Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ: «Η Ευρώπη έχει ακόμα ανάγκη την Αμερική»

Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ: «Η Ευρώπη έχει ακόμα ανάγκη την Αμερική»

Εν όψει αμερικανικών εκλογών, η πρόεδρος του CDU και υπουργός άμυνας της Γερμανίας στέλνει μήνυμα ενότητας των δυο ηπείρων της Δύσης ανεξαρτήτως αποτελέσματος, σε άρθρο γνώμης στην αμερικανική ιστοσελίδα Politico.

Παράλληλα, επισημαίνει τη σημασία της σύσφιξης των οικονομικών σχέσεων των δυο ηπείρων στη συγκεκριμένη συγκυρία, την ανάγκη για αναβάθμιση της Ευρώπης σε παγκόσμιο ρυθμιστή ενώ ταυτόχρονα εξάρει το ρόλο της Αμερικής ως προστάτιδας δύναμης απέναντι στον εξ ανατολών κίνδυνο, θυμίζοντας παλιότερες, ψυχροπολεμικές, εποχές.

«Σε ένα κόσμο σημαδεμένο από αυξημένο ανταγωνισμό ισχύος, η Δύση θα μπορέσει να σταθεί όρθια και να επιτύχει στην προάσπιση των συμφερόντων της μόνο αν μείνει ενωμένη», έγραψε χαρακτηριστικά. Συνέχισε προτείνοντας τρεις πολιτικές για τη σύσφιξη των σχέσεων τις οποίες η Γερμανία και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης «θα πρέπει να ακολουθήσουν δυναμικά»:

Πρώτα, την συνέχιση της ενίσχυσης της στρατιωτικής ισχύος της Γερμανίας και της Ευρώπης που έχει ξεκινήσει εδώ και πέντε χρόνια. Δεδομένης της κρίσης του κορονοϊού, αυτό θα καταστεί δύσκολο, αλλά «θα πρέπει να μείνουμε σ’ αυτή την πορεία». Τόνισε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί να δραστηριοποιηθεί αμυντικά σε περισσότερες περιοχές της ευρύτερης ευρωπαϊκής γειτονιάς, αναφέροντας ότι «δεν υπάρχει λόγος γιατί οι Ευρωπαίοι να μην έχουν παρουσία –και περισσότερη δύναμη, όταν χρειαστεί– στη Βαλτική και τη Βόρεια Θάλασσα, στην Κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια, τη Μέση Ανατολή, τη Μεσόγειο και το Σαχέλ (η λωρίδα πρασίνου νότια της ερήμου της Σαχάρας)». Ας σημειωθεί ότι αυτές οι περιοχές (εκτός του Σαχέλ) αποτελούν χώρο τον οποίο επιδιώκει να επηρεάσει, οικονομικά και πολιτικά, η Ρωσία. Ταυτόχρονα έκανε λόγο για την ανάγκη να παραμείνει η Γερμανία υπό την πυρηνική ομπρέλα του ΝΑΤΟ.

Δεύτερον, ανέφερε ότι η οικονομική συνεργασία μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ πρέπει να προχωρήσει, κλείνοντας εμπορική συμφωνία. «Γιατί να είναι αδύνατο να ευοδωθεί μια περιεκτική συμφωνία που θα ξεφορτωθεί όλους τους δασμούς και τα εμπορικά εμπόδια μεταξύ των δύο πιο σημαντικών οικονομικών χώρων του κόσμου», ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι αυτό θα αποτελέσει ξεκάθαρο μήνυμα προς το Πεκίνο. Ας σημειωθεί ότι η έκκληση αυτή έρχεται εν μέσω διαμάχης για επιβολή ευρωπαϊκών δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 4 δις δολαρίων.

Τρίτον, και σημαντικότερο, είναι η επιθυμία της Κραμπ-Καρενμπάουερ για αναβάθμιση της Ευρώπης, σε συμφωνία με τις αμερικανικές βλέψεις, σε παγκόσμιο ρυθμιστικό παράγοντα. Αφού αναγνωρίζει την αμυντική εξάρτηση της Ευρώπης από την Αμερική λέει ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να δαπανήσουμε πολλά περισσότερα για να διατηρήσουμε την ειρήνη, να υπερασπιστούμε την ελευθερία, να ενδυναμώσουμε τις αξίες μας και να ενισχύσουμε τους κανόνες που εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να ισχύουν στην υφήλιο».

Η ΑΚΚ, όπως συμπτύσσουν το όνομά της τα γερμανικά μέσα, ήταν η εκλεκτή της καγκελαρίου Μέρκελ για την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος και την καγκελαρία. Ωστόσο εγκατέλειψε την κούρσα για τη διαδοχή, μετά το σκάνδαλο υποστήριξης της τοπικής οργάνωσης υποψήφιου του ακροδεξιού AfD για την ηγεσία του κρατιδίου της Θουριγγίας. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter