Αντίθετα με τον Μητσοτάκη η Πολωνία παρουσιάζει μέτρα για να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου

Αντίθετα με τον Μητσοτάκη η Πολωνία παρουσιάζει μέτρα για να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου

Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη που προσπαθεί να αποδημήσει το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου, η πολωνική κυβέρνηση παρουσιάζει σήμερα στις Βρυξέλλες σχέδιο δράσης για να ανακληθεί η διαδικασία επί παραβάσει που έχει εκκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Βαρσοβίας για προσβολή του Κράτους Δικαίου μέσω των δικαστικών μεταρρυθμίσεων που είχε εισαγάγει η προηγούμενη πολωνική κυβέρνηση.

Ο οδικός χάρτης θα υποβληθεί από τον υπουργό Δικαιοσύνης της Πολωνίας Ανταμ Μπόντναρ στους υπουργούς Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ενωσης που συνέρχονται στις Βρυξέλλες και τον ευρωπαίο επίτροπο Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρεντέρς.

Οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν από την κυβέρνηση του υπερσυντηρητικού, εθνικιστικού Κόμματος Δικαίου και Δικαιοσύνης (PiS) θεωρήθηκε ευθεία επίθεση κατά της ανεξαρτησίας των δικαστών και ανάγκασαν τις Βρυξέλλες να μπλοκάρει ευρωπαϊκούς πόρους ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ που προορίζονταν για την Πολωνία στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης μετά την πανδημία της Covid.

Διαβάστε επίσης: Η Πολωνία λαμβάνει τo πρώτο μέρος από τα «παγωμένα» ευρωπαϊκά κονδύλια

Επειτα από χρόνια αντιπαράθεσης ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την προηγούμενη πολωνική κυβέρνηση, η Κομισιόν εξέφρασε τον Ιανουάριο ικανοποίηση για τις προσπάθειες της νέας φιλοευρωπαϊκής, φιλελεύθερης κυβέρνησης του Ντόναλντ Τουσκ για την αποκατάσταση του κράτους δικαίου, κάνοντας την εκτίμηση ότι αυτό θα οδηγήσει στην απελευθέρωση των κονδυλίων.

«Είναι το σχέδιο δράσης για το οποίο οι ψηφοφόροι ψήφισαν κατά τις εκλογές του Οκτωβρίου, το οποίο επίσης ζητούσαν επί χρόνια απαιτώντας την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης», δήλωσε ο Ανταμ Μπόντναρ.«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να πείσω ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο».

«Η αλλαγή είναι πραγματική»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την αλλαγή των τόνων. «Η δέσμευση είναι ξεκάθαρη. Αποφάσισαν να συμμετάσχουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (…) Υπάρχει αυτό το σχέδιο για τις ανώτατες δικαστικές λειτουργίες, η αλλαγή είναι πραγματική», δήλωσε ο Ντιντιέ Ρεντέρς.

«Η Πολωνία περνά από την θέση του προβληματικού παιδιού σε σχέση με το κράτος δικαίου στην θέση του πρωταθλητή της δημοκρατίας», δήλωσε η γερμανίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αννα Λούρμαν.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ενεργοποιήσει τον Δεκέμβριο 2017 κατά της Πολωνίας το άρθρο 7 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως προβλέπεται σε περίπτωση απειλής κατά του κράτους δικαίου σε ένα κράτος μέλος και αποκαλείται «πυρηνικό όπλο».

Η διαδικασία επί παραβάσει κατά κράτους μέλους, η οποία στην συνέχεια εκκινήθηκε και κατά της Ουγγαρίας τον Σεπτέμβριο 2018 με πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μπορεί θεωρητικά να καταλήξει μέχρι την άρση του δικαιώματος ψήφου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Αποτελεί το έσχατο μέτρο κατά χώρας που διαπράττει «σοβαρή και επίμονη» παραβίαση των αξιών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στην περίπτωση της Πολωνίας, η Κομισιόν θεώρησε ότι οι δικαστικές μεταρρυθμίσεις θέτουν το δικαστικό σύστημα υπό τον πολιτικό έλεγχο της κυβερνώσας πλειοψηφίας.

«Ρεαλιστικά στάδια»

Το σχέδιο της Βαρσοβίας περιλαμβάνει «σύνολο νόμων (…) για τις εξουσίες του Εθνικού Δικαστικού Συμβουλίου, του Συνταγματικού Δικαστηρίου και του Ανωτάτου Δικαστηρίου, του καθεστώτος των δικαστηρίων του κοινού δικαίου, την διάκριση των εξουσιών του υπουργού Δικαιοσύνης και της γενικής εισαγγελίας», δήλωσε ο πολωνός υπουργός Δικαιοσύνης.

«Πρόθεσή μου είναι να πείσω ότι αν τα κάνουμε αυτά, η Πολωνία δεν θα πρέπει να ασχοληθεί με το άρθρο 7».

Η Βαρσοβία ελπίζει στην άρση της διαδικασίας των κυρώσεων εναντίον της μέχρι τις ευρωπαϊκές εκλογές του Ιουνίου.

Σύμφωνα με την ευρωπαία επίτροπο Βέρα Γιούροβα, η Κομισιόν περιμένει «ρεαλιστικά βήματα» και δεν υπάρχει προδιαγεγραμμένο χρονοδιάγραμμα.

Σημειώνεται ότι το νέο νομοθετικό πακέτο προϋποθέτει την υπογραφή του υπερσυντηρητικού προέδρου της Πολωνίας και πιστού συμμάχου της κυβέρνησης του PiS.

Οι νομοθετικές προτάσεις «δεν έχουν την υποστήριξη όλων των παραγόντων της Πολωνίας και αναμένονται προβλήματα», δήλωσε επίσης η γερμανίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Το πακέτο των ευρωπαϊκών πόρων που προορίζονται για την Πολωνία είναι ύψους 60 δισεκατομμυρίων ευρώ. Οι Βρυξέλλες απελευθέρωσαν τον Νοέμβριο ποσόν ύψους 5,1 δισεκατομμυρίων. Το υπόλοιπο παραμένει παγωμένο εν αναμονή των μεταρρυθμίσεων στην Βαρσοβία.

Διαβάστε επίσης:

ΣΥΡΙΖΑ: Ανοιχτά όλα τα σενάρια για την επόμενη μέρα – Συζητείται ακόμα και πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη

Μπήκαν στην Αθήνα τα πρώτα τρακτέρ με αγρότες (Video)

Ξέφυγε (και πάλι) ο Μαρκόπουλος στην Εξεταστική: Στοχοποιεί τον εφέτη – ανακριτή Λάρισας

Φθηνή εργασία για τους μεγαλοπαραγωγούς ψάχνει η κυβέρνηση στην Ινδία (Video)

Νέα συγκάλυψη στην Εξεταστική για τα Τέμπη: Απερρίφθη από τη ΝΔ το αίτημα να διερευνηθεί για ψευδορκία ο Καραμανλής

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter