Χρήστος Σπίρτζης: Η χώρα χρειάζεται ένα κόμμα νέου τύπου

Χρήστος Σπίρτζης: Η χώρα χρειάζεται ένα κόμμα νέου τύπου
  1. Πιστεύετε ότι η συλλογική ηγεσία του κόμματος πρέπει να εκλέγεται από το συνέδριο ή από το σύνολο των μελών;

Η αριστοκρατική αντίληψη ότι μπορεί κάποιος να εκλέγει και να αποφασίζει καλύτερα αυτούς που εκπροσωπεί από τους ίδιους, που τον εκλέγουν να τους εκπροσωπήσει, δεν αποτελεί θεμέλιο λίθο των δημοκρατικών διαδικασιών. Απεναντίας η εκλογή της συλλογικής ηγεσίας ενός κόμματος από το σύνολο των μελών, η πρόβλεψη της απόφασης κεντρικών θέσεων μέσω δημοψηφισμάτων, η περιφερειακή συγκρότηση, η επιλογή από τα μέλη των υποψήφιων βουλευτών και των αυτοδιοικητικών σχημάτων αποτελούν μεγάλες τομές στον απαξιωμένο θεσμό του κόμματος στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Η απωθητική αίσθηση των πολιτών ότι τα μέλη των κομμάτων αποτελούν μέλη ενός εκλογικού μηχανισμού ή μέλη ενός παλαιοκομματικού μορφώματος εξυπηρέτησης ή μέλη μιας ελιτ διανόησης ή μέλη ενός φορέα διανομής εξουσίας έχει συμβάλει στην απαξίωση της πολιτικής και της δημοκρατίας. Πιστεύω ότι η λειτουργία ενός κόμματος με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας επαναφέρει την πολιτική στην κοινωνία. Βρίσκεται στον αντίποδα της ιδιώτευσης και της πρακτικής της πολιτικής ανάθεσης τόσο των αποφάσεων όσο και της ευθύνης της απόφασης. Οι διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας θεσμοθετούν την παραγωγή θέσεων και στελεχών στην πολιτική, στον αντίποδα ενός απολίτικου star system που σήμερα έχει επικρατήσει.

Πιστεύω ότι αυτές οι μεγάλες προοδευτικές τομές στην λειτουργία ενός κόμματος το θωρακίζουν από τον κίνδυνο πολιτικής διολίσθησης και ξεθωριάσματος των αρχών και της ιδεολογίας του, που μπορεί να συμβεί, όπως έχουμε παρακολουθήσει στο παρελθόν σε άλλα προοδευτικά κόμματα, από κλειστές ολιγομελείς ηγετικές ομάδες.

Αυτές οι αλλαγές θα επηρεάσουν το σύνολο του πολιτικού συστήματος στη χώρα μας, στην κατεύθυνση της ποιοτικής αναβάθμισης της δημοκρατίας στη χώρα μας. Η ελληνική κοινωνία έχει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη να εκφράζεται και να συμμετέχει. Οι εποχές που κομματικά ιερατεία κινούσαν τα νήματα πίσω από κλειστές πόρτες και οι πολίτες ήταν απλοί χειροκροτητές πρέπει να μπουν για πάντα στο παρελθόν. Σήμερα η χώρα χρειάζεται ένα κόμμα νέου τύπου, ευρείας συμμετοχής των μελών, στη συνδιαμόρφωση των θέσεων και των μεγάλων κρίσιμων αποφάσεων άμεσα από τον προοδευτικό κόσμο. Σε αυτή την ανάγκη  ανταποκρινόμαστε με τον μετασχηματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε έναν σύγχρονο, αποτελεσματικό πολιτικό φορέα που θα εμπεριέχει και θα εκφράζει την συντριπτική πλειοψηφία της προοδευτικής παράταξης.

  1. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ προοδευτική συμμαχία να εκφράσει το χώρο από τη ριζοσπαστική αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο ή να παραμείνει ένα κόμμα της ριζοσπαστικής αριστεράς;

Η έκφραση και η στήριξη του μεγάλου εύρους του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συμβαίνει εδώ και χρόνια και έχει ομόφωνα αποφασιστεί.

Η δύναμη του κόμματος μας προκύπτει από αυτό το μεγάλο προοδευτικό πολιτικό εύρος  και τις εμπειρίες που έχουν τα μέλη μας και τα στελέχη μας από τους χώρους που προέρχονται. Είναι πραγματικά πολιτικός πλούτος να περιλαμβάνει ο χώρος μας στελέχη που έχουν την εμπειρία όλων των αποχρώσεων του προοδευτικού κόσμου, τις θετικές πλευρές αλλά και τις αρνητικές εμπειρίες, τα μεγάλα βήματα αλλά και τα πισωγυρίσματα διαφορετικών εκφράσεων και φορέων.

Η παρουσία και η καταλυτική συμβολή του Προέδρου μας, Αλέξη Τσίπρα, στην συνεύρεση όλων μας στον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και στην δημιουργία της έκφρασης του προοδευτικού κόσμου από έναν μεγάλο πολιτικό φορέα, συνέβαλε να δώσουμε μαζί τη μάχη για να βγει  η χώρα από τα μνημόνια με την ελληνική κοινωνία όρθια. Σήμερα οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη της απομάκρυνσης μιας σκληρής ακραίας και καταστροφικής δεξιάς, μέσω μιας πλατιάς κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, που θα οδηγήσει σε προοδευτική διακυβέρνηση. Οφείλουμε να δώσουμε τη μάχη της προοδευτικής στροφής της χώρας, της οικοδόμησης παραγωγικής δομής, της οικοδόμησης κοινωνικού κράτους, της θεσμοθέτησης εργασιακού πλαισίου, της ποιοτικής εμβάθυνσης  της δημοκρατίας μας, των πολιτικών κοινωνικής δικαιοσύνης, της επαναφοράς μιας Ελληνοκεντρικής και πολύπλευρης εξωτερικής πολιτικής.

Έχουμε το ιστορικό χρέος να εκφράσουμε το σύνολο του προοδευτικού κόσμου της χώρας, από τη ριζοσπαστική αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο και σε αυτό το ιστορικό χρέος ανταποκρινόμαστε. Η χώρα και ο ελληνικός λαός χρειάζεται έναν πρωθυπουργό και μια κυβέρνηση που να νοιάζεται για τα προβλήματα του και όχι για την εξυπηρέτηση λίγων συμφερόντων και την δογματική προσέγγιση της στάσης της χώρας, σε γραμμές εξυπηρέτησης άλλων χωρών. Η προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας, η πολιτική και ιδεολογική υπεροχή μας και ο Αλέξης Τσίπρας δίνουν τη λύση της δημιουργίας μιας ισχυρής, δημοκρατικής, προοδευτικής διακυβέρνησης, μιας άλλης πορείας της Ελλάδας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter