Στο 4,6% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ

Στο 4,6% η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ- ΝΔ

Η δημοσκόπηση της Vox Pop Analysis που δημοσιεύει σήμερα το Documento διεξήχθη μετά τις αποφάσεις του Eurogroup για το τέλος της τέταρτης αξιολόγησης του τρίτου ελληνικού προγράμματος, το χρέος και τη μεταμνημονιακή εποπτεία και κυρίως μετά τη συμφωνία των Πρεσπών με την πΓΔΜ. Ωστόσο δεν πρόλαβε να καταγράψει την αποχώρηση του Ποταμιού από το ΚΙΝΑΛ.

Ανάλυση: Δημήτρης Χατζηνικόλας

Η δημοσκόπηση αναδεικνύει αφενός τη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού, κάτι που σημαίνει ότι το παιχνίδι παίζεται ακόμη και ότι πολύ δύσκολα μπορεί σήμερα κάποιος να καταλήξει σε ασφαλή συμπεράσματα για τον τελικό νικητή, αφετέρου ότι είναι πολύ πιθανό να έχουμε πεντακομματική Βουλή με έναν νέο διπολισμό, μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, ο οποίος έχει σαφώς διαφορετικά χαρακτηριστικά από τον δικομματισμό του παρελθόντος. Εδώ βέβαια θα πρέπει να προσθέσει κανείς ότι η δημοσκόπηση δεν μέτρησε το Ποτάμι, αφού διεξήχθη πριν από την αποχώρησή του από το ΚΙΝΑΛ.

Στα επιμέρους αλλά αρκούντως σημαντικά στοιχεία της δημοσκόπησης, οι υψηλές μετακινήσεις από τον ΣΥΡΙΖΑ στη ΝΔ και από τη ΝΔ στον ΣΥΡΙΖΑ· θα μπορούσε κάποιος να τις αποδώσει στο γεγονός ότι ο σφικτός μνημονιακός και μεταμνημονιακός κορσές επιτρέπει την εκατέρωθεν μετακίνηση σε μια μικρή αλλά όχι ευκαταφρόνητη μερίδα των ψηφοφόρων των δύο κομμάτων παρά τις σαφέστατες ιδεολογικοπολιτικές διαφορές τους.

Ωστόσο δεν μπορεί να αγνοήσει κανείς το πολύ υψηλό ποσοστό της δυσαρέσκειας των πολιτών, καθώς το 70% πιστεύει ότι τα πράγματα στη χώρα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση. Ποσοστό μάλλον εξηγήσιμο αφού από τις λανθασμένες επιλογές των κυβερνήσεων προ κρίσης που οδήγησαν τη χώρα στη χρεοκοπία, φτάσαμε στις ακραίες επιλογές λιτότητας των τριών μνημονίων και των πάνω από 800 εφαρμοστικών νόμων τα τελευταία εννέα χρόνια, για τους οποίους ακόμη και οι ίδιοι οι εμπνευστές τους έχουν παραδεχθεί ότι πολλοί εξ αυτών ήταν λανθασμένοι. 

Η δυσαρέσκεια των πολιτών φαίνεται και από τη μεγάλη επικράτηση του «κανένας» στο ερώτημα ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός.

Ακόμη πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι η πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της πΓΔΜ παίζει τον ρόλο της, αφού από την ημέρα της συμφωνίας και μετά η ΝΔ εμφανίζει άνοδο της διαφοράς της από το κυβερνών κόμμα.

Σε ό,τι αφορά την αδιευκρίνιστη ψήφο, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, με το μεγαλύτερο μέρος να προέρχεται από τους ψηφοφόρους της τελευταίας στιγμής (αναποφάσιστους).

Οσον αφορά τη συσπείρωση, επιβεβαιώνεται ότι η ΝΔ έχει πιάσει ταβάνι, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ακόμη δρόμο να διανύσει. Εντυπωσιακό και το ποσοστό 10,3% που δηλώνει ότι θα ψηφίσει άλλο κόμμα, ενώ 12 κόμματα συνωστίζονται κάτω του ορίου του 3%, με έξι εξ αυτών να κινούνται στον λεγόμενο «αντιμνημονιακό», «αντιευρωπαϊκό» χώρο και άλλα τρία στον χώρο δεξιότερα της ΝΔ.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ

Η έρευνα διενεργήθηκε από τις 22 Ιουνίου έως τις 29 Ιουνίου μέσω διαδικτύου.

Το δείγμα συλλέχθηκε με τη χρήση ηλεκτρονικού δομημένου ερωτηματολογίου, με μέθοδο του river sampling, μέσω των social media και του διαδικτύου, συμπληρώθηκε με στόχευση σε δημογραφικά στοιχεία όπου υπήρχαν ελλείμματα.

Υπάρχει πλήρης αντιπροσώπευση σε γεωγραφία (σε επίπεδο περιφέρειας), φύλο, επάγγελμα και σε προηγούμενη ψήφο (βουλευτικές εκλογές Σεπτεμβρίου 2015).

Δεν χρησιμοποιήθηκε στάθμιση.

Ακολουθήθηκαν όλοι οι κανόνες της ESOMAR που αφορούν τη διαδικτυακή έρευνα.

Level of confidence: 95%

Margin of error: +-2,8%

Δείγμα: 1.560 άτομα

ΑΜ ΕΣΡ 63. Η εταιρεία είναι μέλος της ESOMAR

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter