Σε εγρήγορση η Ευρώπη μετά τις απαγωγές της ΜΙΤ στο Κόσοβο

Σε εγρήγορση η Ευρώπη μετά τις απαγωγές της ΜΙΤ στο Κόσοβο

Η επιχείρηση απαγωγής και μεταγωγής στην Τουρκία έξι Τούρκων πολιτών από το Κόσοβο ήταν ένα ηχηρό μήνυμα του Ταγίπ Ερντογάν στην Ευρώπη. Ο Τούρκος πρόεδρος ήθελε να ξεκαθαρίσει ότι τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στις επιθυμίες του, εν προκειμένω να φυλακίσει στην Τουρκία όσους συμπατριώτες του θεωρεί προδότες.

«Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (MIT), σε συνεργασία με την υπηρεσία Πληροφοριών του Κοσόβου, συνέλαβε έξι υψηλόβαθμα στελέχη της FETÖ (όπως αποκαλεί η τουρκική κυβέρνηση το δίκτυο του ισλαμιστή κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν) στα Βαλκάνια και τα παρέδωσε στην αστυνομία μας. Όπου κι αν βρίσκονται, θα τους πακετάρουμε και θα τους φέρουμε στην Τουρκία, εάν το θέλει ο Αλλάχ», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως ήταν φυσικό οι ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις εμφανίστηκαν θορυβημένες. Εντείνουν τους ελέγχους σε τουρκικές οργανώσεις επί τους εδάφους τους.

Ήδη στην Γερμανία έχει έρθει στο προσκήνιο η υπόθεση της οργάνωσης «Οθωμανοί για την Γερμανία». Στις αρχές Μαρτίου η γερμανική αστυνομία πραγματοποίησε επιδρομή στα γραφεία της οργάνωσης, που φέρεται να έχει ισχυρές διασυνδέσεις με την Άγκυρα και τον ίδιο τον Ταγίπ Ερντογάν.

Η οργάνωση δημιουργήθηκε το 2014 ως ένα κλαμπ για μποξ. Το τελευταίο διάστημα, όμως, δημοσιεύματα στον γερμανικό Τύπο αλλά και αναλυτικό ρεπορτάζ του γερμανικού καναλιού ZDF αποκάλυψαν ότι η οργάνωση χρησιμοποιείται σε επιθέσεις εναντίον αντιφρονούντων Τούρκων στην Γερμανία και μεταφορές όπλων.

Λειτουργεί υπό τις εντολές του δεξιού χεριού του Ταγίπ Ερντογάν και βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), Μετίν Κιουλιούνκ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ZDF, την 1η Ιουλίου 2016 οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες κατέγραψαν τηλεφωνική συνομιλία Ερντογάν-Κιουλιούνκ. Ακούγεται ο Τούρκος πρόεδρος να δίνει εντολές για τις διαμαρτυρίες που οργανώνονταν από Τούρκους στο Βερολίνο εναντίον του ψηφίσματος της γερμανικής βουλής για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Ο Μετίν Κιουλιούνκ φέρεται να έδινε εντολές στα μέλη της οργάνωσης να χτυπούν Κούρδους και αντιφρονούντες στην Γερμανία. Προέτρεπε μάλιστα να βιντεοσκοπούν τις επιθέσεις και να τις δημοσιοποιούν με στόχο τον εκφοβισμό όσων εναντιώνονται στον Τούρκο πρόεδρο.

Ο Κιουλιούνκ ενεπλάκη ενεργά και στην υποστήριξη της Ένωσης Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών (UETD), ένα παράρτημα του ΑΚΡ στην Ευρώπη. Οι αρχές της Νότιας Ρηνανίας Βεστφαλίας έχουν ήδη επιβεβαιώσει ότι ερευνούνται οι σχέσεις των δύο οργανώσεων με την τουρκική κυβέρνηση.

Το μακρύ «χέρι» Ερντογάν στην Ευρώπη

Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν έχει μπει στο μικροσκόπιο πολλών ευρωπαϊκών μυστικών υπηρεσιών. Από τον Οκτώβριο του 2016 σε ομιλία στην Σουηδία ο Κιουλιούνκ είχε παραδεχθεί ότι το τουρκικό κράτος παρακολουθεί στενά και έχει βάλει στο στόχαστρο τα μέλη της αντιπολίτευσης της Τουρκίας που ζουν στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με την μη κερδοσκοπική οργάνωση από επαγγελματίες δημοσιογράφους της Τουρκίας που διαμένουν στην Σουηδία «Κέντρο της Στοκχόλμης για την Ελευθερία», ο Κιουλιούνκ μεγάλωσε μαζί με τον Ερντογάν στις φτωχογειτονιές της Κωνσταντινούπολης και από τότε ανήκει στον στενό κύκλο του. Στην δεκαετία του 1970 και του 1980 είχε εμπλακεί στην ισλαμική οργάνωση «Επιδρομείς», η οποία φέρεται να είχε σχέσεις με τον πολιτικό μέντορα του Ερντογάν και ιδρυτή του πολιτικού Ισλάμ στην Τουρκία, Νετσμετίν Ερμπακάν. Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, ο Κιουλιούκ ήταν μέλος της ένοπλης πτέρυγας των Επιδρομέων, αρμόδιος για τα όπλα και τις ένοπλες επιχειρήσεις.

Μετά το 2011, όταν εξελέγη βουλευτής, ο Τούρκος πρόεδρος τον έχρισε επικεφαλής των σχεδίων της Τουρκίας για την ισλαμική νεολαία στην Ευρώπη και ιδιαίτερα την Γερμανία και την Ολλανδία όπου υπάρχουν μεγάλες τουρκικές μειονότητες.

Σύμφωνα με το Κέντρο της Στοκχόλμης για την Ελευθερία» είναι ο άνθρωπος που χειρίζεται τα απόρρητα κονδύλια της τουρκικής κυβέρνησης που προορίζονται για οργανώσεις στο εξωτερικό. Βοήθησε να χτιστεί ένα ολόκληρο δίκτυο σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να κινητοποιείται κάθε φορά που ο Ταγίπ Ερντογάν ήθελε να κάνει επίδειξη δύναμης στο εξωτερικό. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter