Αντεπίθεση στη σκιά της συνόδου

Αντεπίθεση στη σκιά της συνόδου

Η ουκρανική αντεπίθεση δείχνει σημάδια επιβράδυνσης την τελευταία εβδομάδα, παρά τις ανακοινωμένες μικρές προωθήσεις στα νοτιοανατολικά. Τα γεγονότα στο πεδίο ωστόσο επισκιάστηκαν από τις εξελίξεις σε διπλωματικό επίπεδο, με τα συναισθήματα στο Κίεβο να είναι ανάμεικτα. Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία τηρεί αιδήμονα σιωπή για τη σύνοδο στο ΝΑΤΟ, ενώ τα καινούργια δεδομένα μετά την ανταρσία του Γεβγκένι Πριγκόζιν έχουν ρίξει το Κρεμλίνο σε εσωστρέφεια, με επίκεντρο το μέλλον της μισθοφορικής εταιρείας Βάγκνερ.

Οχυρωμένες θέσεις

Οι Ουκρανοί τα έχουν βρει σκούρα απέναντι στις οχυρωμένες θέσεις των Ρώσων στα κατεχόμενα εδάφη στα νοτιοανατολικά της χώρας. Το γεγονός παραδέχτηκε και ο ίδιος ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε συνέντευξή του στο CNN την προηγούμενη εβδομάδα. Οι προωθήσεις του ουκρανικού στρατού στο ανατολικό μέτωπο συνεχίζονται. Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Αμυνας της Ουκρανίας είναι φειδωλές ως προς την έκταση των κατακτημένων εδαφών, τακτική που σκοπό έχει να μη φανερώνει τις θέσεις του στρατού.

Πιο… γενναιόδωρη στις εκτιμήσεις της είναι η αμερικανική δεξαμενή σκέψης Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW). Αυξάνει τα τετραγωνικά χιλιόμετρα των ουκρανικών κατακτήσεων και συμπληρώνει την ανάλυση με την εκτίμηση ότι «οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν απελευθερώσει σε πέντε εβδομάδες (σ.σ.: από την έναρξη της αντεπίθεσης) όσο έδαφος κατέκτησαν οι Ρώσοι σε έξι μήνες».

Σύμφωνα με εκτίμηση Ουκρανού αξιωματούχου, το Μπαχμούτ, το οποίο μέχρι και πριν από την ανταρσία υπερασπιζόταν η Βάγκνερ, πέφτει σιγά σιγά στα ουκρανικά χέρια. Η υφυπουργός Αμυνας Χάνα Μάλιαρ ανακοίνωσε ότι ο στρατός της χώρας έχει καταλάβει σημαντικά υψώματα γύρω από την πόλη, γεγονός που δίνει στο πυροβολικό τη δυνατότητα να χτυπήσει θέσεις των Ρώσων μες στην πόλη. Ωστόσο η δυνατότητα βολής της Ουκρανίας απέναντι στις οχυρωμένες θέσεις των Ρώσων χρειάζεται ενίσχυση, με τη Δύση να είναι πρόθυμη να προμηθεύσει πυρομαχικά διασποράς, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις από τη διεθνή κοινότητα και από οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών.

Αμφιλεγόμενα πυρομαχικά

Την προηγούμενη Παρασκευή η κυβέρνηση Μπάιντεν ανακοίνωσε την αποστολή πυρομαχικών διασποράς στην Ουκρανία. Ο στρατός της χώρας δυσκολεύεται να… ξετρυπώσει τους Ρώσους από τις οχυρώσεις τους, ενώ τα συμβατικά πυρομαχικά τελειώνουν γρήγορα. Επικρίσεις για την αποστολή εκφράστηκαν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό των ΗΠΑ. Η κύρια αιτίαση ήταν ότι οι χώρες που υποτίθεται πως ομνύουν στη διεθνή έννομη τάξη δεν μπορούν να επιδιώκουν να εξαπλωθεί η χρήση όπλων που αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τους αμάχους. Ο λόγος είναι ότι δεν εκρήγνυνται όλα τα πυρομαχικά, με αποτέλεσμα να μένουν για χρόνια προτού κάποιος τα πυροδοτήσει κατά λάθος. Αυτός ο κίνδυνος οδήγησε στην έγκριση μιας σύμβασης για τα πυρομαχικά διασποράς το 2008.

Ρωσική σιωπή

Μετά την ανταρσία έγινε γνωστό ότι Βλαντίμιρ Πούτιν και Πριγκόζιν συναντήθηκαν έπειτα από πέντε μέρες. Αυτό μάλλον συνδέεται και με το γεγονός ότι η Βάγκνερ έχει πλέον παραδώσει το σύνολο των όπλων της στο υπουργείο Αμυνας της Ρωσίας. Η Ρωσία δεν έχει αντιδράσει έντονα, πέρα από κάποιες ανακοινώσεις, στη συζήτηση για επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία – πράγμα που, σύμφωνα με ειδικούς, δείχνει και τον βαθμό που έχει ξεχαστεί η αρχική πρόφαση για την έναρξη του πολέμου…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter