Ζαπορίζια: ΙΑΕΑ και Rosatom σε συνεννόηση για κοινή επιθεώρηση στον πυρηνικό σταθμό

Ζαπορίζια: ΙΑΕΑ και Rosatom σε συνεννόηση για κοινή επιθεώρηση στον πυρηνικό σταθμό

Στο επίκεντρο διπλωματικών διεργασιών συνεχίζει να βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια, ο οποίος και βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών δυνάμεων από την περασμένη άνοιξη, όταν ξεκίνησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία που σηματοδότησε την έναρξη του πολέμου και ενώ Μόσχα και Κίεβο μεταθέτουν η μια τις ευθύνες στην άλλη πλευρά για τις επιθέσεις πέριξ των πυρηνικών εγκαταστάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο ο Ραφαέλ Γκρόσι, της υπηρεσίας του ΟΗΕ συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Rosatom, Αλεξέι Λιχατσόφ. Παρόν στη συνάντηση και ο Ρώσος πρεσβευτής σε διεθνείς οργανισμούς στη Βιέννη, Μιχαήλ Ουλιάνοφ. Οι δύο άνδρες συζήτησαν «λεπτομερώς το σύνολο των σχετικών θεμάτων με την προβλεπόμενη επιθεώρηση από τον ΙΑΕΑ του πυρηνικού σταθμού στη Ζαπορίζια» σύμφωνα με την ρωσική υπηρεσία.

Από την ρωσική πλευρά έγινε γνωστό ότι συμμερίζεται την πρόθεση να οργανωθεί μια τέτοια αποστολή στο εγγύς μέλλον, «μόλις η στρατιωτική κατάσταση επί του πεδίου το επιτρέψει, και είναι έτοιμη να προσφέρει κάθε είδους υποστήριξη, συμπεριλαμβανομένης της επιμελητειακής».

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο επικεφαλής του ΟΗΕ δήλωσε ότι πραγματοποίησε «σημαντικές τεχνικές συζητήσεις στην Κωνσταντινούπολη για την επικείμενη αποστολή του ΙΑΕΑ» στη Ζαπορίζια.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Γκρόσι στην Κωνσταντινούπολη, ο επικεφαλής της Rosatom «υπογράμμισε ότι η ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων όπου κι αν βρίσκονται ήταν πάντα και συνεχίζει να είναι απόλυτη προτεραιότητα για τη Ρωσία», σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής υπηρεσίας.

Η συνάντηση των Γκρόσι και Λιχατσόφ πραγματοποιείται την ώρα που η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ουκρανίας και της Ευρώπης, προκαλεί ανησυχία στη διεθνή κοινότητα. Έρχεται δε, λίγες μέρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία των πρόεδρων Τζο Μπάιντεν και Εμανουέλ Μακρόν, του καγκελάριου Όλαφ Σολτς και του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, όπου μεταξύ άλλων συμφώνησαν να σταλεί «γρήγορα» επί τόπου μια ομάδα επιθεωρητών του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA).

Μια επιθεώρηση στη Ζαπορίζια από τον ΙΑΕΑ αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων εδώ και εβδομάδες αλλά οι πρακτικές της λεπτομέρειες του παραμένουν υπό συζήτηση, καθώς η Ουκρανία και η Ρωσία θέτουν η καθεμία τις δικές τους προϋποθέσεις, πετώντας η μία το «μπαλάκι» στην άλλη. Το απόγευμα της Τετάρτης έγινε εξάλλου γνωστό πως δύο εργαζόμενοι στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ρώσων συνελήφθησαν «επειδή έδιναν πληροφορίες στις ουκρανικές αρχές» σύμφωνα με ανακοίνωση της Ρωσικής Εθνικής Φρουράς.

Πηγή: Reuters, AFP

Διαβάστε επίσης:

Ζαπορίζια: Η Ρωσία συνέλαβε εργαζόμενους του πυρηνικού σταθμού – Στο «κόκκινο« η ανησυχία για «ατύχημα»

Ρωσία και Ουκρανία «πετούν» το «μπαλάκι» των ευθυνών για τις επιθέσεις στη Ζαπορίζια

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter