Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης με χλεύαζε για την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων όταν τώρα το ζητούν οι ΗΠΑ

Τσίπρας: Ο Μητσοτάκης με χλεύαζε για την απελευθέρωση της πατέντας των εμβολίων όταν τώρα το ζητούν οι ΗΠΑ

«Η πανδημία (…) αποτελεί ιστορική τομή. Και ήρθε η ώρα να θέσουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. αναφερόμενος στο θέμα της άρσης της πατέντας των εμβολίων κατά του κορονοϊού, δηλαδή υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, θέση που υιοθετεί πλέον και η κυβέρνηση Μπάιντεν.

Αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας:

«Οι ΗΠΑ τάσσονται υπέρ της κατάργησης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας, δηλαδή της πατέντας, για τα εμβόλια του Covid-19, όπως δήλωσε η επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας των ΗΠΑ για την εμπορική πολιτική, Κάθριν Τάι.
Όταν το Γενάρη ζητούσα από τον κ. Μητσοτάκη να αναλάβει ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση της πατέντας στα εμβόλια, με χλεύαζε στη Βουλή κατηγορώντας με ότι θέλω να καταργηθεί η «ελεύθερη αγορά» με ένα νόμο κι ένα άρθρο.
Όταν δεν κατανοείς ότι οι καιροί αλλάζουν, απλά συνεχίζεις να ζεις στον παλιό κόσμο και να υπερασπίζεσαι με πάθος τις αξίες του. Εν προκειμένω τα κέρδη των μεγάλων πολυεθνικών.
Η πανδημία όμως αποτελεί ιστορική τομή. Και ήρθε η ώρα να θέσουμε την ανθρώπινη ζωή πάνω από τα κέρδη.»

Διαβάστε επίσης: Για τον Μητσοτάκη και ο Μπάιντεν είναι «κομμουνιστής»;

ΣΥΡΙΖΑ: «Αυτογελοιοποίηση» του πρωθυπουργού σχετικά με το ζήτημα της άρσης της πατέντας

Για «αυτογελοιοποίηση» του πρωθυπουργού σχετικά με το ζήτημα της άρσης της πατέντας κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή του, ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, τονίζοντας ότι «καλό θα ήταν η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης, αντί να αυτογελοιοποιούνται, να βρουν το θάρρος, έστω και με καθυστέρηση, να αναγνωρίσουν το σφάλμα τους και να καταθέσουν έστω και τώρα επίσημη πρόταση στην Κομισιόν για άρση της πατέντας».

Ειδικότερα, με αφορμή δηλώσεις του υπουργού Επικρατείας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «ο κ. Γεραπετρίτης ολοκλήρωσε σήμερα τον εξευτελισμό του κ. Μητσοτάκη για το θέμα της πατέντας, επιβεβαιώνοντας ποιος έκανε χθες τις γελοίες διαρροές ότι δήθεν ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε ανάλογη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία». «Επειδή μάλλον ξεχνάει εύκολα», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση, «του θυμίζουμε ότι στις 15 Ιανουαρίου ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή, κληθείς να πάρει θέση για την πρόταση του κ. Τσίπρα να αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για την άρση του καθεστώτος της πατέντας, ώστε να μπορούν να παράγονται εμβόλια μαζικότερα από περισσότερες φαρμακοβιομηχανίες, μιλούσε για “εμβολιόδεντρο” και ειρωνευόταν λέγοντας πως “πάλι καλά που δεν ζητήσατε να κρατικοποιηθούν Pfizer και AstraZeneca με έναν νόμο και ένα άρθρο”».

Η Κουμουνδούρου επισημαίνει ότι «η πρόταση, όμως, του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία και του κ. Τσίπρα από την αρχή του έτους για άρση του καθεστώτος της πατέντας στα εμβόλια, κατατέθηκε τόσο από ευρωβουλευτές και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία στο Ευρωκοινοβούλιο και στο Συμβούλιο της Ευρώπης όσο και σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον επικεφαλής του ΠΟΥ κ. Τέντρος». Σημειώνει, επίσης, ότι «η πρόταση τελικά υιοθετήθηκε επισήμως από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και πλέον και από την κυβέρνηση των ΗΠΑ».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter