Τι λένε στον ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Τι λένε στον ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη

Η παρουσίαση του εργασιακού νομοσχεδίου χθες από τον αρμόδιο υπουργό Κωστή Χατζηδάκη σήμανε συναγερμό στον ΣΥΡΙΖΑ για τον οποίο οι επιχειρούμενες αλλαγές αποτελούν cassus belli κάτι που έχει κάνει γνωστό με κάθε τρόπο το τελευταίο διάστημα.

Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ και η ηγεσία του δεν επιμένουν τόσο σε παραδοσιακά σχήματα όπως οι σχέσεις της Αριστεράς με τον κόσμο της εργασίας αλλά επιχειρούν και θα επιχειρήσουν το προσεχές διάστημα να «φωτίσουν» τις κυβερνητικές επιδιώξεις (είναι καλά κρυμμένες, λένε, πίσω από τόνους μιντιακής συσκότισης) επί τη βάση των σύγχρονων αναγκών των εργαζομένων και της ανάκαμψης της οικονομίας δύο βασικές και αλληλένδετες συνιστώσες επιμένουν στην Κουμουνδούρου, της εξόδου της χώρας από τη μνημονιακή περιπέτεια.

Είναι χαρακτηριστικό, σημειώνει στο Documentonews.gr, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος ότι ο κ. Χατζηδάκης χθες, παρουσιάζοντας το ν/σ μίλησε για «απαρχαιωμένη» εργασιακή νομοθεσία και «έλλειψη προσαρμογής στις εξελίξεις», όπως για παράδειγμα η τηλεργασία.

Όμως το ν/σ Χατζηδάκη προβλέπει αλλαγές στο ”καθεστώς” της διευθέτησης εργασίας, των απολύσεων, τις άδειες, τον συνδικαλισμό και την απασχόληση στις Κυριακές, μπαίνει δηλαδή στον σκληρό πυρήνα των εργασιακών ενώ και μόνο το γεγονός ότι καθιστά δυνατή σε ατομικό επίπεδο τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας τα λέει όλα.

Γιατί πίσω από τη διευθέτηση ατομικά του χρόνου εργασίας κάθε εργαζόμενου βρίσκεται η δυνατότητά του να λέει «όχι» στον εργοδότη του σε καιρούς όπου η ανεργία βρίσκεται στο 20%. Άλλωστε το ν/σ αυξάνει τις υπερωρίες στις 150 ετησίως για όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Η αρμόδια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Ξενογιαννακοπούλου, με χθεσινή της δήλωση κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «επιδιώκει να επιβάλλει όσα δεν τόλμησαν ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις. Καταργεί το 8ωρο και μειώνει τους μισθούς, θεσπίζει τις ατομικές συμβάσεις και τις απλήρωτες υπερωρίες, καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις».

Επιπροσθέτως, διαλύει τους υπάρχοντες ελεγκτικούς μηχανισμούς προϊδεάζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δώσει «αποφασιστικά τη μάχη μαζί με τους εργαζόμενους, στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία, για να μην περάσει αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter