Χωρίς επιτυχία η επίθεση φιλίας της Τράπεζας Πειραιώς προς τους μικρομετόχους – Πτώση 12% της μετοχής στο άνοιγμα

Χωρίς επιτυχία η επίθεση φιλίας της Τράπεζας Πειραιώς προς τους μικρομετόχους – Πτώση 12% της μετοχής στο άνοιγμα

Μετά από δυο μέρες κατακόρυφης πτώσης κατά 40% της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς που συμπαρέσυρε προς τα κάτω ολόκληρο το Χρηματιστήριο κι αφού μεσολάβησαν οι πρώτες καταγγελίες μετόχων προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς επιχείρησε να «χρυσώσει» το χάπι της απαξίωσης των υφιστάμενων μετοχών της που θα οδηγήσουν σε εκμηδενισμό των χρημάτων των μικρομετόχων, αλλάζοντας τους όρους συμμετοχής των μικρομετόχων στην αύξηση κεφαλαίου.

Σύμφωνα με non paper που απέστειλε στα οικονομικά media το απόγευμα της Παρασκευής η διοίκηση της Πειραιώς, το Διοικητικό Συμβούλιο της τράπεζας θα εξετάσει τη προνομιακή συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων στην αύξηση κεφαλαίου, με τον επιμερισμό της σε δύο χωριστές διαδικασίες, μία για το εξωτερικό όπου θα γίνει ιδιωτική τοποθέτηση, μέσω book building, για την κατανομή του 90% των νέων μετοχών και δεύτερη για την Ελλάδα, όπου η αύξηση θα γίνει μέσω δημόσιας προσφοράς στην οποία προτεραιότητα θα έχουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι για την κατανομή του 10% των νέων μετοχών.

Με δημόσια προσφορά το 10% των νέων μετοχών ως τυράκι για τους μικρομετόχους

Με δεδομένο ότι το μερίδιο των μικρομετόχων στο μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς ανέρχεται σε 11% και η δημόσια προσφορά στην οποία θα έχουν προτεραιότητα θα αφορά το 10% των νέων μετοχών της ΑΜΚ, με την ανακοίνωση αυτή η διοίκηση της Πειραιώς επιδιώκει να πείσει τους μικρομετόχους να κρατήσουν τις υπάρχουσες μετοχές τους όχι γιατί έχουν την οποιαδήποτε αξία, αλλά για να συμμετάσχουν ως υφιστάμενοι μέτοχοι στην αύξηση που θα πραγματοποιηθεί τον Απρίλιο και να πάρουν τις νέες μετοχές που θα έχουν αξία.

Προφανής στόχος βέβαια της διοίκησης της Τράπεζας Πειραιώς, είναι να ανακόψει την κατακόρυφη πτώση της μετοχής της Πειραιώς στο Χρηματιστήριο και την ακόλουθη πτώση ολόκληρου του Γενικού Δείκτη – που προβληματίζει την κυβέρνηση. Όπως φάνηκε όμως από την πρώτη ώρα της σημερινής συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, όπου η μετοχή διαπραγματεύονταν ξανά με πτώση 12%, είναι απίθανο να τα καταφέρει, με δεδομένο ότι το τυράκι της δημόσιας προσφοράς για το 10% των μετοχών της ΑΜΚ δεν αλλάζει κάτι στην απαξίωση των υφιστάμενων μετοχών.
Επίσημη καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς από την Ένωση Ελλήνων Επενδυτών
Εν τω μεταξύ, πηγές της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ανέφεραν ότι η Επιτροπή δέχτηκε την Παρασκευή καταγγελίες από μικρομετόχους της Πειραιώς, ισχυρότερο αντίκτυπο όμως ενδέχεται να έχουν οι κινήσεις που προετοιμάζει η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών. Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών Γιάννης Κυριακόπουλος το Σάββατο προανήγγειλε επίσημη καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και προσφυγές στη Δικαιοσύνη, για καταστρατήγηση δικαιωμάτων των μετόχων, με παράλληλη βλάβη του δημοσίου συμφέροντος.

Μιλώντας την Κυριακή στο sofokleousin, o Γιάννης Κυριακόπουλος έβαλε στο στόχαστρο την απόφαση της Τράπεζας Πειραιώς για κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των υφιστάμενων μετόχων, την ανεπαρκή ενημέρωση του επενδυτικού κοινού και μίλησε για υπόνοιες χειραγώγησης της μετοχής η οποία έχασε σε τρεις μέρες πάνω από 40%, με έντονες ενδοσυνεδριακές διακυμάνσεις.

Γ. Κυριακόπουλος: Η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Επενδυτών επέκρινε, συν τοις άλλοις, τη στάση του ΤΧΣ και επισήμανε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες της για το γεγονός ότι με την ψήφο μόνο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, μπορεί να εγκριθεί στη συνέλευση της 7ης Απριλίου μια αύξηση με πλήρη κατάργηση δικαιωμάτων των παλαιών μετόχων – συμπεριλαμβανομένου του ίδιου του ΤΧΣ, δηλαδή των Ελλήνων φορολογουμένων.

Σε ότι αφορά την καταγγελία για χειραγώγηση της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς που η Ένωση θα υποβάλει στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο Γ. Κυριακόπουλος αναφέρθηκε στην έλλειψη ενημέρωσης του επενδυτικού κοινού εκ μέρους της τράπεζας, εστίασε στο γεγονός ότι, παρά τις μεγάλες διακυμάνσεις της μετοχής μεταξύ της περασμένης Τρίτης και της περασμένης Παρασκευής, δεν υπήρξε καμία αναλυτική ενημέρωση από την τράπεζα, είτε στο site της, είτε στο σύστημα Ερμής του χρηματιστηρίου αλλά και στο ότι τους μήνες Οκτώβριο και Νοέμβριο, η διοίκηση της τράπεζας διαβεβαίωσε τρεις φορές τους μετόχους ότι δεν θα πραγματοποιήσει καμία αύξηση κεφαλαίου (τον Νοέμβριο μάλιστα ο Χρ. Μεγάλου είπε ότι δεν θα κάνει καμία αύξηση κεφαλαίου μέσα στο 2021).

Ασφαλιστικά μέτρα και μήνυση σε βάρος της διοίκησης της Πειραιώς

Η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, σύμφωνα με τον κ. Κυριακόπουλο, θα προχωρήσει στην άσκηση ασφαλιστικών μέτρων και μηνυτήριας αναφοράς, αλλά και σε καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς κατά των χειρισμών της διοίκησης της Πειραιώς που οδηγούν στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των επενδυτών αλλά και στην παραβίαση της κανονιστικής συμμόρφωσης. Τέλος, θα απευθυνθεί και σε δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν θεσμικούς επενδυτές, νυν μετόχους της τράπεζας , για ενδεχόμενη κατάθεση ομαδικής αγωγής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter