Ζάρωσαν για μία… αναστολή

Ζάρωσαν για μία… αναστολή

Λιπόψυχοι και φοβισμένοι μπροστά στην ποινή τους οι χρυσαυγίτες που τους… έτρεμε η γη

Στη μάχη των ελαφρυντικών επιτρέπονται όλα, ακόμη και η εξάλειψη του πραγματικού χαρακτήρα του κατηγορουμένου και η αντικατάσταση της συνολικής οντότητάς του από κάτι άλλο… Κάτι διαφορετικό, ξένο, ψεύτικο. Ισα ίσα για να συγκινήσει. Να κάνει τη δουλειά του και μετά ας φύγει για πάντα. Στο πυρ το εξώτερον, ως σώμα ξένο και αποκρουστικό.

Εξαλείφοντας τη μαγκιά, το τουπέ, τη σιγουριά και την απειλητική διάθεση, ένα συνονθύλευμα χαρακτηριστικών που χτισμένα στην ακραία μορφή τους οδήγησαν σε εγκληματικές συμπεριφορές, οι καταδικασθέντες της Χρυσής Αυγής εκλιπαρούσαν με επιχειρήματα που προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας για να εξασφαλίσουν ελαφρυντικά. Και μέσω αυτών το απόλυτο ζητούμενο: να γλιτώσουν τη φυλακή.

Είναι αυτονόητο ότι στις ευνομούμενες πολιτείες η αίτηση αναγνώρισης ελαφρυντικών από την πλευρά εκείνων που έχουν καταδικαστεί για οποιοδήποτε έγκλημα, τα οποία σκοπό έχουν να συμβάλουν στην επιεικέστερη διαμόρφωση της ποινής τους, αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα. Ο σχολιασμός εν προκειμένω των αγορεύσεων της υπεράσπισης επί των ελαφρυντικών για τους καταδικασμένους χρυσαυγίτες (κυρίως ο… σύννομος βίος) δεν γίνεται επειδή αμφισβητείται αυτό το δικαίωμα, αλλά για τα αστεία έως και εξόφθαλμα ψευδή επιχειρήματα που αναπτύχθηκαν σε μια απόπειρα καλλωπισμού των προφίλ τους.

Ανθρωποι που ξυλοκοπούσαν, βασάνιζαν, έβγαζαν μαχαίρια, σκότωναν, κήρυτταν μίσος, απειλούσαν, εκβίαζαν, έκριναν τους άλλους από το χρώμα του δέρματός τους και είχαν χτίσει το προφίλ του άτρωτου, του ισχυρού, του ανίκητου ξαφνικά συρρικνώθηκαν, έγιναν μυρμήγκια και απεμπόλησαν την εικόνα του «μάγκα» έτσι ώστε να εξασφαλίσουν κάποιο ελαφρυντικό. Τα «λιοντάρια» μετατράπηκαν σε άκακα λαγουδάκια. Η θρασυδειλία άλλωστε είναι κάτι που παρατηρείται κατά κόρον στους νεοναζί οποιασδήποτε ηλικίας και χώρας όταν χρειάζεται να σώσουν όπως μπορούν το τομάρι τους.

Οι κατηγορούμενοι μέσω των συνηγόρων τους σε μια ύστατη προσπάθεια να πείσουν το δικαστήριο για το καλό τους προφίλ αναφέρθηκαν στην πορεία της ζωής τους, ενώ κάποιοι επικαλέστηκαν ως στοιχεία για την αναγνώριση ελαφρυντικού τη φιλοζωία τους (Λαγός), τις δωρεές των… 100 ευρώ (Γρέγος), το ότι είχαν υπάρξει αιμοδότες (Τσακανίκας), το ότι έχουν παιδιά που γεννήθηκαν πρόωρα (Ευγενικός) αλλά και το ότι… παντρεύτηκαν την ίδια γυναίκα δύο φορές (!) (Μίχος).

Ο φιλόζωος… εκδοροσφαγέας

Μένοντας στον τελευταίο, έχει ενδιαφέρον ότι παρουσιάστηκε και αυτός ως φιλόζωος την ίδια ώρα που μάρτυρας στη δίκη είχε καταθέσει ότι τον φώναζαν «εκδοροσφαγέα» αφού μάθαινε στα νέα μέλη τις τεχνικές του μαχαιρώματος σε ζώα.

Η μουσική καριέρα του «Καιάδα»

Αντίστοιχα ελαφρυντικά ζήτησε και ο Γιώργος Γερμενής ή αλλιώς «Καιάδας», που σύμφωνα με τη συνήγορό του καταστράφηκε η μουσική του καριέρα, που ήταν και η μεγάλη του αγάπη, επειδή δεν μπορούσε να μεταβεί στο εξωτερικό.

Ο παρεξηγημένος Κασιδιάρης

Για τον Ηλία Κασιδιάρη ειπώθηκε ότι είναι «παρεξηγημένο πρόσωπο». «Θα του πούμε επειδή, κύριε, σου αρέσει να κάνεις σκοποβολή δεν έχεις σύννομο βίο; Γιατί αν πάμε έτσι, θα πούμε στον άλλο γιατί κάνεις σερφ; Γιατί είσαι γυμνιστής; Γιατί κά νεις τζάμπι τζάμπι» είπε επί λέξει ο δικηγόρος του.

Ο Ρουπακιάς… Παναγίτσα

Για τον δολοφόνο του Παύλου Φύσσα Γιώργο Ρουπακιά ακούσαμε ότι ήταν… Παναγίτσα, ενώ υπέφερε στον κατ’ οίκον περιορισμό στα 50 τετραγωνικά του σπιτιού του, αφού δεν του επέτρεψαν να πάει ούτε στον οδοντίατρο και την έβγαλε με… ούζο και γαρίφαλα.

Ο εγκαταλειμμένος και πολύτεκνος Πατέλης

Ο Πατέλης αιτήθηκε ελαφρυντικά καθώς δεν είχε… αντρικό πρότυπο και η σύζυγός του τον εγκατέλειψε με ένα νεογέννητο, στην ανατροφή του οποίου βοήθησε η νέα του σύντροφος, επίσης καταδικασθείσα Σκαρπέλη, πράγμα που αποτελεί το δικό της αφήγημα περί καλού χαρακτήρα. Μάλιστα ο δικηγόρος του Πατέλη το πήγε ένα βήμα παραπέρα και είπε ότι «έχει προσφέρει στην ελληνική κοινωνία, που μαστίζεται από την υπογεννητικότητα, τέσσερα παιδιά».

Ο μελλόνυμφος και ο… ήρωας

Στην πλειονότητά τους οι κατηγορούμενοι εμφανίστηκαν ως πρότυπα οικογενειαρχών που φροντίζουν τα εξαρτώμενα από αυτούς μέλη της οικογένειάς τους, είναι «βιοπαλαιστές» και δουλεύουν από μικρή ηλικία. Ο Θωμάς Μαρίας μάλιστα σε δύο μήνες παντρεύεται ενώ υπάρχει ήδη αναγγελία του γάμου. Τόσο σίγουρος ήταν για τη δικαστική έκβαση. Οσον αφορά τον Σκάλκο, δεν ήταν λίγες οι φορές που τονίστηκε ότι είναι αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού και επιχειρήθηκε η ηρωοποίησή του λόγω της ελληνοτουρκικής κρίσης.

Ο Παππάς και ο… Χριστός

Κάποιοι άλλοι είναι καλοί χριστιανοί και… κοινωνάνε, άλλοι έχουν καλλιτεχνικές ανησυχίες, βγάζουν ωραίες φωτογραφίες ή δεν έχουν… καταφέρει να διαιωνίσουν το είδος λόγω της δίκης, ενώ ο συνήγορος του Χρήστου Παππά κατάφερε να συγκρίνει τον πελάτη του με τον Χριστό και τη δικαστική διαδικασία με το «άρον άρον σταύρωσον αυτόν».

Η… καλή συμπεριφορά του Μπαρμπαρούση

Ο δε Μπαρμπαρούσης ζήτησε να του αναγνωριστεί το ελαφρυντικό της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς! Πράγμα λογικό εάν δεχτεί κανείς ότι η πρόσκληση για πραξικόπημα μέσα στη Βουλή και στη συνέχεια η φυγή του είναι δείγματα καλής συμπεριφοράς.

Η δικηγόρος και οι… στημένες καλοσύνες

Δεν έλειψε ακόμη και η παραδοχή για… στημένες δραστηριότητες με απώτερο σκοπό την αναγνώριση ελαφρυντικών. Η συνήγορος των Αλεξόπουλου και Μπούκουρα έφερε ως παραδείγματα διάφορα ειδεχθή εγκλήματα σχετιζόμενα κατά κύριο λόγο με την παιδική κακοποίηση και ασέλγεια για να καταλήξει αγανακτισμένη ότι, ενώ στους δράστες των αποτρόπαιων αυτών εγκλημάτων αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά, εκείνη έπρεπε να βάζει τους εντολείς της να δίνουν αίμα και να καθαρίζουν παραλίες για να φτιάξουν… καλό προφίλ!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter