Τουρκία: Σεισμολόγος προειδοποιεί – «Να είστε έτοιμοι για μεγάλο σεισμό στον Μαρμαρά»

Τουρκία: Σεισμολόγος προειδοποιεί – «Να είστε έτοιμοι για μεγάλο σεισμό στον Μαρμαρά»

«Ένας σεισμός μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή στην περιοχή του Μαρμαρά», σημείωσε ο Ιάπωνας σεισμολόγος, Γιοσινόρι Μοριουάκι, σύμφωνα με τη Milliyet.

Η εκτίμηση του Μοριουάκι έρχεται να προστεθεί σε εκείνες Τούρκων αλλά και Ελλήνων συναδέλφων του που χτυπούν «καμπανάκι» για μεγάλη σεισμική δραστηριότητα στο άμεσο μέλλον, μετά τα 4,9 Ρίχτερ που σημειώθηκαν στα Δαρδανέλια, κινητοποιώντας την επιστημονική κοινότητα της γειτονικής χώρας.

«Είχα πει πως μπορεί να γίνει σεισμός στις εξής περιοχές: Τσανάκκαλε, Ινεγκιόλ, Προύσα, Μπαντίρμα και Μπαλίκεσιρ. Συνέβη στο Τσανάκκαλε», πρόσθεσε σε ομιλία του ο Ιάπωνας σεισμολόγος, σημειώνοντας για τη δόνηση στα Δαρδανέλια ότι «αυτοί οι σεισμοί είναι ένδειξη συσσωρευμένης ενέργειας στην περιοχή», υπογράμμισε.

Εντείνεται η ανησυχία για την Κωνσταντινούπολη

Οι σεισμολόγοι αναμένουν ότι η περιοχή θα δώσει έναν σεισμό που μπορεί να ξεπεράσει τα 7,5 Ρίχτερ. «Η περιοχή μας ανησυχεί. Ένας σεισμός που θα είναι μεγαλύτερος των 7 Ρίχτερ, νότια του Μαρμαρά ή στο ρήγμα της Ανατολίας, θα είναι ένας σεισμός που θα επηρεάσει όλη την περιοχή στην Κων/πολη, την Προύσα, τα Δαρδανέλια κτλ», είχε τονίσει σεισμολόγος Σουλεϊμάν Παμπάλ.

«Από εδώ και πέρα κάθε σεισμός είναι προάγγελος του μεγάλου σεισμού που περιμένουμε στην Κωνσταντινούπολη. Αυτοί οι μικροί σεισμοί σπάνε σιγά σιγά τα ρήγματα και οδηγούν σε μεγάλους σεισμούς. Σαν να είναι μια προετοιμασία. Ανοίγει το μεγάλο ρήγμα που θα προκληθεί. Αυτοί οι σεισμοί είναι τα σημάδια του μεγάλου σεισμού», δήλωσε από την πλευρά του ο Χουσεϊν Οζτούρκ, επίσης σεισμολόγος.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η διαπίστωση του Ευθύμιου Λέκκα. Ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ επεσήμανε στον ΣΚΑΪ ότι το ρήγμα της Κωνσταντινούπολης αποτελεί το μοναδικό τμήμα του αντίστοιχου της Ανατολίας που δεν έχει ακόμη δώσει έναν μεγάλο σεισμό.

Συγκεκριμένα, κατά τον κ. Λέκκα «έπρεπε να είχε “σπάσει” από το 2020. Συνεπώς όσο περνάει ο καιρός τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες, αλλά και πιθανόν το μέγεθος του σεισμού».

Διαβάστε επίσης: Κωνσταντινούπολη: Ενισχύονται οι φόβοι για μεγάλο σεισμό – «Το ρήγμα έπρεπε να είχε σπάσει από το 2020» (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter