Χωρίς κάλυψη Τσιόδρα η κριτική στη μελέτη Λύτρα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη

Απάντηση για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την μελέτη του καθηγητή Δημόσιας Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, Θεόδωρου Λύτρα κλήθηκε από το documentonews.gr να απαντήσει ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, υπό το βάρος της δραματικής πραγματικότητας του θανάτου της συντριπτικής πλειοψηφίας των ασθενών που διασωληνώθηκαν εκτός Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, που καταγράφει η μελέτη.

Την Τετάρτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επικαλέστηκε με νόημα πως από την μελέτη απουσιάζει η υπογραφή του Σωτήρη Τσιόδρα, καθώς και πως η στόχευση της κυβέρνησης ήταν να μην βρεθεί κάποιος στην ανάγκη να διασωληνωθεί, εστιάζοντας στον εμβολιασμό του πληθυσμού.  Κλήθηκε να απαντήσει αναφορικά με την παρουσία του Σωτήρη Τσιόδρα στο πλευρό του Κυριάκου Μητσοτάκη και παρότι υποστηρίζεται πως συνεχίζει να έχει τον ρόλο «που είχε πάντοτε δίπλα στον πρωθυπουργό», στην κυβέρνηση ισχυρίζονται πως «δεν ξέρουν» ποια είναι η άποψή του για την επίμαχη μελέτη. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη υπό το βάρος των εξευτελιστικών δηλώσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη από βήματος Βουλής τον περσινό Δεκέμβριο, πως «δεν έχω ενδείξεις ότι οι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα».

«Δημοσιεύτηκε η επικαιροποιημένη μελέτη του καθηγητή Λύτρα για τους θανάτους ασθενών εκτός ΜΕΘ, και σύμφωνα με τα στοιχεία που μοιάζουν επαρκείς ενδείξεις, δείχνουν 97% θανάτων διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ. Εσείς σχολιάσατε πως λείπει το όνομα του κ. Τσιόδρα, και εν πολλοίς, θέλω να μας πείτε εάν αμφισβητείτε τα στοιχεία που επικαλείται ο κ. Λύτρας που λέει πως έρχονται από τον ΕΟΔΥ. Και όσον αφορά τον κ. Τσιόδρα, είναι ακόμα σύμβουλος του πρωθυπουργού; Τι λέει για την συγκεκριμένη μελέτη;» ρωτήσαμε συγκεκριμένα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, με τον ίδιο να μην μπορεί να κρύψει την αμηχανία της κυβέρνησης.

«Ο κύριος Τσιόδρας έχει το ρόλο που είχε πάντοτε δίπλα στον πρωθυπουργό. Τι λέει για την συγκεκριμένη μελέτη δεν ξέρω. Και το γεγονός ότι δεν υπογράφει τη συγκεκριμενη μελέτη είναι αυταπόδεικτο γεγονός, δεν το σχολίασα εγώ, είναι αντικειμενικό γεγονός» ανέφερε γελόντας αμήχανα καθώς αναφερόταν στον στενό συνεργάτη του πρωθυπουργού, εκθέτοντας επί της ουσίας τον καθηγητή και επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων, χρεώνοντάς του αφωνία για την μελέτη που έχει προκαλέσει μεγάλη αντιπαράθεση στον δημόσιο διάλογο.

Μάλιστα, παρότι δήλωσε πως «δεν ξέρει» τι λέει ο πιο προβεβλημένος από το Μέγαρο Μαξίμου καθηγητής, στη συνέχεια υποστήριξε πως κατάλληλοι για να σχολιάσουν είναι οι καθηγητές, επικαλούμενος προφανώς τις απαξιωτικές αναφορές Μαγιορκίνη-Κοτανίδου, που κατέχουν παράλληλα και κυβερνητικές θέσεις.

«Από εκεί και πέρα κάθε μελέτη είναι ένα εργαλείο που αξιοποιείται ανάλογα. Σε ότι αφορά την επιστημονική της επάρκεια και εγκυρότητα δεν είμαι εγώ ο κατάλληλος να τη σχολιάσω και να την κρίνω. Υπάρχουνε καθηγητές πανεπιστημίου, επιστήμονες, οι οποίοι από ότι είδα στον δημόσιο διάλογο αμφισβητούν έντονα τα συμπεράσματα της μελέτης, κυρίως διότι τα στοιχεία που επικαλείται ως data δεν συνδέονται με άλλες πολύτιμες πληροφορίες που θα βοηθούσαν στην εξαγωγή αυτών των συμπερασμάτων. Αλλά αυτός είναι ένας διάλογος που γίνεται στο επιστημονικό πεδίο, δεν μας πέφτει λόγος πολιτικά να παρέμβουμε σε αυτό» υποστήριξε, επιχειρώντας να παρουσιάσει την αντιπαράθεση γύρω από τα σημαντικά ευρήματα σε μία «ενδοακαδημαϊκή» διένεξη, παρότι αφορά τις ζωές της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών, αλλά και των οικογενειών που έχασαν δικούς τους ανθρώπους από την διαχείριση της πανδημίας.

Στο τέλος δε, άδραξε την ευκαιρία για να «διαφημίσει» το κυβερνητικό έργο στη διαχείριση της πανδημίας, υποστηρίζοντας πως «η κυβέρνηση παρέλαβε εν μέσω πανδημίας μία κατάσταση με Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τις οποίες υπερδιπλασσίασε. Με την πολιτική της εξασφάλισε τη διάθεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και γιατρών και από τον ιδιωτικό τομέα. Και επίσης, έκανε όλο το προηγούμενο διάστημα, με δύσκολες, με σκληρές, με αποφάσεις που είχαν πολιτικό κόστος, χωρίς τη συστράτευση όλων από την πρώτη στιγμή από το πολιτικό πεδίο, έκανε ότι μπορούσε προκειμένου να εμβολιαστεί, όσο το δυνατόν περισσότερος πληθυσμός, κυρίως οι ευάλωτες ομάδες. Και να αποφευχθεί το γεγονός, ο κίνδυνος να οδηγούνται άνθρωποι στις ΜΕΘ ή να οδηγούνται σε διασωλήνωση εκτός ΜΕΘ».

YouTube video player

Διαβάστε επίσης:  

Ο Λύτρας και η ομηρία του

Μελέτη Λύτρα – Έχασε τον άντρα της και καταγγέλλει: «Πέθανε περιμένοντας κρεβάτι ΜΕΘ, δεν αξίζει σε κανέναν»

Γιατροί για μελέτη Λύτρα: «Η θνητότητα 97% είναι ισοδύναμη με εξ επαφής πυροβολισμό στο κεφάλι» (Videos)