Αφγανιστάν: Επίθεση Ταλιμπάν σε στρατιωτική βάση – 30 νεκροί

Αφγανιστάν: Επίθεση Ταλιμπάν σε στρατιωτική βάση – 30 νεκροί

Ένοπλοι ταλιμπάν σκότωσαν σήμερα 30 αφγανούς στρατιώτες και κατέλαβαν μια στρατιωτική βάση στην επαρχία Μπαντγκίς, στο δυτικό Αφγανιστάν, όπως ανακοίνωσε ο επαρχιακός κυβερνήτης, στην πρώτη μεγάλη επίθεση μετά την εκεχειρία για την γιορτή Έιντ αλ-Φιτρ.

Η τριήμερη εκεχειρία των ταλιμπάν έληξε την Κυριακή.

Ο περιφερειακός κυβερνήτης Άμπντουλ Καφούρ Μαλικζάι δήλωσε ότι οι ταλιμπάν εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον δύο σημείων ελέγχου τις πρώτες πρωινές ώρες. Ο Άμπντουλ Αζίζ Μπεκ, ο επικεφαλής του επαρχιακού συμβουλίου της Μπαγκντίς, δήλωσε ότι μία στρατιωτική βάση μπήκε στο στόχαστρο των ταλιμπάν, στην περιοχή της Μπάλα.

“Πολυάριθμοι ταλιμπάν επέδραμαν από πολλές κατευθύνσεις. Έπειτα από ώρες σφοδρών μαχών 30 μέλη των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και οι ταλιμπάν κατέλαβαν τη βάση”.

Δεκαπέντε ταλιμπάν σκοτώθηκαν σε άλλες περιοχές της επαρχίας στη διάρκεια της νύχτας, είπε ο ίδιος, και πρόσθεσε ότι οι ένοπλοι είχαν προετοιμάσει τις επιθέσεις τους στη διάρκεια της εκεχειρίας.

Οι ταλιμπάν δεν σχολίασαν άμεσα τις επιθέσεις.

Ο Νακιμπουλάχ Αμίνι, ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Μπαντγκίς, επιβεβαίωσε τον θάνατο 30 στρατιωτών και είπε ότι οι ταλιμπάν σκότωσαν τέσσερις στρατιώτες σε διαφορετικές επιθέσεις εναντίον σημείων ελέγχου ασφαλείας στην ίδια περιοχή.

Η κυβέρνηση κήρυξε και εκείνη μονομερή εκεχειρία για την γιορτή Έιντ αλ-Φιτρ και μαχητές ταλιμπάν κατευθύνονταν σε διάφορες πόλεις της χώρας στη διάρκεια του σαββατοκύριακου καθώς και οι δύο πλευρές γιόρταζαν τη λήξη του Ραμαζανίου.

Ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι επεξέτεινε κατά δέκα ημέρες την μονομερή εκεχειρία, η οποία αρχικά επρόκειτο να λήξει την Τετάρτη.

Πολλοί πάντως καταδίκασαν την εκεχειρία, η οποία επέτρεψε στους ταλιμπάν να εισέλθουν ελεύθερα σε περιοχές που τελούσαν υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Καμπούλ.

“Οι επιπτώσεις πιθανόν να είναι καταστροφικές”, είπε την περασμένη εβδομάδα ένας δυτικός διπλωμάτης στην Καμπούλ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter