Αγόρευση εισαγγελέα για το Μάτι: Ζήτησε απαλλαγή Δούρου και Καπάκη

Αγόρευση εισαγγελέα για το Μάτι: Ζήτησε απαλλαγή Δούρου και Καπάκη

Την απαλλαγή της πρώην περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου και του πρώην γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Ιωάννη Καπάκη, από τις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν για την υπόθεση της τραγωδίας στο Μάτι, εισηγήθηκε ο εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθήνας, Παναγιώτης Μανιάτης.

Τεκμηριώνοντας στην αγόρευση του την εισήγηση του για απαλλαγή της τότε περιφερειάρχη Αττικής, Ρένας Δούρου, ο εισαγγελικός λειτουργός, ανέφερε:

Σχετικά με την αποδιδόμενη κατηγορία ότι δεν μερίμνησε για την αποψίλωση της περιοχής «αποδείχθηκε ότι η μόνη αρμοδιότητα συντήρησης της περιφέρειας ήταν η λεωφόρος Μαραθώνος και είχε ανατεθεί σε εταιρία. Οι εργασίες σύμφωνα με τα έγγραφα είχαν εκτελεστεί».

Ο αντιπυρικός σχεδιασμός – είπε ο εισαγγελέας- είχε προχωρήσει και από τις 2/3/2018 είχε αποστείλει στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής τον κατάλογο με μέσα και πρόσωπα για ζήτημα που αφορούσαν τα επίμαχα έργα. Υπήρχαν και τα στοιχεία επικοινωνίας των εκπροσώπων της περιφέρειας. Ήταν γνωστά στα αρμόδια όργανα πρόληψης της αποκεντρωμένης διοίκησης και, σε κάθε περίπτωση, η όποια καθυστέρηση στην αποστολή τους δεν είχε συνδρομή στο αποτέλεσμα της φωτιάς.

Για τη μη παροχή ενημέρωσης στο κοινό, ειδικά σε ευπαθείς ομάδες, για την ανάγκη λήψης αυτοπροστασίας που αποδίδεται στη Ρένα Δούρου, ο εισαγγελέας είπε πως η Περιφέρεια είχε προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες μέσω μηνυμάτων στα ΜΜΕ, με πινακίδες ενημέρωσης στους δρόμους κλπ.

Για τη σύγκληση Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ανέφερε πως η τότε περιφερειάρχης, αν και δεν υπήρχε έγκυρη ενημέρωση από την Πυροσβεστική, είχε συγκαλέσει ΣΟΠΠ όταν έλαβε ενημέρωση για την κατάσταση που επικρατούσε μετά τις επτά το απόγευμα.

Τέλος για το κομβικό ζήτημα της μη απόφασης για οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών, ο εισαγγελέας τόνισε ότι εφόσον δεν υπήρξε εισήγηση από την Πυροσβεστική τα αρμόδια όργανα της Περιφέρειας αποστερούνταν την ευθύνη εισήγησης.

«Δεν ήταν στη δική της ευθύνη, είπε χαρακτηριστικά, είναι άνευ αντικειμένου της Περιφέρειας»

Εισαγγελέας: «Υπήρχαν εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης»

Αναφερόμενος στην αγόρευση του στο ότι ο κόσμος στο Μάτι δεν ενημερώθηκε για τον επικείμενο κίνδυνο , ο εισαγγελικός λειτουργός μίλησε για απαράδεκτο και αδικαιολόγητο γεγονός .Όπως τόνισε  «η μοναδική οδηγία που δόθηκε στους κατοίκους ήταν “κάντε ό,τι μπορείτε, σώστε ό,τι σώζεται” κι αυτό αποτυπώνει την παντελή απουσία του κράτους τις ώρες του κινδύνου που η φωτιά είχε μπει πλέον στο Μάτι». Κατά την κρίση του κ. Μανιάτη υπήρχε χρόνος και εναλλακτικές καλύτερης αντιμετώπισης αν ο μηχανισμός ενημέρωνε και κινητοποιούσε έγκαιρα τους πολίτες.

Σε κάθε περίπτωση -επισήμανε- αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες. «Το να αφήνεται ο πληθυσμός χωρίς ενημέρωση, ήσυχος, για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μπορούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε» ανέφερε.

Αναφερόμενος στην έλλειψη συντονισμού των πυροσβεστικών δυνάμεων, είπε:

«Δεν υπήρχε καμία επικοινωνία του επίγειου επικεφαλής με τις δυνάμεις που πήγαιναν στην περιοχή δήμαρχοι και τοπική αυτοδιοίκηση δεν είχαν καμία ενημέρωση για τη φωτιά. Δεν υπήρχε πυροσβεστική στο Μάτι. Ανέμεναν εντολές για να δράσουν».

Καταλήγοντας σε σχέση με τις ευθύνες της πυροσβεστικής ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να κριθεί ένοχος ο πρώην διοικητής πυροσβεστικών υπηρεσιών Αττικής, Χαράλαμπος Χιώνης, επειδή δεν αξιοποίησε δυνάμεις και δεν καθοδήγησε τις δυνάμεις ως όφειλε.

«Όλα αυτά επέτειναν στην επέλευση του τραγικού αποτελέσματος», τόνισε ο ο κ. Μανιάτης, και πρόσθεσε:

«Κάθε ενέργεια για να τεθούν οι πολίτες σε εγρήγορση θα ήταν επωφελής για αυτούς. Τα πράγματα θα εξελίσσονταν καλύτερα. Κάποιες από τις εκδοχές που έχουν διατυπωθεί προσβάλλουν τη λογική μας.»

Σε κάθε περίπτωση -συνέχισε ο εισαγγελικός λειτουργός- αυτό που προκρίθηκε ήταν μια κακή επιλογή αν όχι η χειρότερη από εκείνες που ήταν διαθέσιμες τις κρίσιμες ώρες. «Το να αφήνεται ο πληθυσμός ανενημέρωτος και ήσυχος για τον επερχόμενο κίνδυνο είναι απαράδεκτο και αδικαιολόγητο. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η καλύτερη υπηρεσία που μιλούσε να προσφέρει το κράτος στους πολίτες ήταν αυτό που έγινε» ανέφερε.

Ο εισαγγελέας, του οποίου η αγόρευση δεν έχει ολοκληρωθεί, εισηγήθηκε την απαλλαγή τεσσάρων ακόμα κατηγορουμένων των Χρ. Λάμπρη, Χρ. Δροσοπουλου, Γ. Πορτοζούδη και Στέφανου Κολοκούρη.

Δείτε επίσης:

Παλαιοχριστιανοί στην Κόρινθο: Το προφίλ του 45χρονου – Η τηλεργασία και η Χρυσή Αυγή (Video)

ΣΥΡΙΖΑ: Πόσοι έχουν απαντήσει τελικά στο ερωτηματολόγιο Κασσελάκη;

Αγρότες: Απόβαση στην Αθήνα – Θέλουν να διανυκτερεύσουν στο Σύνταγμα – Ποιοι δρόμοι κλείνουν και πότε (Photos)

Νταλάρας: «Αδερφέ, η Κύπρος δεν είναι μπιφτέκι, πρέπει να σοβαρευτούμε» (Video)

Νέα συγκάλυψη στην Εξεταστική για τα Τέμπη: Απερρίφθη από τη ΝΔ το αίτημα να διερευνηθεί για ψευδορκία ο Καραμανλής

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter