Αναζητούν προσωπικό, έχουν υπερκέρδη και… μειώνουν τους μισθούς

Αναζητούν προσωπικό, έχουν υπερκέρδη και… μειώνουν τους μισθούς

Δύο ειδήσεις που πρέπει να διαβαστούν μαζί. Πρώτη, για την έλλειψη προσωπικού που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα συζήτησαν σήμερα η υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, με την πρόεδρο του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), Λουκία Σαράντη. Δεύτερη, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ στην Ελλάδα σημειώθηκε μείωση 1,2% των πραγματικών μισθών το 2022 ενώ παράλληλα καταγράφηκε μεγάλη αύξηση των εταιρικών κερδών.

Δηλαδή βλέπουμε ταυτόχρονα δύο πράγματα, ότι ενώ οι βιομήχανοι και η κυβέρνηση διαπιστώνουν έλλειψη προσωπικού, αντί να δώσουν αυξήσεις, τουλάχιστον στο ύψος του πληθωρισμού, ώστε να προσελκύσουν εργαζόμενους, διατηρούν τους μισθούς σε χαμηλά επίπεδα και ανακαλύπτουν… πρόβλημα.

Σε έκθεσή του για την απασχόληση (Employment Outlook) ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης σημειώνει ότι η  απασχόληση έχει ανακάμψει πλήρως μετά την κρίση του κορονοϊού και η ανεργία κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, με την Ελλάδα να καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση, περίπου 5 ποσοστιαίες μονάδες, στην περίοδο από το δ’ τρίμηνο του 2019 έως το α’ τρίμηνο του 2023, έναντι αύξησης περίπου μίας ποσοστιαίας μονάδας στο σύνολο του ΟΟΣΑ.

Στην Ελλάδα, ο πραγματικός μισθός μειώθηκε 1,2% στο δ’ τρίμηνο του 2022 σε ετήσια βάση. Για την περίοδο από το δ’ τρίμηνο του 2019 έως το δ’ τρίμηνο του 2022, ο πραγματικός μισθός στην Ελλάδα εμφανίζεται επίσης μειωμένος κοντά στο 1%.

Ο ΟΟΣΑ, που δεν φημίζεται για την φιλοεργατική του στάση, αναφέρει ότι χρειάζεται στήριξη των χαμηλόμισθων είτε με αυξήσεις των κατώτατων μισθών και συλλογικές διαπραγματεύσεις είτε στοχευμένη στήριξη μέσω των φορολογικών συστημάτων και των επιδομάτων.

Ταυτόχρονα ο ΟΟΣΑ επιβεβαιώνει τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι τα κέρδη των επιχειρήσεων αυξήθηκαν περισσότερο από τις αυξήσεις των μισθών, με συνέπεια να μειωθεί το μερίδιο των εισοδημάτων από εργασία στο ΑΕΠ. Αυτά τα αυξημένα κέρδη των επιχειρήσεων επιβαρύνουν τον πληθωρισμό. Πρόκειται για το φαινόμενο Greedflation, τον πληθωρισμό της απληστίας, όπως καθιερώνεται να ονομάζεται διεθνώς, αν και ο ΟΟΣΑ δεν αναφέρει τον όρο.

Αύξηση κερδών

Στην περίοδο από το δ’ τρίμηνο του 2019 έως το α’ τρίμηνο του 2023, τα κέρδη ανά μονάδα προϊόντος στην Ελλάδα αυξήθηκαν περίπου 15%. Ο ΟΟΣΑ σημειώνει πως υπάρχει περιθώριο ώστε να επιχειρηματικά κέρδη να απορροφήσουν τις περαιτέρω αυξήσεις μισθών για την ανάκαμψη μέρους των απωλειών που είχαν στην αγοραστική δύναμή τους οι εργαζόμενοι, χωρίς αυτό να φέρει σημαντικές πιέσεις στις τιμές ή να οδηγήσει σε μείωση της ζήτησης εργασίας.

Μετά τη συνάντηση με την πρόεδρο του ΣΒΕ, η υφυπουργός Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου δήλωσε: «Η έλλειψη προσωπικού, σε στελεχιακό και ανθρώπινο δυναμικό, αποτελεί ένα μείζον ζήτημα για την επιχειρηματικότητα, για το οποίο κυβέρνηση, επιχειρήσεις και σύνδεσμοι θα δουλέψουμε μεθοδικά για να λύσουμε. Η πρόθεση της κυβέρνησης να συνδράμει τη βιομηχανία είναι σταθερή και διαρκής. Με ρεαλιστικές θέσεις για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και με μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα για τη δημιουργία ενός σύγχρονου κράτους».

Ενα σύγχρονο κράτος παρακολουθεί και τις ανάγκες των εργαζόμενων, όχι μόνο των εργοδοτών…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter