Αλέξης Τσίπρας: Άμεση επικοινωνία με τον κόσμο

Αλέξης Τσίπρας: Άμεση επικοινωνία με τον κόσμο

Με περιοδείες σε όλη την Ελλάδα ο Αλέξης Τσίπρας θα παρουσιάσει την εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Με περιοδείες σε όλους τους νομούς της χώρας το δίμηνο Ιουνίου – Ιουλίου «απαντά» ο Αλέξης Τσίπρας στην κυβέρνηση και στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στο ισχυρό ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να επιλέξει να πάει σε πρόωρες κάλπες το ερχόμενο φθινόπωρο εκμεταλλευόμενος την έξοδο από την πανδημία και τη χαλαρότητα του κόσμου μετά τις θερινές διακοπές.

Και φυσικά για να προλάβει τα δύσκολα που έρχονται, ειδικά στην οικονομία, με την επαναφορά των στόχων του συμφώνου σταθερότητας. Πολλοί δε είναι εκείνοι που δεν αποκλείουν, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη χώρα μας, να συνοδεύονται από ένα νέο σκληρό μνημόνιο υπό τη μορφή δημοσιονομικών περικοπών ώστε «να βγουν οι στόχοι».

Γι’ αυτό άλλωστε στις επισκέψεις του ανά την επικράτεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα παρουσιάσει την πρόταση του κόμματός του για το νέο παραγωγικό μοντέλο της χώρας και τη συγκρότηση γύρω του μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής συμμαχίας, αφού μόνο η ευημερία του συνόλου της κοινωνίας και η αύξηση του ΑΕΠ μπορούν να βγάλουν τη χώρα από τη στενωπό του λόγου χρέους – ΑΕΠ.

Πανελλαδική συνδιάσκεψη

Όλα τα παραπάνω θα κορυφωθούν το τριήμερο 26, 27 και 28 Ιουλίου με τη διοργάνωση της τριήμερης πανελλαδικής συνδιάσκεψης με τη συμμετοχή περισσότερων από 2.000 μελών της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης (περί τα 700 μέλη) και των πρόσφατα εκλεγμένων νομαρχιακών οργανώσεων σε όλη τη χώρα.

Τα τι και τα πώς της συνδιάσκεψης θα εξαρτηθούν και από την πορεία της πανδημίας, με τα στελέχη του κόμματος να σημειώνουν ότι η όλη διαδικασία λόγω τριημέρου αν χρειαστεί μπορεί να «σπάσει» και φυσικά να χρησιμοποιηθεί η τεχνογνωσία που διαθέτει το κόμμα στο διαδίκτυο και στις διάφορες πλατφόρμες από όλο το προηγούμενο διάστημα.

Αυτή την εβδομάδα συνεδρίασε δύο φορές η Πολιτική Γραμματεία αλλά και η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος και συζητήθηκε εκτενώς ο οδικός χάρτης μέχρι τη συνδιάσκεψη, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει και το Πολιτικό Συμβούλιο.

Ο οδικός χάρτης του ΣΥΡΙΖΑ για το επόμενο διάστημα και το παραγωγικό μοντέλο της χώρας είναι οι δύο κεντρικές συνιστώσες στην πορεία για τη διαμόρφωση μιας νέας προοδευτικής πλειοψηφίας που θα διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές. Η συνάντηση του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή το μεσημέρι της Παρασκευής με τον πρώην βουλευτή και υφυπουργό Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου ήταν απολύτως ενδεικτική των προθέσεων της ηγεσίας.

Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ –φυσικά όχι τυχαία– μίλησε για «κάλεσμα του Αλ. Τσίπρα για συστράτευση στον κοινό αγώνα για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, την υπεράσπιση του κοινωνικού κράτους και των εργασιακών δικαιωμάτων που καταστρατηγεί βάναυσα η κυβέρνηση Μητσοτάκη», καθώς και για την «προοπτική νίκης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και της προοδευτικής παράταξης, με στόχο την προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου».

Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφερθεί σε όσους στέκονται απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, όσους δηλαδή αυτοχαρακτηρίζονται προοδευτικοί πολίτες: «Από την Αριστερά έως και το κέντρο τούς ενώνει η κοινή διαδρομή αγώνων για κοινωνική δικαιοσύνη» και παραμερίζοντας επιμέρους διάφορες «πρέπει να ενωθούν και να συμπαραταχθούν ώστε να αποτυπωθεί στις επόμενες εκλογές αυτό που στον τόπο μας ιστορικά αποτελεί κοινωνική πλειοψηφία».

Στο «διά ταύτα», γιατί αυτό έχει σημασία, όπως λέει στο Documento ένα από τα κορυφαία στελέχη του κόμματος, «το τελευταίο διάστημα αλλά και τους επόμενους μήνες έχουμε δείξει και θα δείξουμε με κάθε δυνατό τρόπο ότι το διακύβευμα και για τη χώρα και για την αξιωματική αντιπολίτευση είναι η συγκρότηση μιας ευρύτερης προοδευτικής συμμαχίας (με τις επιμέρους διαφορές της), με στόχο την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας, την παραμονή και ει δυνατόν την επιστροφή των νέων ανθρώπων και επιστημόνων στη χώρα και την αποφυγή ενός νέου μνημονίου με αφορμή τους στόχους του συμφώνου σταθερότητας».

Σκεπτικισμός

Στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν με σκεπτικισμό και την αυριανή συνάντηση Δένδια – Τσαβούσογλου αλλά και γενικά την πορεία των ελληνοτουρκικών, κυρίως λόγω των εσωτερικών προβλημάτων του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Όπως λένε χαρακτηριστικά: «Δεν αρκεί ο διάλογος για τον διάλογο ούτε μόνο ο διάλογος για την αποκλιμάκωση της έντασης ή για οικονομικά θέματα», αλλά χρειάζεται πάση θυσία, όπως έχει προτείνει ο Αλ. Τσίπρας, «να συνδεθούν συγκεκριμένα οι ελληνοτουρκικές σχέσεις με τις ευρωπαϊκές προοπτικές της Τουρκίας» και κυρίως να επιβληθούν κυρώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία επιστρέψει στον δρόμο της επιθετικότητας και της έμπρακτης ή ρητορικής αμφισβήτησης του διεθνούς δικαίου.

Η πρόταση Τσίπρα, σε περίπτωση που η γειτονική χώρα επιλέξει τον δρόμο της βελτίωσης των σχέσεών της με την Ευρωπαϊκή Ενωση ζητώντας αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης, περιλαμβάνει και την παραπομπή της διαφοράς για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ στη Χάγη.

Ο τομεάρχης εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος μόλις την Παρασκευή με ανακοίνωσή του μιλά για «Ελσίνκι plus», ως ενεργητική δηλαδή διπλωματία κίνησης χωρίς τις «σκιές» της αναφοράς σε «συνοριακές διαφορές».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter