Χωρίς χιτζάμπ δεν υπάρχει εκπαίδευση για τις γυναίκες στο Ιράν

Χωρίς χιτζάμπ δεν υπάρχει εκπαίδευση για τις γυναίκες στο Ιράν

Να χάσουν τις σπουδές τους κινδυνεύουν οι γυναίκες στο Ιράν με τουλάχιστον 60 φοιτήτριες να έχουν αποκλειστεί από τα πανεπιστήμια, μετά την άρνησή τους να φορέσουν χιτζάμπ. Οι φοιτήτριες έχουν προβεί σε αυτήν την κίνηση θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για τις παρενοχλήσεις που δέχονται οι γυναίκες και τα κορίτσια στη χώρα.

Σύμφωνα με τον Guardian τον τελευταίο καιρό κάνουν τον γύρο του διαδικτύου βίντεο που δείχνουν γυναίκες, αλλά και κορίτσια να παρενοχλούνται σχεδόν όπου βρεθούν, σε δρόμους, μετρό και πανεπιστημιουπόλεις.

Αποβάλλονται από τα πανεπιστήμια αν δεν φορούν χιτζάμπ

Φοιτήτριες δηλώνουν πως οι συλλήψεις των γυναικών αυξάνονται, ενώ προειδοποιούν πως πρόκειται να έρθουν αντιμέτωπες με σοβαρότερες συνέπειες, εάν συνεχίσουν να μην φοράνε το χιτζάμπ. Μάλιστα, εννιά από αυτές δήλωσαν ότι υπάρχουν φόβοι για την συνέχεια των σπουδών τους, μετά από τη αναστολή και την απαγόρευση της εισόδου τους στις σχολές.

“Μας απαγορεύουν μαζικά την είσοδο στο πανεπιστήμιο, επειδή αρνούμαστε να φορέσουμε χιτζάμπ και τις τελευταίες ημέρες υπήρξε μια βίαιη καταστολή εναντίον μας, επειδή καθόμασταν ειρηνικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας”, είπε μια σπουδάστρια από ένα πανεπιστήμιο στην Τεχεράνη. Συμπλήρωσε ότι οι αξιωματούχοι ασφαλείας “μας πέταξαν βίαια έξω από τις τάξεις”.

Ενδεικτικό αυτής της αυταρχικής κατάστασης που επικρατεί στο Ιράν είναι πως όσοι καθηγητές υποστήριξαν την διαμαρτυρία των φοιτητριών, δέχθηκαν επίθεση και αποβλήθηκαν από το πανεπιστήμιο.

Τι λένε οι φοιτήτριες

“Έχω δεχτεί επανειλημμένες προσωρινές αναστολές λόγω διαμαρτυρίας για την 40ή ημέρα του θανάτου της Μαχσά Aμίνι. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το επόμενο εξάμηνο θα με βάλουν ξανά σε αναστολή, θα μείνω πίσω έναν ολόκληρο χρόνο. Ονειρεύομαι να σπουδάσω στο εξωτερικό, αλλά δυστυχώς, δεδομένης της τρέχουσας κατάστασης, το μέλλον μου είναι σκοτεινό”.

“Τρεις ημέρες αφότου κοινοποίησα μια ανάρτηση σχετικά με τις θανατικές ποινές, η ομάδα ασφαλείας του πανεπιστημίου κατέσχεσε το τηλέφωνό μου μετά από έφοδο στην αίθουσα διαμονής μας. Συλλέγουν επίσης αφίσες διαμαρτυρίας ή οτιδήποτε σχετίζεται με τη συνεχιζόμενη επανάσταση και μας προειδοποίησαν για χειρότερες συνέπειες”.

“Η διοίκηση του πανεπιστημίου ενεργεί σαν εκτεταμένο χέρι της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Προετοίμαζα τις αιτήσεις μου για μεταπτυχιακό στην ΕΕ, αλλά φοβάμαι ότι ούτε θα λάβω συστατική επιστολή, ούτε θα λάβω τους σχετικούς βαθμούς που απαιτούνται για την αίτησή μου. Έχω προειδοποιηθεί από τη διοίκηση του πανεπιστημίου μου ότι θα πάρω μηδενικούς βαθμούς αν δεν ζητήσω συγγνώμη και δεν ανακαλέσω τις αναρτήσεις μου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την υποστήριξη της επανάστασης”.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter