Ανεπηρέαστο το «deal» για τα σιτηρά από τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό

Ανεπηρέαστο το «deal» για τα σιτηρά από τη ρωσική επίθεση στην Οδησσό

Στις 23 Ιουλίου ρωσικοί πύραυλοι χτύπησαν το λιμάνι της Οδησσού στοχεύοντας στην παρακώλυση της εξαγωγής του σιταριού, ωστόσο, όπως όλα δείχνουν η συμφωνία της Κωνσταντινούπολης φαίνεται να ισχύει κανονικά. 

Το πυραυλικό χτύπημα στις εγκαταστάσεις του τελευταίου μεγάλου ουκρανικού λιμανιού στη Μαύρη Θάλασσα, ήρθε μία μόλις μέρα μετά την επίτευξη της συμφωνίας της Κωνσταντινούπολης για το σιτάρι, ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας. 

Οι διεθνείς αντιδράσεις ήταν άμεσες και σκληρές. Σύσσωμα τα δυτικά κράτη μαζί με τον ΟΗΕ καταδίκασαν την επίθεση ενώ ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, από τη μεριά του, εκμεταλλεύτηκε την ευνοϊκή συγκυρία, ώστε να ζητήσει τη χορήγηση επιπλέον οπλισμού. Η Ρωσία, αφού παραδέχθηκε την επίθεση έκανε λόγο για αποκλειστική στοχοποίηση αποθηκών οπλισμών.

Τι προέβλεπε η συμφωνία

To deal Ρωσίας – Ουκρανίας για την εξαγωγή σιτηρών χαρακτηρίστηκε από τον Γ.Γ. του ΟΗΕ ως «συμφωνία για τον κόσμο» και προέβλεπε τη αποναρκοθέτηση των ουκρανικών χωρικών υδάτων πλησίον του λιμανιού, τη δημιουργία «συντονιστικού κέντρου» στη Κωνσταντινούπολη, το φόρτωμα των πλοίων με σιτάρι και τη συνακόλουθη εξαγωγή τους προς τις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. 

Οι ακροβασίες και η διαδικασία εξαγωγής

Πολλοί αναλυτές θεώρησαν πως το χτύπημα αποτέλεσε τη «ταφόπλακα» της συμφωνίας, όμως με μια νομική ακροβασία ο ΟΗΕ και μετέπειτα η Ουκρανία θεώρησαν πως η συμφωνία δεν συνιστούσε «ασπίδα» για τις εγκαταστάσεις του λιμανιού, μόνο για την ασφάλεια των πλοίων. 

Ως εκ τούτου, η συμφωνία βρίσκεται σε πλήρη ισχύ και αναμένεται τη Δευτέρα να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το φόρτωμα των 20 εκατομμυρίων τόνων σιταριού τα οποία βρίσκονται σε αποθήκες στην Οδησσό. 

Τέλος, οι ουκρανικές αρχές μεταδίδουν πως οι ζημιές που προκλήθηκαν από τους Ρώσους δεν ήταν ιδιαίτερα σημαντικές, συνεπώς η εξαγωγική διαδικασία θα συνεχίσει σχετικά απρόσκοπτα, εκτός αν το Κρεμλίνο χτυπήσει ξανά. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter