1971: Ο Παναθηναϊκός, η Νασιονάλ και ο τελικός για το Διηπειρωτικό Κύπελλο

1971: Ο Παναθηναϊκός, η Νασιονάλ και ο τελικός για το Διηπειρωτικό Κύπελλο

Η πρώτη και η μοναδική ελληνική ομάδα που έχει συμμετάσχει σε τελικό Διηπειρωτικού Κυπέλλου παραμένει ο Παναθηναϊκός. 

Η παρουσία των «πρασίνων» στον θεσμό σημαδεύτηκε από τον σοβαρότατο τραυματισμό του Γιάννη Τομαρά, από τον οποίο δεν κατάφερε ποτέ να επανέλθει στα επίπεδα που ήταν πριν δεχτεί το «δολοφονικό» χτύπημα του Χούλιο Μοράλες!

Στις 15 Δεκεμβρίου 1971 χρειάστηκε η άρνηση του Άγιαξ (κατόχου του Κυπέλλου Πρωταθλητριών) να λάβει μέρος στους διπλούς αγώνες με την πρωταθλήτρια της Νοτίου Αμερικής, Νασιονάλ, με τον Παναθηναϊκό να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα της FIFA, όντας ο φιναλίστ του τελικού του Κυπέλλου Πρωταθλητριών του 1971.

Οι Ολλανδοί είπαν «όχι», αφενός μεν γιατί είχαν προκριθεί στους προημιτελικούς της διοργάνωσης και δεν ήθελαν να ρισκάρουν τυχόν τραυματισμούς βασικών παικτών τους (αργότερα κατέκτησαν το τρόπαιο για δεύτερη σερί σεζόν), αφετέρου, δε, διότι γνώριζαν ότι η ομάδα από το Μοντεβίδεο αγωνιζόταν αντιαθλητικά!

Κι όπως αποδείχθηκε στην πράξη είχαν απόλυτα δίκαιο. Η πρώτη αναμέτρηση του Διηπειρωτικού διεξήχθη στο Στάδιο Καραϊσκάκη (15/12/1971), παρουσία περίπου 35.000 οπαδών.

Με το καλημέρα στο ματς (21ο λεπτό) οι Ουρουγουανοί άρχισαν να επιβεβαιώνουν την φήμη που τους συνόδευε. Ο Σάκης Κουβάς αποχώρησε τραυματίας από τον αγωνιστικό χώρο μετά από μαρκάρισμα του Ουμπίνιας.

Οι «πράσινοι» προηγήθηκαν στο 48΄ με τον Τότη Φυλακούρη, αλλά τρία λεπτά μετά, το μεγάλο «αστέρι» της Νασιονάλ, Λουίς Αρτίμε, έφερε το ματς στα ίσια. Η φάση που «σημάδεψε» τον αγώνα σημειώθηκε με τη συμπλήρωση μίας ώρας. Μετά από αντιαθλητικό χτύπημα του Χούλιο Μοράλες, ο Γιάννης Τομαράς έπεσε λιπόθυμος στο έδαφος. Από το μαρκάρισμα του αντιπάλου υπέστη διπλό κάταγμα κνήμης, με συνέπεια το πόδι του να «κοπεί στα δύο» και ουσιαστικά να τερματιστεί η ελπιδοφόρα καριέρα του.

Ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε στα γήπεδα, αλλά στάθηκε αδύνατο να επανέλθει στα επίπεδα που βρισκόταν.Το σκορ έμεινε μέχρι το φινάλε (1-1) και στη ρεβάνς (28/12/1971) του «Σεντενάριο» (Μοντεβίδεο) η Νασιονάλ μπροστά σε 63.000 οπαδούς της με δύο γκολ του Αρτίμε επικράτησε με 2-1 (μείωσε ο Φυλακούρης στο 89΄) και πήρε το τρόπαιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter