Αντίδοτο στην πλήρη κυβερνητική αποσάθρωση αναζητά το Μαξίμου

Αντίδοτο στην πλήρη κυβερνητική αποσάθρωση αναζητά το Μαξίμου

Είθισται, στις πρώτες 100 ημέρες της μία νέα κυβέρνηση να ξεδιπλώνει τον σχεδιασμό της για την τετραετία και να δίνει τα πρώτα δείγματα γραφής. Στις 60 ημέρες της, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει μάχη να ξορκίσει τις πολλαπλές αποτυχίες της, με το Μέγαρο Μαξίμου να δίνει μάχη με τη ζοφερή σκιά του.

«Ο Πρωθυπουργός όπως βγήκε μπροστά, θα το ξανακάνει, ποτέ δεν έχει κρυφτεί από την ευθύνη». Με αυτή τη δήλωση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την… πρωτοβουλία να υποκύψει στις πιέσεις της αντιπολίτευσης για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για τις καταστροφικές πυρκαγιές.

Η αντίστροφη μέτρηση για την εμφάνισή του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, και αναμφίβολα, τα σχέδια που έκανε το επικοινωνιακό του επιτελείο πήγαν τις τελευταίες ημέρες στον κάλαθο των αχρήστων. Εξάλλου, ανάμεσα στις «διαρροές» για «καλάθι του Μητσοτάκη» στη Θεσσαλονίκη και νέες παροχές, ήρθε η εκκωφαντική διάψευση του ίδιου του υπουργείου Οικονομικών που αναγκάστηκε να προσγειώσει τον πήχη των προσδοκιών.

Οι φωτιές που επί πάνω από μία εβδομάδα καίνε σε όλη τη χώρα, πήραν τη σκυτάλη από την εισβολή των Κροατών ναζί και την δολοφονική ανεπάρκεια των αστυνομικών αρχών που κόστισαν τη ζωή του Μιχάλη Κατσουρή. Λίγο πριν από την τραγωδία της Νέας Φιλαδέλφειας, οι φωτιές του Ιουλίου και η καταστροφή της Ρόδου, μαζί με την εξευτελιστική φωτιά στο στρατόπεδο της Αγχιάλου. Ενδιάμεσα, το φιάσκο του αποκλεισμού της Εθνικής Οδού Αθηνών-Κορίνθου, το κρεσέντο αυθαιρεσιών της μαφίας του τουρισμού που έφερε το «κίνημα της ξαπλώστρας», η αυταρχική έξωση του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων από το υπουργείο Πολιτισμού, και βέβαια, η επελαύνουσα ακρίβεια που μαστίζει τα νοικοκυριά από τις τιμές των τροφίμων έως την ενέργεια και τα καύσιμα.

Η πλήρης αποσάθρωση του επιτελικού κράτους επιμένει σε κάθε μικρή ή μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει το Μέγαρο Μαξίμου, που ασμένως πασχίζει να αντιμετωπίσει με τα ίδια επικοινωνιακά εργαλεία κάθε μία από αυτές. Το νέο στοιχείο που προέκυψε την εβδομάδα που πέρασε, ήταν η ακόμα πιο έντονη εμπλοκή στον ρωσοουκρανικό πόλεμο, τόσο με τις πολεμοχαρείς συμφωνίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, όσο και με τις νέες στρατιωτικές συμφωνίες με την Ινδία, με την επίσκεψη Μόντι. Σημειώνεται πως η επιχείρηση «διεθνές προφίλ» του Κυρ. Μητσοτάκη θα συνεχιστεί και την ερχόμενη Τρίτη, αφού η Ιταλία Τζόρτζια Μελόνι αναμένεται στη χώρα μας, με τις πληροφορίες να δείχνουν κυρίως την ενέργεια και την άμυνα, εκτός από τον συντονισμό των δύο… υπέρ-δεξιών κυβερνήσεων στο μεταναστευτικό.

Το γεγονός πάντως πως ακόμα και η «Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης» για την ευρωπαϊκή διεύρευνση στα δυτικά Βαλκάνια μετατράπηκε σε πολεμικό σκηνικό για την δική του προβολή, είναι μία πραγματικότητα που συγκεντρώνει κριτική ακόμα και εντός κόμματος. Από την Πολιτική Προστασία, την Αστυνομία και την ασφάλεια, έως την οικονομία, την εξωτερική πολιτική και τον Πολιτισμό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιστρέφει από τις διακοπές βαριά λαβωμένη, το ίδιο και ο επικεφαλής της.

Στο Μαξίμου αναζητούν αγωνιωδώς το… αντίδοτο στην ζοφερή κατάσταση που διαμορφώνεται, με νέες παροχές τύπου «pass» να μην αποκλείονται, παρά τα στενά οικονομικά δεδομένα. Στο ίδιο πλαίσιο, κυβερνητικές διαρροές προαναγγέλλουν ακόμα και αποπομπές υπουργών, ή υψηλά ιστάμενων υπηρεσιακών παραγόντων. Αυτή θα είναι η μάχη που θα δοθεί από το πρωθυπουργικό μέγαρο τις επόμενες δύο εβδομάδες, με την -φαιδρή- ελπίδα πως ο πρωθυπουργός θα ανεβεί στη Θεσσαλονίκη απελευθερωμένος από τα θερινά βάρη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter