Χακάν Φιντάν: H μακροχρόνια συμμαχία με τις ΗΠΑ μας υποχρεώνει να συνεργαζόμαστε

Χακάν Φιντάν: H μακροχρόνια συμμαχία με τις ΗΠΑ μας υποχρεώνει να συνεργαζόμαστε

Ο τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος βρίσκεται στο Λονδίνο στο πλαίσιο της διάσκεψης  για την ανάκαμψη της Ουκρανίας, συναντήθηκε με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, στέλνοντας το δικό του μήνυμα για τις Αμερικανοτουρκικές σχέσεις, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μην συμφωνούμε σε κάθε θέμα, αλλά η μακροχρόνια συμμαχία μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και άλλων πλατφορμών μας υποχρεώνει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε».

Μεταξύ άλλων και πριν την εκκίνηση της επίσημης συζήτησης οι δυο ΥΠΕΞ συνομίλησαν μπροστά στις κάμερες, με τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να καλωσορίζει τον Τούρκο ομόλογο του, λέγοντας ότι «είναι πραγματική ευχαρίστηση να έχω αυτή την ευκαιρία να συναντήσω έναν συνάδελφο πολλών ετών, τον Χακάν Φιντάν, τον νέο υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας. Χαίρομαι πολύ που θα συνεργαστώ μαζί σας. Είχα μια καταπληκτική σχέση και συνεργασία με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, και τώρα είμαι ευτυχής που συνεργαζόμαστε επειδή έχουμε – είχα την ευκαιρία επί πολλά χρόνια να συνεργαστούμε, και υπάρχουν τόσα πολλά που οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκική Δημοκρατία κάνουν μαζί στα πιο ουσιώδη και ζωτικά ζητήματα της εποχής μας, οπότε έχουμε πολλά να συζητήσουμε».

Συνεχίζοντας ο Άντονι Μπλίνκεν σημείωσε «φυσικά, θα μιλήσουμε για την επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένης της διαδικασίας ένταξης της Σουηδίας, τη δική μας αμυντική συνεργασία και την προώθηση σε μια σειρά από θέματα, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας και της οικονομικής συνεργασίας. Αλλά η σχέση μεταξύ των χωρών μας είναι βαθιά, είναι πλούσια και, όπως είπα, αφορά πολλά από τα πιο σημαντικά ζητήματα της εποχής μας. Έτσι, η ευκαιρία να περάσω λίγο χρόνο μαζί σας εδώ στο Λονδίνο, εκτιμάται πολύ.

Από την πλευρά του ο Τούρκος Υπουργός δεν ήταν και τόσο διπλωμάτης. Όπως δήλωσε ήταν χαρά του που συναντήθηκαν αν και προηγουμένως είχαν μιλήσει στο τηλέφωνο όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του.

Συνεχίζοντας είπε ότι «βρισκόμαστε εδώ στο Λονδίνο για να επιδείξουμε την υποστήριξή μας στην Ουκρανία. Σε αυτή τη συνάντηση, θα συζητήσουμε επίσης τα διμερή μας θέματα. Και όπως γνωρίζετε, η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μην συμφωνούμε σε κάθε θέμα, αλλά η μακροχρόνια συμμαχία μας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και άλλων πλατφορμών μας υποχρεώνει να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε. Και όπως γνωρίζετε, ο Πρόεδρος Ερντογάν και ο Πρόεδρος Μπάιντεν είχαν συστήσει τον Στρατηγικό Μηχανισμό Τουρκίας-ΗΠΑ πέρυσι στη Μαδρίτη της Ισπανίας, και το αντικείμενο του μηχανισμού είναι η αντιμετώπιση των εκκρεμών ζητημάτων και η διερεύνηση των ευκαιριών για την περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας μας. Ανυπομονώ λοιπόν να συνεργαστώ με τον Υπουργό Μπλίνκεν για το σκοπό αυτό».

Πηγή: Reuters, AFP

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter