Η Πολωνία λαμβάνει τo πρώτο μέρος από τα «παγωμένα» ευρωπαϊκά κονδύλια

Η Πολωνία λαμβάνει τo πρώτο μέρος από τα «παγωμένα» ευρωπαϊκά κονδύλια

Η Πολωνία θα λάβει μια προκαταβολή της οικονομικής βοήθειας της ΕΕ φέτος και έχει ζητήσει μια πρώτη πληρωμή για τα υπόλοιπα μετρητά που είχαν παγώσει λόγω των παραβιάσεων των κανόνων του κράτους δικαίου, δήλωσαν την Παρασκευή η πρόεδρος της Κομισιόν και ο πολωνός πρωθυπουργός.

Υποσχέσεις για αλλαγή

Ο Ντόναλντ Τουσκ υποσχέθηκε να αποκαταστήσει το κράτος δικαίου στο μεγαλύτερο ανατολικό κράτος της ΕΕ μετά την απομάκρυνση από την εξουσία του εθνικιστικού κόμματος Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) που έδωσε σκληρές μάχες με την ΕΕ για σχεδόν μια δεκαετία για τα δημοκρατικά δικαιώματα.

«Χαιρετίζω τη δέσμευσή σας να θέσετε το κράτος δικαίου στην κορυφή της ατζέντας της κυβέρνησής σας», ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά από συνάντηση με τον Τουσκ στις Βρυξέλλες. Το μπλοκ θα μεταφέρει στην Πολωνία φέτος μια πρώτη προκαταβολή 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η Πολωνία έχει επίσης υποβάλει αίτηση πληρωμής για σχεδόν 7 δισεκατομμύρια ευρώ. «Η αίτηση πληρωμής είναι μια σημαντική και πολυαναμενόμενη απόφαση για τους Πολωνούς», ανέφερε η υπουργός Οικονομικών και Περιφερειακής Πολιτικής, Καταρίνα Πελτσίνσκα-Νάλετς, σε ανακοίνωση.

Ένταξη στην ευρωπαϊκή εισαγγελία

Ανακοινώνοντας την πρώτη χορήγηση – η οποία εντάσσεται σε ένα πρόγραμμα της ΕΕ για να βοηθήσει την ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα  – η φον ντερ Λάιεν είπε ότι θα έρθουν περισσότερα χρήματα καθώς η Πολωνία αποκαθιστά ένα ανεξάρτητο δικαστικό σώμα. Η πρόεδρος της Κομισιόν χαιρέτισε τον στόχο της Βαρσοβίας να ενταχθεί στο μπλοκ Γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, κάτι PiS αρνήθηκε να το κάνει. Το συνολικό χρηματικό ποσό που προορίζεται για την Πολωνία από το ταμείο ανάκαμψης του COVID και το πρόγραμμα ενεργειακής μετάβασης είναι 59,8 δισεκατομμύρια ευρώ. 

Χαιρετίζοντας αυτό που θεωρεί ότι ήταν ένα χριστουγεννιάτικο δώρο από την ΕΕ, ο Τουσκ σημείωσε ότι η Πολωνία θα ανοικοδομήσει τους δημοκρατικούς θεσμούς και θα παίξει πιο ενεργό ρόλο στην Ευρώπη, μια άλλη αλλαγή που απαιτείται από την ΕΕ έπειτα από χρόνια απομόνωσης της Πολωνίας επί PiS.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter