Αδιέξοδο στην εξωτερική πολιτική – Δηλώνει αιφνιδιασμένη με την τουρκική προκλητικότητα, η κυβέρνηση

Αδιέξοδο στην εξωτερική πολιτική – Δηλώνει αιφνιδιασμένη με την τουρκική προκλητικότητα, η κυβέρνηση

Την απόλυτη καταδίκη αλλά και τον αιφνιδιασμό της κυβέρνησης από την οξυνόμενη τουρκική προκλητικότητα εκδήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών της Πέμπτης, λίγο μετά την ανακοίνωση πως παγώνουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Μπροστά στο αδιέξοδο της πολιτικής της επιλογής να προσδεθεί αδιαπραγμάτευτα με το αμερικανικό άρμα ήρθε η κυβέρνηση την Πέμπτη, συρόμενη από τις εξελίξεις και την τουρκική προκλητικότητα, και αναγκαζόμενη να ανακοινώσει πως παγώνουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, παρά το θετικό κλίμα που το Μέγαρο Μαξίμου καλλιεργούσε μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν.

«Οι ενέργειες αυτές είναι απαράδεκτες. Αποτελούν παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας, συνιστούν απαράδεκτη πρόκληση. Πρόκληση που δεν μένει αναπάντητη, ούτε στο πεδίο, ούτε στο διπλωματικό επίπεδο. Και με κανέναν τρόπο δεν συνάδουνε ούτε με το πνεύμα, ούτε και με το περιεχόμενο της πρόσφατης συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο» δήλωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου, προσθέτοντας στη συνέχεια πως «είναι επίσης απολύτως σαφές ότι υπό τις συνθήκες αυτές δεν είναι πρόσφορο το κλίμα για να γίνουν οι συναντήσεις για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

Μάλιστα, στη συνέχεια, υπό το φως της δημοσιοποίησης νέου έντονου διαβήματος προς την τουρκική πλευρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε πως «οι προκλήσεις αυτές δεν θα μείνουν αναπάντητες σε κανένα επίπεδο, ούτε στο πεδίο, ούτε στο διπλωματικό επίπεδο. Παντού θα τεθούν τα ζητήματα και η τουρκική προκλητικότητα θα λάβει τις απαντήσεις της».

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, «από εκεί και πέρα, όλα όσα είχαν συζητηθεί και συμφωνηθεί, δεν συνάδουν με τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με αυτή την τουρκική προκλητικότητα», ανακοινώνοντας στην ουσία μία νέα φάση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, με την σημείωση ωστόσο πως «αυτή τη στιγμή» το κλίμα δεν είναι θετικό, αφήνοντας εμμέσως ανοιχτό το παράθυρο αποκλιμάκωσης.

«Καταλαβαίνει κανείς ότι το κλίμα δεν είναι πρόσφορο για κάτι τέτοιο, και σε καμία περίπτωση η στάση της Τουρκίας, αυτή τη στιγμή, δεν συνάδει με το πνεύμα και με το περιεχόμενο της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο στην Κωνσταντινούπολη πριν από περίπου έναν μήνα» συμπλήρωσε ο Γ. Οικονόμου, χωρίς ωστόσο να απαντήσει στην ερώτηση για το εάν οι σημερινές εξελίξεις θα τεθούν στον απερχόμενο πρέσβη Πάιατ.

Διαβάστε επίσης

Παγώνουν τα ΜΟΕ – Τρέχει και δεν φτάνει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στα Ελληνοτουρκικά

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter