Αντιρρήσεις και από την Ουγγαρία για την υποψηφιότητα Μαρκ Ρούτε στο ΝΑΤΟ

Αντιρρήσεις και από την Ουγγαρία για την υποψηφιότητα Μαρκ Ρούτε στο ΝΑΤΟ
Φωτογραφία αρχείου: Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάνει χειραψία με τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, την Πέμπτη 18 Ιουλίου 2019, στην Ουάσινγκτον. (AP Photo/Alex Brandon)

Η Ουγγαρία εξέφρασε τη διαφωνία της για την πιθανότητα ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε να αναλάβει γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, διαδεχόμενος τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ένα αξίωμα κρίσιμης σημασίας εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το όνομα του απερχόμενου πρωθυπουργού της Ολλανδίας ακούγεται ολοένα και περισσότερο το τελευταίο διάστημα για τη θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ. Για τον διορισμό του ωστόσο απαιτείται ομοφωνία των χωρών μελών. Ο 57χρονος Ρούτε ανακοίνωσε πέρσι ότι σκοπεύει να αποσυρθεί από την πολιτική σκηνή της Ολλανδίας, ωστόσο παραμένει στη θέση του μέχρι τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κομμάτων συνεχίζονται μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου, τις οποίες κέρδισε ο ακροδεξιός Χέερτ Βίλντερς. Ο Όρμπαν είχε τότε χαιρετίσει τον «άνεμο αλλαγής» στην Ολλανδία.

Εκτός από τις ΗΠΑ, το Λονδίνο, το Παρίσι και το Βερολίνο έχουν επίσης υποσχεθεί να υποστηρίξουν την υποψηφιότητα του Ρούτε για το ΝΑΤΟ. Με τη φήμη του «συνομιλητή του Τραμπ» -όπως γράφει το Politico-  ο Ρούτε θα θεωρούνταν ιδανικός αντίπαλος σε ορισμένους κύκλους σε περίπτωση που ο σκεπτικιστής του ΝΑΤΟ πρώην πρόεδρος κερδίσει τις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο.

Ποιες χώρες αντιτίθενται στην επιλογή Ρούτε

Μια ομάδα χωρών της ανατολικής πτέρυγας, κοντά στα ρωσικά σύνορα, επίσης δεν έχουν πειστεί για την υποψηφιότητα του Ρούτε, αλλά για διαφορετικούς λόγους.

Οι χώρες της Βαλτικής είναι δυσαρεστημένες με την έλλειψη δέσμευσης του Ρούτε για τις ολλανδικές αμυντικές δαπάνες, ενώ ο πρόεδρος της Ρουμανίας Κλάους Γιοχάνις είναι δυσαρεστημένος με τη μακροχρόνια αντίσταση της Ολλανδίας στην ένταξη της χώρας του στη ζώνη Σένγκεν. Τον περασμένο μήνα, ο Κλάους Βέρνερ Γιοχάνις δήλωσε στους συμμάχους του ότι αποφάσισε να αμφισβητήσει τον Ρούτε.

Η αντίδραση της Βουδαπέστης προσθέτει στην αβεβαιότητα γύρω από το σχέδιο διαδοχής για την κορυφαία θέση στη στρατιωτική συμμαχία. Το ένα τρίτο των 31 χωρών-μελών της παραμένει αναποφάσιστο σχετικά με την υποστήριξη του Ρούτε.

«Δεν μπορούμε κατηγορηματικά να στηρίξουμε την υποψηφιότητα ενός γενικού γραμματέα που ήθελε στο παρελθόν να γονατίσει την Ουγγαρία» είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Βουδαπέστη ο υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο. «Θα ήταν απροσδόκητο εκ μέρους μας», πρόσθεσε.

Τα σχόλια του Πέτερ Σιγιάρτο έρχονται λίγες ημέρες πριν από τη συνάντηση του Όρμπαν με τον Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Ο Μαρκ Ρούτε επέκρινε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία του εθνικιστή πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Το 2021, οργισμένος με έναν ουγγρικό νόμο που τον θεωρούσε ομοφοβικό, είπε ότι η Ουγγαρία «δεν έχει πλέον θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» και αν δεν του ταιριάζουν οι αξίες της ΕΕ, ο ‘Ορμπαν δεν είχε παρά να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 της Συνθήκης «που δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό» και να αποχωρήσει από το μπλοκ.

Διαβάστε επίσης:

Νέο άνοιγμα Τραμπ στον Μασκ – Γιατί έγινε η συνάντηση στη Φλόριντα

Ο Ψυχρός Πόλεμος δεν τελείωσε ποτέ στην Ευρώπη – Η Σουηδία στο ΝΑΤΟ

ΗΠΑ: Αποσύρεται από την κούρσα των Ρεπουμπλικανών η Νίκι Χέιλι

Guardian: «Συστηματικά τα βασανιστήρια ισραηλινών σε Παλαιστίνιους κρατούμενους»

Τουρκία: Σεισμολόγος προειδοποιεί – «Να είστε έτοιμοι για μεγάλο σεισμό στον Μαρμαρά»

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter