Politico: Πώς Μακρόν και αγρότες επηρεάζουν τα σχέδια της φον ντερ Λάιεν για την Κομισιόν

Politico: Πώς Μακρόν και αγρότες επηρεάζουν τα σχέδια της φον ντερ Λάιεν για την Κομισιόν

Η εξέγερση των αγροτών στη Γαλλία τροφοδοτεί την αγωνία της Mercosur* στο Παρίσι, την ώρα που η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρειάζεται τη γαλλική υποστήριξη για τη δεύτερη θητεία της.

Με ένα ιδιωτικό γραπτό μήνυμα προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο Εμανουέλ Μακρόν επιχείρησε να τινάξει στον αέρα μια εμπορική συμφωνία με την ομάδα Mercosur των χωρών της Λατινικής Αμερικής που ετοιμάζεται εδώ και δύο δεκαετίες.

Η προτεινόμενη συμφωνία, η οποία θα δημιουργούσε μια ζώνη ελεύθερου εμπορίου που θα κάλυπτε σχεδόν 800 εκατομμύρια ανθρώπους, έχει γίνει απλά πολύ καυτή για τον Γάλλο πρόεδρο, καθώς δίνει μάχη για να περιορίσει μια εξέγερση των αγροτών που είναι ήδη εξοργισμένοι με την πτώση των εισοδημάτων.

Ο Μακρόν, ο ηγέτης της ΕΕ που αντιτίθεται πιο έντονα στο σύμφωνο Mercosur, θέλει να προστατεύσει τη γαλλική γεωργία από την εισροή βραζιλιάνικου και αργεντίνικου βοείου κρέατος. Της έθεσε τις ανησυχίες του σε γραπτό μήνυμα την περασμένη εβδομάδα και οι σύμμαχοί του πιστεύουν ότι εκείνη του έδωσε κάποιο σήμα πως συμφωνεί, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα.

“Χρειαζόμαστε σαφήνεια σχετικά με τη Mercosur, ζητάμε να μην υπογραφεί η συμφωνία με τη σημερινή της μορφή”, δήλωσε ο Μακρόν την Τρίτη κατά την επίσκεψή του στη Σουηδία, θέτοντας το αίτημά του στα πρακτικά.

Ο Μακρόν θα θέσει το θέμα απευθείας στη φον ντερ Λάιεν όταν συναντηθούν στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ατού του είναι το επισφαλές μέλλον της ίδιας της φον ντερ Λάιεν.

Καθώς σκέφτεται να θέσει υποψηφιότητα για να ηγηθεί της Επιτροπής για δεύτερη πενταετή θητεία, η Γερμανίδα πολιτικός δεν έχει την πολυτέλεια να απομακρύνει έναν από τους ισχυρότερους ηγέτες του μπλοκ, σύμφωνα με αρκετούς αξιωματούχους, οι οποίοι, όπως και άλλοι, ζήτησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους προκειμένου να μιλήσουν με ειλικρίνεια.

“Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν γνωρίζει ότι χρειάζεται την υποστήριξη του προέδρου Μακρόν στην προοπτική μιας πιθανής δεύτερης θητείας”, δήλωσε ένας Γάλλος ευρωβουλευτής από το στρατόπεδο του Μακρόν.

Οι χώρες της Νότιας Αμερικής έχουν παρόμοια άποψη. “Χρειάζεται τους Γάλλους για την επανεκλογή της”, δήλωσε διπλωμάτης από χώρα της Mercosur, προσθέτοντας ότι οι συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των αγροτών έχουν ασκήσει “τεράστια πίεση” στην Επιτροπή.

“Συνεχίζουν τις συνομιλίες”

Παρά τις παρατηρήσεις του Μακρόν, αξιωματούχοι της ΕΕ και διπλωμάτες της Mercosur απέρριψαν τις υποδείξεις των Ηλυσίων ότι οι συνομιλίες έχουν σταματήσει. Οι επικεφαλής διαπραγματευτές συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στη Βραζιλία και πρόκειται να συνεδριάσουν εκ νέου μέσω τηλεδιάσκεψης τις επόμενες εβδομάδες, δήλωσαν διπλωμάτες της Mercosur.

“Δεν σταματήσαμε καθόλου”, δήλωσε ο Michael Hager, επικεφαλής του γραφείου του Επιτρόπου Εμπορίου της ΕΕ Valdis Dombrovskis, σε εκδήλωση στις Βρυξέλλες την Τρίτη. “Σίγουρα δεν πρόκειται να σκίσουμε ξαφνικά τα χαρτιά μας, να πάμε σπίτι μας και να ξαπλώσουμε σε μια ξαπλώστρα”.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Olof Gill επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Μακρόν και της φον ντερ Λάιεν, αλλά δεν είπε αν διέταξε να ανασταλούν οι εμπορικές συνομιλίες, επισημαίνοντας αντίθετα ότι υπάρχουν εκκρεμότητες που πρέπει να αντιμετωπιστούν.

“Επί του παρόντος, η εκτίμηση της Επιτροπής είναι ότι δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Mercosur”, δήλωσε ο Gill.

Η εξαιρετικά ευαίσθητη αλληλεπίδραση μεταξύ του Γάλλου προέδρου και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκρυσταλλώνει μια στιγμή οξύτατου πολιτικού πλήγματος για τους ηγέτες της ΕΕ.

Σε ολόκληρη την ήπειρο, το κίνημα διαμαρτυρίας των αγροτών εξαπλώθηκε ραγδαία τις τελευταίες εβδομάδες και μήνες. Οι διαδηλώσεις έχουν φέρει αδιέξοδο σε τμήματα της Γερμανίας, της Πολωνίας, του Βελγίου και της Γαλλίας.

Οι λεπτομέρειες των παραπόνων τους διαφέρουν από χώρα σε χώρα. Όμως, ένα κοινό θέμα μεταξύ των πλακάτ και των κραυγών διαμαρτυρίας είναι το πώς οι πολιτικές της ΕΕ, από τις πρωτοβουλίες για το κλίμα μέχρι τη χαλάρωση των κανόνων εισαγωγής για τα ουκρανικά προϊόντα, έχουν υπονομεύσει τα εισοδήματα των Ευρωπαίων αγροτών και έχουν αφήσει πολλές γεωργικές επιχειρήσεις στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Για τους Γάλλους, μεταξύ άλλων, η συμφωνία της Mercosur είναι ένα βήμα παραπέρα.

Αυτή την εβδομάδα, οι Γάλλοι αγρότες προσπάθησαν να αποκλείσουν τους δρόμους στα περίχωρα του Παρισιού, ωθώντας πολιτικούς του Μακρόν να τους ακολουθήσουν, κατηγορώντας την ΕΕ για τις δυσκολίες που τους έχουν οδηγήσει στο δρόμο.

Πράσινη αντίδραση

Ο Μακρόν χρησιμοποιεί τη συνάντηση της ΕΕ για να ασκήσει πιέσεις στις Βρυξέλλες να χαλαρώσουν τις υποχρεώσεις για την πράσινη γεωργία, να περιορίσουν τις εισαγωγές από την Ουκρανία και να εγκαταλείψουν τις διαπραγματεύσεις για το ελεύθερο εμπόριο με τις χώρες της Νότιας Αμερικής.

“Ζητάμε κάποια πολύ απτά πράγματα για τους αγρότες μας”, δήλωσε ο Μακρόν στους δημοσιογράφους στη Σουηδία, καθώς επιβεβαίωσε ότι θα συζητήσει την κρίση με την φον ντερ Λάιεν προσωπικά. Ο υπουργός Γεωργίας του, Marc Fesneau, θα προετοιμάσει το έδαφος την Τετάρτη σε συνάντηση με τον Επίτροπο Γεωργίας της ΕΕ Janusz Wojciechowski, τον Επίτροπο Εσωτερικής Αγοράς Thierry Breton και τον Βέλγο αντιπρόεδρο της κυβέρνησης David Clarinval.

Ο κατάλογος του Μακρόν περιλαμβάνει εξαίρεση από τους κανόνες της ΕΕ που απαιτούν από τους αγρότες να θέτουν στην άκρη μέρος της καλλιεργήσιμης γης τους για την ενίσχυση της βιοποικιλότητας, αλλά και μέτρα για τον περιορισμό των εισαγωγών πουλερικών και δημητριακών από την Ουκρανία – δύο κύριες ανησυχίες για τους Γάλλους αγρότες που μοιράζονται και ορισμένες άλλες χώρες μέλη.

Η ειδική σύνοδος κορυφής της ΕΕ θα επικεντρωθεί στην επίτευξη συμφωνίας για ένα νέο πακέτο βοήθειας ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ουκρανία.

Με άλλους ηγέτες να δέχονται επίσης πιέσεις από τους αγρότες, οι διπλωμάτες φαίνεται προς το παρόν να είναι χαλαροί όσον αφορά το σχέδιο του Μακρόν να θέσει την αγροτική εξέγερση σε συζητήσεις στο περιθώριο της συνόδου κορυφής αυτή την εβδομάδα, καθώς το θέμα δεν έχει ακόμη τεθεί στην επίσημη ημερήσια διάταξη της συνόδου.

“Κανείς δεν πρόκειται να φιμώσει” τον Μακρόν αν επιμείνει να θέσει το θέμα στην άτυπη σύνοδο κορυφής, δήλωσε διπλωμάτης από χώρα της ΕΕ που υποστηρίζει τη συμφωνία της Mercosur. Ο διπλωμάτης πρόσθεσε ότι μπορεί, ωστόσο, να χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ξεχωριστή άτυπη σύνοδος κορυφής για να αντιμετωπιστεί σωστά το θέμα.

Πηγή: Politico

 *  Η Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη της Mercosur – Αργεντινή, Βραζιλία, Παραγουάη και Ουρουγουάη – κατέληξαν σε πολιτική συμφωνία στις 28 Ιουνίου 2019 για μια φιλόδοξη, ισορροπημένη και συνολική εμπορική συμφωνία

Διαβάστε επίσης:

Ο Ανδρουλάκης πάντα εκ των υστέρων και με χρονοκαθυστέρηση για Καϊλή και Χριστοφιλοπούλου

Αγρότες: Νέα μπλόκα και δυναμικές κινητοποιήσεις απέναντι στις επικοινωνιακές εξαγγελίες Μητσοτάκη (Videos)

BBC για Γάζα: Ισοπεδώθηκε πάνω από το 50% των κτιρίων στην περιοχή από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Euractiv: Μητσοτάκης και Τουσκ «βάζουν πλάτη» για την επανεκλογή της φον ντερ Λάιεν

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter