Η Αυστρία του Κουρτς «πονοκέφαλος» για την Ευρώπη – Προειδοποίηση Μοσκοβισί

Η Αυστρία του Κουρτς «πονοκέφαλος» για την Ευρώπη – Προειδοποίηση Μοσκοβισί

Σαφή προειδοποίηση προς τον μελλοντικό καγκελάριο της Αυστρίας και αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς – ο οποίος πρόκειται να ηγηθεί της νέας κυβέρνησης συνασπισμού με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων – όπως και προς τους υπουργούς του, ότι σε κάθε περίπτωση θα παρακολουθούνται από όλους προσεκτικά ως προς τη στάση τους απέναντι στην Ευρώπη, στον αντισημιτισμό, στον ρατσισμό και στη ξενοφοβία, απευθύνει ο Ευρωπαίος Επίτροπος, αρμόδιος για την Οικονομική και Νομισματική Ένωση, Πιέρ Μοσκοβισί, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Der Standard.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος επισημαίνει ότι ο ίδιος υπήρξε το 2000 έντονος υποστηρικτής των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης εναντίον της πρώτης παρόμοιας κυβέρνησης Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων με καγκελάριο τον τότε αρχηγό του Λαϊκού Κόμματος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, αλλά η γνώμη του έχει αλλάξει, οι κυρώσεις υπήρξαν όχι μόνον λίγο αποτελεσματικές, ήταν και αντιπαραγωγικές.

Ο ίδιος δεν θέλει να αμφισβητήσει την απόφαση εκείνη, ωστόσο, όπως σημειώνει, είχε ληφθεί τότε κάτω από ένα σοκ (ΣΣ της ανάληψης κυβερνητικής εξουσίας από την ακροδεξιά), από το οποίο υπέφερε ιδιαίτερα ο τότε Γάλλος πρόεδρος Ζακ Σιράκ και στη βάση αυτή είχαν λάβει την απόφασή τους οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων εναντίον της αυστριακής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον Πιέρ Μοσκοβισί, στο μεταξύ έχουν αλλάξει οι καιροί, σήμερα το σοκ από μία συμμετοχή του Κόμματος των Ελευθέρων στην κυβέρνηση είναι μικρότερο.

“Ας ελπίσουμε πως το Κόμμα των Ελευθέρων έχει αλλάξει. Σε κάθε περίπτωση όλοι θα παρακολουθούν στενά εάν ο Σεμπάστιαν Κουρτς είναι πραγματικά ο ένθερμος υποστηρικτής της Ευρώπης, όπως έχει χαρακτηρίσει τον εαυτό του”, τονίζει χαρακτηριστικά.

“Που επίσης σημαίνει ότι ο Σεμπάστιαν Κουρτς πρέπει να κρατήσει στάση ενάντια στον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και την ξενοφοβία. Επίσης θα παρακολουθούμε το πώς θα συμπεριφέρονται οι άλλοι υπουργοί της νέας αυστριακής κυβέρνησης”, προσθέτει, σημειώνοντας πως αυτά πρέπει να είναι ξεκάθαρα για τον Κουρτς,

Για το λόγο αυτό ο Ευρωπαίος Επίτροπος θεωρεί, όπως αναφέρει, ότι η Ευρώπη θα συνεργαστεί καλά και με εμπιστοσύνη με την επόμενη αυστριακή κυβέρνηση.

Πριν από τέσσερις εβδομάδες, ο Πιέρ Μοσκοβισί ήταν ο πρώτος ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος ο οποίος είχε τοποθετηθεί εναντίον του πιθανότατου σχηματισμού κυβέρνησης συνασπισμού στην Αυστρία, ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων.

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Presse ο Ευρωπαίος Επίτροπος είχε αποσαφηνίζει ότι “ποτέ δεν αποτελεί καλή είδηση η ανάληψη κυβερνητικής ευθύνης από ένα ακροδεξιό κόμμα σε μία δημοκρατία όπως η Αυστρία” και ο ίδιος δεν μπορεί να μείνει αδιάφορος σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Σε εκείνη τη συνέντευξή του, ο Πιέρ Μοσκοβισί υπενθύμιζε πως υπήρξε έντονος και πολύ οργισμένος επικριτής του συνασπισμού ανάμεσα στους Συντηρητικούς του Βόλφγκανγκ Σιούσελ και στο Κόμμα των Ελευθέρων του Γεργκ Χάιντερ, το 2000.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter