«Αγόρια στο ντους» αλά ρουμανικά

«Αγόρια στο ντους» αλά ρουμανικά

Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης προβλήθηκε η ταινία «Without air» της Ουγγαρέζας σκηνοθέτριας Καταλίν Μοντολβάι με ηρωίδα μια φωτισμένη, δημιουργική και ορεξάτη εκπαιδευτικό που ξεφεύγει από τη διδακτέα ύλη στο μάθημα της θεατρικής αγωγής και προτείνει στους μαθητές την ταινία «Καταραμένη σχέση» της Ανιέσκα Χόλαντ, η οποία αναφέρεται στη σχέση των καταραμένων ποιητών Ρεμπώ και Βερλέν.

Ο πατέρας ενός μαθητή την καταγγέλλει ότι διαφθείρει τους νέους. Η καθηγήτρια από κορυφαία εκπαιδευτικός του σχολείου μετατρέπεται, με την ανοχή των συναδέλφων της, σε επικίνδυνη («Τι θα γίνει αν χρειαστεί να διδάξω Σαπφώ, Μαρκήσιο ντε Σαντ ή Γουίτμαν;» αναρωτιέται). Μετά την προβολή ακολούθησε συζήτηση με το κοινό, παρουσία της σκηνοθέτριας αλλά και της δασκάλας από τη Ρουμανία που ενέπνευσε την ταινία. Πριν από έξι χρόνια πρότεινε στους μαθητές της την ταινία για τον Ρεμπώ και ένας πατέρας την κατήγγειλε. Παρόλο που δεν την απέβαλαν απ’ το σχολείο, όπως γίνεται στην ταινία, αναγκάστηκε να σταματήσει γιατί τη λογόκριναν.

Ολα αυτά μου θύμισαν τα… δικά μας. Την περιπέτεια πριν από λίγο καιρό μιας δασκάλας η οποία πρόβαλε σε παιδιά δημοτικού τη βραβευμένη εκπαιδευτική ταινία «Αγόρια στο ντους», μια τρυφερή ταινία για την εξοικείωση μικρών παιδιών με το σώμα τους και τα επιβεβλημένα πρότυπα ματσίλας και «ανδρισμού». Πάλι ένας πατέρας είχε κάνει καταγγελία – για την ακρίβεια μήνυση. Εγινε τότε πρώτο θέμα σε κανάλια, πρωινάδικα και σάιτ από ανθρώπους που δεν μπήκαν στον κόπο να δούνε το ταινιάκι.

Η σχολική κοινότητα, ένας τόσο ευαίσθητος χώρος, «άνοιξε» μπροστά στις κάμερες, μια εκπαιδευτικός έγινε βορά στην αρένα της τηλεθέασης και ένα σωρό άσχετοι είχαν άποψη για την εκπαιδευτική διαδικασία. Πριν από λίγες ημέρες, αφού ολοκληρώθηκε η σχετική ΕΔΕ, η δασκάλα απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες. Αλλά αυτή είναι μια είδηση που δεν είδατε σχεδόν πουθενά. Γιατί το σόου είχε τελειώσει.

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter