Υπουργός του… απροστάτευτου πολίτη

Υπουργός του… απροστάτευτου πολίτη

Οκτώ από τους δέκα μάχιμους αστυνομικούς του ΑΤ Αρεόπολης φρουρούν το άδειο εξοχικό του Τάκη Θεοδωρικάκου στη Μάνη

Η εξοχική κατοικία του Τάκη Θεοδωρικάκου σύμφωνα με τη δήλωση πόθεν έσχες του «γαλάζιου» υπουργού της κυβέρνησης Μητσοτάκη έχει εμβαδόν μόλις 30 τ.μ.! Βρίσκεται στην περιοχή του Κότρωνα του Δήμου Ανατολικής Μάνης, περίπου 15 χλμ. μακριά από την Αρεόπολη. Πρόκειται δηλαδή για μια ακατοίκητη γκαρσονιέρα, για τη φύλαξη της οποίας όμως απασχολούνται οχτώ αστυνομικοί της Αστυνομικής Διεύθυνσης Λακωνίας, τον μισθό των οποίων πληρώνουν από το υστέρημά τους σε καιρό οικονομικής κρίσης οι Ελληνες φορολογούμενοι πολίτες.

Οπως είπαν στο Documento κάτοικοι της περιοχής, η οικία δεν κατοικείται και μάλιστα ο δρόμος πρόσβασης προς αυτήν είναι τόσο κακοτράχαλος και εγκαταλειμμένος που αναγκάζει την αστυνομική φρουρά να παραμένει στα 300-400 μέτρα μακριά από το περιβόητο εξοχικό, με τους αστυνομικούς να παραμένουν μες στο όχημά τους!

Το συγκεκριμένο θέμα λαμβάνει διαστάσεις σκανδάλου αν αναλογιστεί κανείς τις μεγάλες ανάγκες που υπάρχουν για την επαρκή αστυνόμευση της συγκεκριμένης περιοχής σε σχέση, όπως επισημαίνουν οι αστυνομικοί δημοσίως, με την έξαρση της εγκληματικότητας αλλά και το μειωμένο σε αριθμό προσωπικό, το οποίο δεν επαρκεί ούτε για τις βάρδιες.

«Φυλάμε ακατοίκητο σπίτι»

Η πρωτοφανής επιλογή του Τ. Θεοδωρικάκου και της ηγεσίας της ΕΛΑΣ να φυλάνε οχτώ αστυνομικοί ένα σπίτι και μάλιστα ακατοίκητο λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις και από όσα επισημαίνονται στην πρόσφατη (1η Φεβρουαρίου, καθώς έχει προηγηθεί και άλλη προ τεσσάρων μηνών) γραπτή διαμαρτυρία της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Λακωνίας προς τον αρμόδιο υπουργό και την ηγεσία της ΕΛΑΣ.

Σε αυτήν αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Κύριε Αρχηγέ, κλείνοντας την παρούσα ανακοίνωση-καταγγελία και σε συνέχεια του υπ’ αριθμ. πρωτ.: 401/3/3 από 22-09-2022 εγγράφου μας προς εσάς, σας αναφέρουμε ότι μετά από τόσους μήνες ουδεμία μέριμνα και υπηρεσιακή πρωτοβουλία έλαβε χώρα και συνεχίζουν να απασχολούνται μέλη μας στην φύλαξη της ακατοίκητης εξοχικής κατοικίας του κου Υπουργού μας και μάλιστα σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Εύλογα γίνεται κατανοητό, ότι η απασχολούμενη δύναμη φύλαξης καθ’ όλο το 24ωρο εδώ και τέσσερις μήνες, απαλλαγμένη από το φόρτο αυτό, θα μπορούσε να είναι στο πλευρό των πολιτών. Δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι με ζήλο και αυταπάρνηση Αστυνομικοί, για την δυσαρέσκεια των πολιτών, που εισπράττουν καθημερινά».

Είχε προηγηθεί η από 22.9.2022 επιστολή των συνδικαλιστών αστυνομικών της Λακωνίας προς το αρχηγείο της ΕΛΑΣ και τον ίδιο τον Τ. Θεοδωρικάκο. Και σε εκείνη διαμαρτύρονταν εντονότατα για το θέμα –κάνοντας τότε λόγο για έξι αστυνομικούς– ενώ επισημαίνουν τις άθλιες συνθήκες που πρέπει να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι συνάδελφοί τους φρουρώντας ένα ακατοίκητο σπίτι… Ανέφεραν χαρακτηριστικά: «Οπως πληροφορηθήκαμε προ τεσσάρων ημερών, δόθηκε εντολή από την Φυσική Ηγεσία για την 24ωρη φύλαξη της εξοχικής κατοικίας του Αξιότιμου Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κου ΘΕΩΔΩΡΙΚΑΚΟΥ Παναγιώτη, η οποία βρίσκεται σε τοπική κοινότητα του Δήμου Ανατολικής Μάνης Λακωνίας και την συγκεκριμένη χρονική περίοδο δεν κατοικείται.

Η απόσταση της εν λόγω κατοικίας από το ΑΤ Αρεόπολης, το οποίο είναι αρμόδιο για την αστυνόμευση της τοπικής κοινότητας, είναι δεκαπέντε χιλιόμετρα. Η αμέσως κοντινότερη Υπηρεσία είναι το ΑΤ Γυθείου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων, ενώ η έδρα της ΔΑ Λακωνίας είναι σε απόσταση 64 χιλιομέτρων. […]

Για την φύλαξη της κατοικίας διατίθενται σε καθημερινή βάση έξι Αστυνομικοί, ήτοι: ένας (1) Αστυνομικός κατά το ωράριο 06:00-14:00, ένας (1) Αστυνομικός κατά το ωράριο 14:00-22:00, δύο (2) Αστυνομικοί κατά το ωράριο 22:00-06:00 και δύο (2) Αστυνομικοί σε αδιάθετο αλλαγής».

Φύλαξη σε άθλιες συνθήκες

Η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Λακωνίας επισημαίνει μεταξύ άλλων τις άθλιες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί τους στη φύλαξη της οικίας αλλά και τα προβλήματα που δημιουργεί το όλο θέμα στην επάρκεια αστυνόμευσης της περιοχής.

«Δεν υφίσταται έξωθεν της κατοικίας αλεξίσφαιρη σκοπιά με τα παρελκόμενα εφόδια (ασύρματος – υποπολυβόλο – πυροσβεστήρας – φαρμακείο) και οι εκτελούντες σε διατεταγμένη Υπηρεσία Αστυνομικοί ευρίσκονται μέσα σε υπηρεσιακά οχήματα ασφαλείας με πολιτική περιβολή.

Οι συνάδελφοι της φρουράς στερούνται τουαλέτας και νερού για τις σωματικές ανάγκες τους. Επιπροσθέτως θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το αρμόδιο Α.Τ. Αρεόπολης που είναι στον τομέα ευθύνης του ο ευπαθής στόχος, έχει παρούσα δύναμη δέκα (10) μάχιμων Αστυνομικών, με την οποία θα πρέπει να στελεχώσει τις βάρδιες του Αξιωματικού Υπηρεσίας, τυχόν εποχούμενων περιπολιών, της φρούρησης του ευπαθή στόχου, συγκρότηση Διμοιρίας Υποστήριξης Δ.Α. Λακωνίας αλλά και την χορήγηση ημερησίων αναπαύσεων, λήψη κανονικών αδειών κ.α. Γίνεται ευκόλως κατανοητό ότι η ελλιπής δύναμη καθιστά αυτό ανέφικτο σε 24 βάση και είναι αδύνατη η καθημερινή ενίσχυση από τα όμορα Α.Τ. λόγω λειψανδρίας. Η διάθεση Αστυνομικών από τις Α΄ και Β΄ ΟΠΚΕ της Δ.Α. Λακωνίας, αποδυναμώνει αυτές και σπαταλούνται πόροι και επιπλέον εργατοώρες στην μετάβαση των συναδέλφων μας από και προς τον ευπαθή στόχο».

Οπως επισημαίνουν, «το έγγραφο αυτό δεν γίνεται για να πλήξουμε την εικόνα του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας και του κου Υπουργού μας, αλλά θεωρούμε ότι έχουμε κοινούς στόχους και πρωτεύον ζήτημα για εμάς είναι η σωματική ακεραιότητα των συναδέλφων μας και είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τον αγώνα με κάθε νόμιμο μέσο που απαιτείται. Δεν θα δεχτούμε ως Ενωση οι συνάδελφοι μας να εκτελούν υπηρεσία ως πρόβατα επί σφαγή και να φυλούν ένα άδειο κτίριο, δίχως να υπάρχει μέριμνα από την πλευρά της Διοίκησης».

Το Documento ήρθε σε επαφή με το συνδικαλιστικό όργανο των αστυνομικών στη Λακωνία, το οποίο επιβεβαίωσε πλήρως το θέμα. Μας ενημέρωσαν ότι «έως και σήμερα δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς την εντολή φύλαξης του στόχου, ο οποίος φρουρείται καθημερινά καθ’ όλο το 24ωρο» και αποκάλυψε πως απασχολούνται οχτώ και όχι έξι αστυνομικοί για τη φύλαξη, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δημιουργεί σοβαρότατα προβλήματα στη γενικότερη αστυνόμευση της περιοχής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter