Ραντεβού με τη νέα Μεταπολίτευση, στο Documento που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα – Μαζί το Docville, το HOT DOC History και το εικονογραφημένο βιβλίο «Τα Αιρετικά»

Ραντεβού με τη νέα Μεταπολίτευση, στο Documento που κυκλοφορεί εκτάκτως σήμερα – Μαζί το Docville, το HOT DOC History και το εικονογραφημένο βιβλίο «Τα Αιρετικά»

Τι σηματοδοτεί η πλήρης στήριξη Τσίπρα στον Μπουτάρη. Ραντεβού με τη νέα Μεταπολίτευση. Δημοκρατικό Μέτωπο, κόντρα στα τρίκυκλα της ανωμαλίας, προοιωνίζουν οι εν εξελίξει πρωτοβουλίες του Πρωθυπουργού.

ΚΙΝΑΛ: Μαλλιά κουβάρια, με τη Φώφη να εγκαλείται για μητσοτακοποίηση. Σε ανοιχτή σύγκρουση με την πρόεδρο τα κορυφαία στελέχη του νέου φορέα.

Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο βασιλιάς της γκάφας και η λοταρία… επικρατείας.

Παναγιώτης Λάμψιας. Από την αργομισθία στον ΟΑΕΔ στη λίστα Λαγκάρντ.

9 ερωτήσεις – απαντήσεις για τον νέο κανονισμό για τα προσωπικά δεδομένα.

Ιταλία. Επτά νάρκες στον δρόμο για τις Βρυξέλλες.

Champions League. Νίκος Νιόπλιας: «Η Ρεάλ θα σηκώσει το 13ο τρόπαιό της»

Η Καλίσι του «Game of Thrones» μιλάει αποκλειστικά στο Docville

Η Εμίλια Κλαρκ του «Game of Thrones» από τη διεκδίκηση του Σιδερένιου Θρόνου και το κυνήγι της κυριαρχίας των Επτά Βασιλείων, εκτοξεύεται στο σύμπαν του «Star Wars» και σε συνέντευξη της στον Κωνσταντίνο Καϊμάκη μιλάει αναλυτικά για τη νέα, πολύτιμη εμπειρία της.

Η Εμυ Ντούρου γράφει λίγα λόγια για τον Φίλιπ Ροθ, με αφορμή τον πρόσφατο θάνατό του εστιάζοντας στην πλούσια κληρονομιά που αφήνει στην παγκόσμια λογοτεχνία καθώς και το αναντικατάστατο στίγμα του για τα αμερικανικά γράμματα.

Το 71ο Φεστιβάλ των Κανών πέρασε στην ιστορία και ο Κωνσταντίνος Καϊμάκης κάνει την αποτίμηση του, καταγράφοντας όχι μόνο τις κορυφαίες στιγμές του αλλά και τους λόγους που ο Χρυσός Φοίνικας δόθηκε στον ιάπωνα Χιροκάζου Κόρε- Εντα.

Επίσης ένα πλούσιο αφιέρωμα στο Βυζάντιο με:

Α) συνέντευξη στον Παναγιώτη Φρούντζο του Γαβριήλ Νικολάου Πεντζίκη, ενός γνώστη της ιστορικής διαδρομής της Ρωμανίας και προδημοσίευση από το έργο του «Το Βυζάντιο έχει ρεπό, βιβλίο τρίτο»,

Β) περιήγηση στη βυζαντινή Θεσσαλονίκη με ξεναγό τον αρχαιολόγο και προϊστάμενο του τμήματος Βυζαντινών & Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων & Μουσείων της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης Γιώργου Σκιαδαρέση,

Γ) επιλογές γνωστών ή λιγότερο γνωστών συγγραμμάτων που αφορούν την πολιτική και κοινωνική ζωή της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας (γράφουν οι Εμυ Ντούρου & Παναγιώτης Φρούντζος),

Δ) εικόνες από την καθημερινότητα στο βυζάντιο (στο ρεπορτάζ οι Εμυ Ντούρου & Ηλέκτρα Ζαργάνη),

Ε) επιλογές διασκεδαστικών και επιμορφωτικών βιβλίων που μεταφέρουν τα παιδιά στα χρόνια της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας (στο ρεπορτάζ η Αφροδίτη Ερμίδη) και

ΣΤ) μια μαρτυρία από την αυτοκρατορική αυλή όπως περιγράφεται στο διήγημα του Πλάτωνος Ροδοκανάκη «Βυζαντινὰ πολύπτυχα» που πρωτοδημοσιεύτηκε το 1916.

Δολοφονία Λαμπράκη: Οι φανεροί «Γκοτζαμάνηδες» και οι κρυφοί ηθικοί αυτουργοί, στο HOTDOC HISTORY

Αυτό το τεύχος δεν είναι ένα «μνημόσυνο» για τον Λαμπράκη. Ούτε εστιάζει μονοσήμαντα στις «αστυνομικές» λεπτομέρειες και τα τρίκυκλα. Θελήσαμε να δώσουμε στους αναγνώστες τα πολιτικά επίδικα της δολοφονίας που συντάραξε την Ελλάδα το 1963.

Και καθόρισε τις εξελίξεις πολύ περισσότερο από ό,τι αντιστοιχούσε στον άδικο χαμό ενός ανθρώπου.

Δεν χάνει το στόχο με την «μαρίδα» των Γκοτζαμάνηδων αλλά διεισδύει στον πυρήνα των ηθικών αυτουργών του εγκλήματος, στο αντικομμουνιστικό παρακράτος που είχε δημιουργήσει η κυβέρνηση Καραμανλή προσφέροντας τους οικονομική θαλπωρή και νομική ασυλία.

Πάει ακόμη βαθύτερα: Ανιχνεύει τις διαδρομές προσώπων, ανώτερων αξιωματούχων της χωροφυλακής, του στρατού, της ΚΥΠ, της Δικαιοσύνης τα οποία η «Ανεξάρτητη» παρέδωσε «λευκές περιστερές» το 1966. Και ξαναέκαναν την εμφάνιση τους στις 21 Απριλίου 1967 ως πρωτοκλασάτα στελέχη της δικτατορίας.

Στον αντίποδα: Επισημαίνει την έντιμη στάση πολλών εμπλεκομένων κρατικών λειτουργών οι οποίοι, παρά τις συντηρητικές καταβολές τους, αντιστάθηκαν στη συγκάλυψη του εγκλήματος. Ανακριτές, εισαγγελείς, ιατροδικαστές, δημοσιογράφους, ακόμη και χωροφύλακες που αρνήθηκαν να αλλάξουν τις καταθέσεις τους. Και το 1967 βρήκαν απέναντι τους «εθνικόφρονες» και «πατριώτες» που έχουν μάθει να θεωρούν τους εαυτούς τους ιδιοκτήτες της χώρας και διεκδικούν το ακαταδίωκτο. Διαχρονικά.

Αυτό είναι που κάνει την υπόθεση Λαμπράκη εφιαλτικά επίκαιρη.

Τα Αιρετικά – Οι σκοτεινές πλευρές του Βυζαντίου

Η διαπλοκή της εικονομαχίας και οι εστεμμένοι serial killers. Τα βασιλικά ερωτικά τρίγωνα και το στυγνό πολιτικό παιχνίδι.

Τα Αιρετικά. Το Σάββατο με το Documento

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter