Αλλαγή παραγωγικού µοντέλου για να αποφύγουµε νέα χρεοκοπία

Αλλαγή παραγωγικού µοντέλου για να αποφύγουµε νέα χρεοκοπία

Η ελληνική και ευρωπαϊκή οικονοµία βρίσκονται σε τέλµα. Η δηµοσιονοµική χαλάρωση τελειώνει µε απόφαση του Eurogroup το 2024 και επιστρέφουµε στις πολιτικές λιτότητας. Η Νέα ∆ηµοκρατία προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι δίνοντας παράταση στο Market Pass µέχρι το τέλος του έτους και δίνοντας στους νέους το λεγόµενο Youth Pass. Μέτρα που ενισχύουν το καταναλωτικό µοντέλο της χώρας, ένα µοντέλο βαθιά συγκεντρωτικό, όπως η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Το ερώτηµα που οφείλουµε ως αντιπολίτευση να θέσουµε είναι: «Τι θα συµβεί µετά;». Και εκεί έρχεται η απάντηση του ΠΑΣΟΚ.

Εχουµε ήδη καταθέσει προτάσεις για την οικονοµική ενίσχυση της Ελληνίδας και του Ελληνα, όπως είναι η επαναφορά των 120 δόσεων για χρέη σε εφορία και ΕΦΚΑ, σε συνδυασµό µε κούρεµα 30% για τους συνεπείς οφειλέτες, καθώς και η µείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Μέτρα τα οποία θα ανακουφίσουν τους πολίτες που αυτήν τη στιγµή υποφέρουν. Αλλά δεν είναι µόνο αυτά. Το πρόβληµα πρέπει να αντιµετωπιστεί µακροπρόθεσµα.

Η χώρα µας έχει ανάγκη από αλλαγή στο παραγωγικό της µοντέλο. ∆εν γίνεται να λειτουργούµε πλέον µε το ίδιο σύστηµα που µας έχει οδηγήσει επανειληµµένα στη χρεοκοπία. Πρέπει να µην εξαρτάται καµία Ελληνίδα και κανένας Ελληνας από διάφορα pass, που έρχονται για να απαλύνουν τον πόνο της καθυστερηµένης αντίδρασης της Ν∆, απόρροια απόφασης κάποιου υπουργού. Για να το πετύχουµε αυτό η λύση έρχεται εκ των έσω. Με αποσυγκέντρωση της εξουσίας, µακριά από το Μαξίµου και τα υπουργικά γραφεία, περνώντας τη σε συλλογικότητες που λογοδοτούν απευθείας στον πολίτη.

∆ίνοντας πραγµατική εξουσία στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα επιµελητήρια, στους συνεταιρισµούς και στα πανεπιστήµια θα µπορέσουµε να πετύχουµε τη διεύρυνση της παραγωγικής µας βάσης που θα οδηγήσει σε δικαιότερη αναδιανοµή του πλούτου της χώρας. Θεσµοί που λειτουργούν δηµοκρατικά και µπορούν να πάρουν αποφάσεις µε γνώµονα το συµφέρον της τοπικής κοινωνίας και όχι µε γνώµονα τη θέληση κάποιου γνωστού τού υπουργού.

Η δύναµη σε αυτούς τους θεσµούς θα βοηθήσει την πολιτεία στην εκπλήρωση της προστασίας βασικών δικαιωµάτων των πολιτών, τα οποία σήµερα παραβιάζονται από το πολιτικό σύστηµα: το δικαίωµα στην ισότητα απέναντι στον νόµο και στο κράτος, το δικαίωµα στη συµµετοχή, το δικαίωµα να προοδεύσουµε ατοµικά και συλλογικά µέσα από την παιδεία και τον πολιτισµό, το δικαίωµα στη δηµιουργία κοινωνικού, πολιτισµικού και οικονοµικού πλούτου, το δικαίωµα να προγραµµατίζουµε µε ασφάλεια το ατοµικό και συλλογικό µας µέλλον.

Ο δικός µας ρόλος, ως σοβαρή και υπεύθυνη αντιπολίτευση σε αυτήν τη Βουλή, επιβάλλει την επισήµανση αυτών των αρχών. Οφείλουµε να καταβάλουµε κάθε προσπάθεια προς τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των Ελλήνων προτού να είναι αργά. Αυτό µας επιβάλλει ο ιστορικός µας ρόλος.

*Ο Παύλος Γερουλάνος είναι βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter