63o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Η γιορτή αρχίζει με Σπίλμπεργκ

63o Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Η γιορτή αρχίζει με Σπίλμπεργκ

Η πρεμιέρα με ταινία του Χόλιγουντ είναι κάτι που δεν μας έχει συνηθίσει το φεστιβάλ αλλά με μια δεύτερη σκέψη η επιλογή δείχνει σωστή όχι μόνο επειδή ο Στίβεν Σπίλμπεργκ είναι ένας σκηνοθέτης- δημιουργός που δένει υποδειγματικά το καλλιτεχνικό με το εμπορικό, αλλά και λόγω της αυτοβιογραφικής ματιάς στο συγκεκριμένο έργο που αποθεώνει την δύναμη του σινεμά. Το «The Fabelmans» απέσπασε το βραβείο κοινού στο τελευταίο Φεστιβάλ του Τορόντο, στοιχείο που το κάνει αυτομάτως φαβορί για τα επόμενα Όσκαρ.  Πρωταγωνιστής του φιλμ είναι ο Γκάμπριελ ΛαΜπελ («Ο κυνηγός», η σειρά «American Gigolo») που υποδύεται τον 16χρονο φιλόδοξο σκηνοθέτη Σάμι Φέιμπελμαν. Η Μισέλ Γουίλιαμς («Mια πόλη δίπλα στη θάλασσα», «Μια εβδομάδα με τη Μέριλιν») είναι η καλλιτέχνιδα μητέρα του, ενώ ο Πολ Ντέινο («Θα χυθεί αίμα») έχει τον ρόλο του επιστήμονα πατέρα. Ο Σπίλμπεργκ κρατά το διπλό ρόλο σκηνοθέτη-σεναριογράφου καθώς συνέγραψε το σενάριο μαζί με τον υποψήφιο για Όσκαρ Σεναρίου και κάτοχο Πούλιτζερ, θεατρικό συγγραφέα Τόνι Κούσνερ. Η τελετή λήξης του φεστιβάλ θα γίνει με την προβολή του “Κορσές” της Μαρί Κρόιτσερ και την Βίκι Κρίπς της «Αόρατης κλωστής» στο ρόλο της αυτοκράτειρας Σίσσυ. 

Συνολικά θα προβληθούν 199 μεγάλου μήκους και 68 μικρού μήκους ταινίες στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, θα προβληθούν 93 ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

Στα μεγάλα ονόματα που θα φιλοξενηθούν συναντάμε την γαλλίδα ηθοποιό Σαρλότ Γκενσμπούρ, η οποία θα παρουσιάσει τη νέα της ταινία «Νυχτερινοί επισκέπτες» του Μικαέλ Ερς αλλά και τον παλιό γνώριμο του Φεστιβάλ, Φατίχ Ακίν, ο οποίος θα παρουσιάσει τη νέα του ταινία «Το χρυσάφι του Ρήνου». 

Ο ελληνικός κινηματογράφος θα εκπροσωπηθεί με 28 μεγάλου μήκους και 19 μικρού μήκους ταινίες. Δεκαπέντε από αυτές θα παιχτούν σε πρώτη προβολή, στην «Επίσημη πρώτη» και στο «Ξεπερνώντας τα σύνορα». Τρεις ταινίες που έχουν ήδη κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες θα φιλοξενηθούν στην ενότητα «Μια δεύτερη ματιά».

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται το τιμητικό αφιέρωμα στον Θόδωρο Αγγελόπουλο για τα 10 χρόνια που έχουν περάσει από τον θάνατο του με προβολές, εικαστικά δρώμενα και ειδικές εκδόσεις.

Στα event του φεστιβάλ ανήκει η ειδική προβολή της νέας ταινίας του Πάνου Χ. Κούτρα, που έκανε πρεμιέρα στις Κάννες αλλά και τα Spotlight στη Μαρία Πλυτά, μια αληθινή πρωτοπόρο του ελληνικού σινεμά και τη σκηνοθέτιδα, θεωρητικό του σινεμά, πεζογράφο και μεταφράστρια, Μαρία Γαβαλά.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter