Υπό την πίεση των αγροτών η Ευρωπαϊκή Ένωση «αναβάλλει» τη συμφωνία Mercosur με τη Νότια Αμερική

Υπό την πίεση των αγροτών η Ευρωπαϊκή Ένωση «αναβάλλει» τη συμφωνία Mercosur με τη Νότια Αμερική
Τρακτέρ, το ένα στο κέντρο με τα χρώματα της γαλλικής σημαίας, αποκλείουν έναν αυτοκινητόδρομο τη Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024 στο Arsy, βόρεια του Παρισιού. Οι διαμαρτυρόμενοι αγρότες υποσχέθηκαν να περικυκλώσουν το Παρίσι με οδοφράγματα από τρακτέρ και επιβραδύνσεις της κυκλοφορίας τη Δευτέρα, με στόχο να πολιορκήσουν την έδρα της γαλλικής εξουσίας σε μια μάχη με την κυβέρνηση για το μέλλον του κλάδου τους, ο οποίος έχει κλονιστεί από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. (AP Photo/Matthieu Mirville)

Οι προϋποθέσεις που θα επέτρεπαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση να συνάψει εμπορική συμφωνία με την ομάδα Mercosur των χωρών της Νότιας Αμερικής δεν πληρούνται, ανακοίνωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς.

«Το συμπέρασμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την σύναψη της συμφωνίας Mercosur», ανακοίνωσε σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Μάρος Σέφκοβιτς.

Η σχεδιαζόμενη συμφωνία ελευθέρου εμπορίου βρέθηκε τις τελευταίες εβδομάδες στο επίκεντρο πολιτικών επικρίσεων, εν μέσω των κινητοποιήσεων των ευρωπαίων αγροτών που διαμαρτύρονται ότι πλήττονται από τις φθηνές εισαγωγές από χώρες που δεν τηρούν τα υψηλά περιβαλλοντικά πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η συμφωνία ήταν στο επίκεντρο της εξέγερσης των αγροτών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία.

Η προτεινόμενη συμφωνία, η οποία θα δημιουργούσε μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου που θα κάλυπτε σχεδόν 800 εκατομμύρια ανθρώπους, έχει γίνει η πολύ καυτή για τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, καθώς οι αγρότες φοβούνται πως με τη συμφωνία αυτή θα περιοριστούν ακόμα περισσότερο τα εισοδήματά τους.

«Χρειαζόμαστε σαφήνεια σχετικά με τη Mercosur, ζητάμε να μην υπογραφεί η συμφωνία με τη σημερινή της μορφή», είχε δηλώσει ο Μακρόν πρόσφατα κατά την επίσκεψή του στη Σουηδία.

Το θέμα αυτό προφανώς απασχόλησε και τη συνάντηση Μακρόν με την Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, πρόσφατα στης Βρυξέλλες κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Διαβάστε επίσης:

Politico: Πώς Μακρόν και αγρότες επηρεάζουν τα σχέδια της φον ντερ Λάιεν για την Κομισιόν

Αγωνία Μητσοτάκη για να αποτραπεί το καταδικαστικό ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου

Γερμανία: Η Lufthansa ακυρώνει 800 πτήσεις λόγω απεργίας του προσωπικού εδάφους

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter