«Χολέρα και πανούκλα»: Η μυθιστορηματική βιογραφία του Αλεξάντερ Γερσέν

«Χολέρα και πανούκλα»: Η μυθιστορηματική βιογραφία του Αλεξάντερ Γερσέν

Με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού διαβάζουμε το μυθιστόρημα του Πατρίκ Ντεβίλ με θέμα τη ζωή του Αλεξάντερ Γερσέν, του επιστήμονα που στα τέλη του 19ου αιώνα απομόνωσε τον βάκιλο της βουβωνικής πανώλης.

«Ένας άντρας που έχει χάσει πια σχεδόν όλα του τα μαλλιά, με λευκή γενειάδα και μάτια γαλανά. Σακάκι ευγενή γαιοκτήμονα, μπεζ παντελόνι και λευκό πουκάμισο ανοιχτό». Έτσι περιγράφει ο Γάλλος συγγραφέας Πατρίκ Ντεβίλ τον Αλεξάντερ Γερσέν στο μυθιστόρημά του «Χολέρα και πανούκλα» (Εκδόσεις Τόπος, μετάφραση Άννυ Σπυράκου) όταν ηλικιωμένος πλέον εγκατέλειψε αεροπορικώς το υπό ναζιστική κατοχή Παρίσι την τελευταία ημέρα του Μαΐου 1940. Ο Εμίλ Ζαν Αλεξάντερ Γερσέν (1863-1943) είναι ο Ελβετός μικροβιολόγος και στρατιωτικός γιατρός ο οποίος το 1894 στον προαύλιο χώρο ενός νοσοκομείου του Χονγκ Κονγκ απομόνωσε τον βάκιλο της βουβωνικής πανώλης και παρασκεύασε εμβόλιο και ορό κατά της νόσου. Προς τιμήν του η ασθένεια πήρε την επιστημονική ονομασία Yersinia pestis.

Ο Γερσέν σπούδασε στη Λωζάνη, στο Μάρμπουργκ και στο Παρίσι. Το 1889 ξεκίνησε να εργάζεται στο Ινστιτούτο Παστέρ, όπου μαζί με τον Εμίλ Ρου ανακάλυψαν τη διφθεριτική τοξίνη. Ο Ντεβίλ περιγράφει τον Γερσέν της εποχής εκείνης ως εξής: «Είναι μανιώδης αναγνώστης, αρκεί να πρόκειται για επιστημονικά κείμενα ή εξερευνητικά χρονικά. Εργάζεται μες στην ησυχία και τη μοναξιά, με περιβολή καπνοδοχοκαθαριστή και ύφος ανθρώπου που δεν έχει ποτέ κοπιάσει –κι αυτή είναι η χάρη του. Τη νύχτα βράζει στα ζουμιά με τα μικρόβια και ετοιμάζει τα αντιδραστήριά του. Τον γοητεύουν όλα αυτά τα σύνεργα που έχει στη διάθεσή του. Επιτέλους εργαστηριακές ασκήσεις, χαρταετοί».

Η δίψα του Γερσέν για περιπέτεια που πυροδοτήθηκε από τις ιστορίες του Λίβινγκστον και του Κόνραντ τον οδήγησαν στην Ασία. Στη μυθιστορηματική βιογραφία δια χειρός Πατρίκ Ντεβίλ περιγράφεται η συναρπαστική ζωή και ο αγώνας του Γερσέν να προφυλάξει μέσω της επιστήμης του εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές από την πανώλη, την ασθένεια που από την αρχαιότητα, με σημαντικότερη έξαρση εκείνη του 14ου αιώνα, σάρωσε την Ευρώπη και την Ασία.

INFO

Χολέρα και πανούκλα

Πατρίκ Ντεβίλ

Εκδόσεις Τόπος

ISBN 978-960-499-121-1

ΣΕΛ 256

ΤΙΜΗ 12,90

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter