Αλμα φτώχειας  

Αλμα φτώχειας  

Επιμελώς κρύβει τον προϋπολογισμό του 2024 η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οι υπουργοί και βουλευτές της έχουν ρίξει το βάρος τους, στα φιλικά κανάλια που τους φιλοξενούν, στις υποτιθέμενες αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ξεχνώντας τα άλματα ακρίβειας που βιώνουν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί και οι επιπλέον υποβαθμίσεις της παιδείας και της Υγείας.

Στον προϋπολογισμό αναφέρονται τα περί αυξήσεων σε μισθούς και συντάξεις τονίζοντας μάλιστα ότι αυτές πραγματοποιούνται μετά από 14 χρόνια. Η αύξηση όμως 2,5% και 3% αντίστοιχα σε μισθούς και συντάξεις εξαφανίζεται αμέσως αν διαβάσει κανείς λίγο παρακάτω όπου αναφέρεται ο πληθωρισμός για το 2024 όπου η εκτίμηση είναι ότι θα φτάσει το 2,6%.

Δεν χρειάζεται κανείς να είναι οικονομολόγος για να καταλάβει ότι για ακόμη μια χρονιά η αγοραστική αξία των οικογενειακών προϋπολογισμών θα μειωθεί. Αν μάλιστα γίνει σύγκριση με τα προ 14ετίας δεδομένα της Eurostat, θα συνειδητοποιήσει ότι ο εναρμονισμένος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή του 2023 είναι κατά 23,3% ακριβότερος από αυτόν του 2009.

Ταυτόχρονα με τον προϋπολογισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη που θα συζητηθεί το επόμενο διάστημα στη Βουλή, συνεχίζεται η άγρια φορολόγηση των μικρομεσαίων στρωμάτων του πληθυσμού μέσω της έμμεσης φορολόγησης καθώς το Μαξίμου και η πλατεία Συντάγματος επ’ ουδενί δεν θέλουν να ακούσουν για μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής εκτινάσσοντας το πρωτογενές πλεόνασμα από 261 εκατ. ευρώ το 2022 στα 2.555 εκατ. ευρώ το 2023 και με πρόβλεψη να ανέβει στα 4.991 εκατ. ευρώ το 2024. Αντίθετα μάλιστα αύξησαν τον ΦΠΑ σε μη αλκοολούχα ποτά και αναψυκτικά.

Η εικόνα του προϋπολογισμού του 2024 κρύβει φτώχεια και εξαθλίωση για τα μεσαία και μικρομεσαία στρώματα της κοινωνίας ενώ είναι απόλυτα σίγουρο ότι θα ενισχύσει τo brain drain.

Και όλα αυτά έχουν την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter