Υπό τον κομματικό της έλεγχο θέλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα επιμελητήρια

Υπό τον κομματικό της έλεγχο θέλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη τα επιμελητήρια

Σε εξέλιξη υπόγειες κινήσεις για τρίτη αναβολή των επιμελητηριακών εκλογών

Καταγγελίες για υπόγειες κινήσεις διαφόρων «παραγόντων» της Νέας Δημοκρατίας με σκοπό την αναβολή των εκλογών που θα αναδείξουν τις νέες διοικήσεις στα 59 ελληνικά επιμελητήρια μας έρχονται από τα μεγαλύτερα επιμελητήρια της χώρας – τα οποία αντιδρούν έντονα, πρωτίστως γιατί αν αυτή η αναβολή των εκλογών περάσει, θα είναι η τρίτη κατά σειρά.

Να σημειώσουμε ότι στην Ελλάδα έχουμε 59 επιμελητήρια, εμπορικά, βιομηχανικά, βιοτεχνικά και επαγγελματικά, τα οποία εκπροσωπούν 880.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή ολόκληρο τον παραγωγικό κορμό της χώρας και συμμετέχουν ισότιμα στην Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων. Τα επιμελητήρια προβλέπεται εκ του νόμου να κάνουν κάθε τέσσερα χρόνια εκλογές για να αναδεικνύουν τις διοικήσεις τους.

Διαγραφή Μίχαλου, εκπαραθύρωση Χατζηθεοδοσίου

Φαίνεται όμως ότι η Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη – που το 2018 διέγραψε από το κόμμα τον Κωνσταντίνο Μίχαλο επειδή ως πρόεδρος του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων έκρινε θετικά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την έξοδο από τα μνημόνια από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, και το 2022, με μια πρωτοφανή πραξικοπηματική κίνηση εκπαραθύρωσε από τη διοίκηση της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων τον ομόφωνα εκλεγμένο προ 6 μηνών πρόεδρό της, Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, επειδή ενοχλήθηκε από την διεκδικητικότητά του υπέρ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων – αυτή λοιπόν η καθόλα τοξική ΝΔ, που κόπτεται ότι τάχα έχει ως πρώτη της προτεραιότητα την προώθηση της επιχειρηματικότητας, επιδιώκει μόνο να θέσει υπό τον πλήρη κομματικό έλεγχό της τον θεσμό των επιμελητηρίων, εν ανάγκη υπονομεύοντάς τον οριστικά και αμετάκλητα.

Οι εκλογές στα επιμελητήρια επρόκειτο κανονικά να διεξαχθούν τον Δεκέμβριο του 2021. Ωστόσο, με τη δικαιολογία της πανδημίας και με απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, πήραν αναβολή για ένα χρόνο και μετατέθηκαν για το Νοέμβριο του 2022. Ήρθε ο Νοέμβριος 2022 αλλά δόθηκε δεύτερη αναβολή, με την δικαιολογία του πολέμου στην Ουκρανία και των συνεπειών του για την οικονομική ζωή της χώρας. Έτσι οι εκλογές μεταφέρθηκαν ξανά στα τέλη του 2023. Και ενώ τα περισσότερα επιμελητήρια της χώρας έχουν ήδη συγκροτήσει εκλογικές επιτροπές κι έχουν αποφασίσει για τις ημερομηνίες διεξαγωγής των εκλογών, τις τελευταίες μέρες άρχισε να κυκλοφορεί μια φήμη ότι η νέα ηγεσία Σκρέκα στο Υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζει λέει το ενδεχόμενο να αναβάλλει και τρίτη φορά τις εκλογές γιατί «το ζήτησαν κάποιοι πρόεδροι» και μάλιστα για έναν ολόκληρο χρόνο , πληροφορία την οποία επιβεβαίωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Γιάννης Μασούτης.

Η πληροφορία αυτή έχει προκαλέσει μέχρι στιγμής τις αντιδράσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, του προέδρου της ΕΒΕΘ και της ΚΕΕ Γιάννη Μασούτη αλλά και των υποψηφίων προέδρων για τις εκλογές του Επαγγελματικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΒΕΑ), με τον εκ των υποψηφίων Φίλιππο Σοφιανό, να επισημαίνει μάλιστα μεταξύ των άλλων ότι ενδεχόμενη τρίτη αναβολή των εκλογών, ειδικά για το ΕΒΕΑ, που μετά τον αδόκητο θάνατο του Κων. Μίχαλου, πήγε τη διοίκηση ο Γιάννης Μπρατάκος, χωρίς να εκλεγεί από την βάση, «θα σημαίνει δημοκρατικό έλλειμμα αλλά κυρίως περιφρόνηση της βούλησης των δεκάδων χιλιάδων μελών μας».

Μπρατάκος, ο έμπιστος του Μητσοτάκη

Προς το παρόν, το Υπουργείο Ανάπτυξης, βάσει πηγών του, διαψεύδει ότι υπάρχουν σενάρια και τρίτης αναβολής των εκλογών. Σύμφωνα με επιμελητηριακούς κύκλους, ωστόσο, το αίτημα διατυπώθηκε και μάλιστα από τον γενικό διευθυντή παραγωγικών τομέων της Νέας Δημοκρατίας Γιάννη Μπρατάκο, στενό συνεργάτη του Μητσοτάκη που αντικατέστησε για ένα διάστημα τον Μίχαλο στην ηγεσία του ΕΒΕΑ, οργανώνοντας μεταξύ των άλλων και την εκπαραθύρωση Χατζηθεοδοσίου από την ηγεσία του ΚΕΕ και πήγε κατόπιν στο Μαξίμου, αντικαθιστώντας τον ανιψιό Δημητριάδη ως υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και διευθυντής της Γενικής Γραμματείας του Πρωθυπουργού, όταν ήρθαν στο φως οι υποκλοπές.

Εικάζεται λοιπόν, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, ότι ο Γιάννης Μπρατάκος θέλει να επιστρέψει στο ΕΒΕΑ για να διεκδικήσει την ηγεσία του ΚΕΕ αλλά χρειάζεται χρόνο για να δρομολογήσει την αποχώρησή του από το Μαξίμου και την επιστροφή του στο ΕΒΕΑ. Για το λόγο αυτό επιδιώκει να αναβάλει ξανά τις εκλογές, με την κυβέρνηση της ΝΔ βεβαίως που θέλει πάση θυσία να έχει πλήρως ελεγχόμενες από την ίδια διοικήσεις στα επιμελητήρια να μην έχει και μεγάλες αντιρρήσεις στην όλη μεθόδευση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter