Αμηχανία στη Νέα Δημοκρατία από την κινητικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ

Αμηχανία στη Νέα Δημοκρατία από την κινητικότητα στον ΣΥΡΙΖΑ

Με το θεσμικό προσωπείο που φόρεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ όταν δέχθηκε ερώτηση για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά με τοποθετήσεις των οποίων η ουσία αποκαλύπτει την βαθιά αγωνία για τις εξελίξεις που σηματοδοτεί το χθεσινό εκλογικό αποτέλεσμα, και κυρίως αυτό της επόμενης Κυριακής, η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να διαχειριστεί επικοινωνιακά το μήνυμα που στέλνει η συσπείρωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Με τα λόγια του Μάο «μεγάλη αναταραχή, θαυμάσια κατάσταση» επιχείρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κρύψει την αμηχανία του στο ερώτημα για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ το μεσημέρι της Κυριακής. Πέρα από την ουσία της τοποθέτησής του πάντως, μέσα στην ταραχή του κατάφερε να… υπενθυμίσει τη θερμή υποδοχή που επεφύλαξε στον Νίκο Ανδρουλάκη με την εκλογή του, όταν η ΕΥΠ της εποπτείας του τον είχε ήδη κάτω από τα ραντάρ τους.

«Προφανώς είμαι πάντα διαθέσιμος και θα θεωρούσα απολύτως λογικό να συναντήσω τον ή την νέα αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ, από τη στιγμή που θα ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής. Το ίδιο, εξάλλου, ίσχυε και για τον κ. Ανδρουλάκη, αλλά ακόμη περιμένω στο ακουστικό» ανέφερε ο πρωθυπουργός, προκαλώντας ποικίλα σχόλια για την άλλη πλευρά του ακουστικού του.

Σε κάθε περίπτωση, ο Κυρ. Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στην προσπάθεια να εμφανίσει εαυτόν θεσμικό. Εκεί όμως εξαντλείται και η όποια προσπάθεια της κυβέρνησης να ενδυθεί τον θεσμικό της μανδύα, αφού δύο βροντερές φωνές του Μεγάρου Μαξίμου εκφράζουν ήδη από το πρωί της Δευτέρας την αναστάτωση στην οποία έχει περιέλθει το πρωθυπουργικό γραφείο, με κάθε λογής εκπρόσωπο του πρωθυπουργού να παίρνει θέση κάθε άλλο παρά θεσμική.

Παρότι λοιπόν το μήνυμα που έχει εκπέμψει το Μέγαρο Μαξίμου από τις προηγούμενες εβδομάδες είναι αυτό της «μη εμπλοκής» στα εσωτερικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η αναλυτική τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου ήταν αποκαλυπτική. Βλέποντας το επιχείρημα πως «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον ίδιο αρχηγό επί 15 χρόνια» να έχει αποσυντεθεί, ο Παύλος Μαρινάκης έσπευσε να «κοντύνει» την μεγάλη συμμετοχή της Κυριακής, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «άλλα κόμματα με μικρότερο ποσοστό είχαν μεγαλύτερη συμμετοχή».

Εκτός όμως της αποκαλυπτικής αυτής αναφοράς, οι εκπρόσωπος δεν αντιστάθηκε τελικά να εμπλακεί ευθέως στην εσωκομματική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στην αξιωματική αντιπολίτευση, με χαρακτηρισμούς και τοξικά σχόλια για τα οποία αρκέστηκε να μην κατονομάσει σε ποιον υποψήφιο αναφέρθηκε. Έτσι, ο Π. Μαρινάκης μίλησε για μία ακόμα φορά για «πολακισμό», επαναφέροντας τα περί… ρυπαρότητας, αυτή τη φορά για να χαρακτηρίσει τον πολιτικό λόγο που εκφέρεται κατά την εσωκομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, πάτησε και σε δύο βάρκες στα περί «άτυπου ηλικιακού ρατσισμού», καταφερόμενος αφενός κατά όσων λένε «εντάξει, εσύ είναι νέος, τι θα μας πεις;» και αμέσως μετά, στηλιτεύοντας το «να ζητάει κάποιος την ψήφο των πολιτών, σε οποιαδήποτε διαδικασία, μόνο και μόνο επειδή είναι νέος».

«Δεν είχαμε καμία προτίμηση, ούτε προσωπικά εγώ είχα κάποια προτίμηση, ούτε μπορώ να είμαι αυτός ο οποίος θα κάνει ασφαλείς προβλέψεις για έναν άλλο πολιτικό χώρο» είχε αναφέρει ο ίδιος πριν από όλα τα παραπάνω, φροντίζοντας μέχρι το τέλος των δηλώσεών του να μην έχει αυτή του η αναφορά καμία απολύτως ουσία.

Το πιο ενδεικτικό όμως παράδειγμα της προσέγγισης του Μεγάρου Μαξίμου είναι η… τρικυμία εν κρανίω που εξέφρασε ο προηγούμενος εκπρόσωπος του Κυριάκου Μητσοτάκη, και υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος.

«Ένας υποψήφιος με όψη Μητσοτάκη και ψυχή Πολάκη δε νομίζω ότι είναι το ενδεδειγμένο» συνόψισε σε λιγότερες από δεκαπέντε λέξεις τις αγωνίες και τους φόβους του Μεγάρου Μαξίμου, σε μία αναφορά αποκαλυπτική του τρόπου που στο γραφείο του πρωθυπουργού διαβάζουν τις εξελίξεις, ανεξαρτήτως επαφής τους με την πραγματικότητα.

Ο τρίτος εκπρόσωπος της ηγεσίας Μητσοτάκη, ο αντιπρόσωπος στο κοινοβούλιο Μάκης Βορίδης, επιχείρησε με πιο συγκαλυμμένο, αλλά πιο οξύ τρόπο να απαξιώσει την όλη εκλογική διαδικασία και το αποτέλεσμά της. «Η προσέλευση ήταν χαμηλότερη από τότε που ήταν να βγει μόνος ο κ. Τσίπρας. Δηλαδή σε μια μη ανταγωνιστική εκλογή, που δεν κρινόταν και τίποτα, είχαν περισσότερο κόσμο» σχολίασε συγκρίνοντας δύο παντελώς διαφορετικές εκλογικές διαδικασίες και πολιτικές περιόδους, ενώ δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ως δείγμα «πολύ βαθιάς απογοήτευσης» το εκλογικό αποτέλεσμα, καταφερόμενος κατά της Αριστεράς συνολικά.

Οι δε γαλάζιες διαρροές για τον τρόπο που τα στελέχη του Μοσχάτου προσεγγίζουν τις εξελίξεις είναι ακόμα πιο διασκεδαστικές. «Ο πρωθυπουργός στάθηκε κατά την ΔΕΘ στην ανάγκη να υπάρξει μία αξιωματική αντιπολίτευση που θα δώσει έμφαση στην ουσία και όχι στην επικοινωνία» εκπέμπει ο κομματικός μηχανισμός της Νέας Δημοκρατίας.

Για να φτάνει ο κομματικός μηχανισμός να εκφράζει την αγωνία του για το εάν η ουσία επισκιάζει την επικοινωνία, για μία κυβέρνηση που κρατά σφικτά στα χέρια της την επικοινωνία και την ενημέρωση από πριν ακόμα αναλάβει την εξουσία το 2019, αναμφίβολα οι εξελίξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση προβληματίζουν. Η μία βέβαιη αιτία είναι η ίδια η κινητικότητα που υπάρχει, σε αντίθεση με το… όραμα του Κυρ. Μητσοτάκη που έχει διακηρύξει για τον εαυτό του πως θέλει «να είμαστε και η αντιπολίτευση». Η συνέχεια θα δείξει και ποιοι άλλοι είναι οι λόγοι της αναταραχής.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter