεροι άνθρωποι στη Βρετανία ήταν αναγκασμένοι να μείνουν στο σπίτι.

Ο COVID-19 σκότωσε περισσότερους από 230.000 ανθρώπους στη Βρετανία και μόλυνε πολλά εκατομμύρια πολίτες ακόμη.

Διαβάστε επίσης: 

Γάζα: Ξανά στο προσκήνιο οι αναφορές περί σχεδίων εκτοπισμού των Παλαιστινίων στο Σινά

Βρετανία: Ο Σούνακ καταφεύγει στην ομοφοβία φλερτάροντας με τα ακροδεξιά αντανακλαστικά

Εληξε η απεργία στο Χόλιγουντ με ιστορική νίκη των ηθοποιών

Γερμανία: Στον «αέρα» η συμφωνία για τον προϋπολογισμό – Επιμένει στις περικοπές ο Λίντνερ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter