Απεργιακός αναβρασμός στη Γερμανία – Στους δρόμους χιλιάδες αγρότες και μηχανοδηγοί

Απεργιακός αναβρασμός στη Γερμανία – Στους δρόμους χιλιάδες αγρότες και μηχανοδηγοί

Σε απεργιακό κλοιό βρίσκεται η Γερμανία, καθώς μετά τους αγρότες που έχουν βγει στους δρόμους, το συνδικάτο των μηχανοδηγών προχώρησε στη μεγαλύτερη απεργιακή κινητοποίησή του μέχρι σήμερα.

Η χώρα αντιμετωπίζει κυκλοφοριακό χάος από την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, εξαιτίας της τριήμερης πανεθνικής απεργίας των μηχανοδηγών που ξεκίνησε στις 2 τα ξημερώματα, σε συνδυασμό με τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες των αγροτών, οι οποίοι αντιδρούν στο «κούρεμα» των γεωργικών επιδοτήσεων.

Την απεργία έχει προκηρύξει το σωματείο μηχανοδηγών, GDL. Οι εργοδότες κατέθεσαν νέα πρόταση τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, με την ελπίδα να ακυρωθούν οι κινητοποιήσεις. Όμως, οι εργαζόμενοι απέρριψαν την προσφορά, καθώς ζητούν μείωση των ωρών εργασίας από 38 σε 35 εβδομαδιαίως με πλήρεις αποδοχές για τους εργαζόμενους σε βάρδιες, αυξήσεις 555 ευρώ μηνιαίως και εφάπαξ «επίδομα πληθωρισμού». 

Οι εργοδότες από την άλλη πλευρά, θεωρούν ότι το αίτημα του ωραρίου δεν μπορεί να ικανοποιηθεί και κάλεσαν τους εργαζόμενους να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις τους.

Κλείνουν τους δρόμους οι αγρότες 

Η απεργία των σιδηροδρόμων ήρθε την ώρα που οι Γερμανοί αγρότες εντείνουν τις διαμαρτυρίες τους σε εθνικό επίπεδο, ενάντια στις προγραμματισμένες περικοπές των επιδοτήσεων, όπως αυτές για το καύσιμο ντίζελ, οι οποίες αποφασίστηκαν στο πλαίσιο της συμφωνίας για τον προϋπολογισμό.

Από τη Δευτέρα 8 Ιανουαρίου, οι αγρότες έχουν αποκλείσει δεκάδες εισόδους αυτοκινητοδρόμων με τα τρακτέρ τους, ενώ πραγματοποιούν συγκεντρώσεις σε πολλές πόλεις. Οι διαδηλώσεις προκάλεσαν επίσης σημαντική αναστάτωση στην κυκλοφορία.

Εν τω μεταξύ, πολλοί έχουν εκφράσει ανησυχίες για το ότι η ακροδεξιά έχει εκμεταλλευτεί την οργή των αγροτών για να υποστηρίξει τη δική της ατζέντα, καθώς τις προηγούμενες μέρες, ακροδεξιές ομάδες κατάφεραν να διεισδύσουν και σε ορισμένες περιπτώσεις να αναλάβουν τις διαμαρτυρίες των αγροτών.

Προβλήματα στις μεταφορές

Κατά τη διάρκεια της απεργίας των μηχανοδηγών, οι σιδηροδρομικές υπηρεσίες θα λειτουργούν με πολύ μειωμένο χρονοδιάγραμμα έκτακτης ανάγκης, αναγκάζοντας εκατομμύρια επιβάτες να ακυρώσουν τα ταξίδια τους ή να βρουν άλλους τρόπους μεταφοράς. 

Περίπου το 80% των υπεραστικών υπηρεσιών θα ακυρωθούν, ενώ οι περιφερειακές γραμμές θα επηρεαστούν σε διαφορετικό βαθμό. Η απεργία θα διαρκέσει έως τις 18:00 της Παρασκευής. Όμως τα δρομολόγια ωστόσο δεν αναμένεται να εξομαλυνθούν πλήρως πριν από το Σαββατοκύριακο.

Πέραν όμως των επιβατικών μεταφορών, διαταράσσονται και οι μεταφορές εμπορευμάτων, με αποτέλεσμα να επηρεάζονται και πολλές εταιρείες που μεταφέρουν τις πρώτες ύλες ή τα εμπορεύματά τους μέσω του σιδηροδρόμου.

Διαβάστε επίσης:  Γερμανία: Περισσότερα από 100 μπλόκα αγροτών σε αυτοκινητόδρομους

Γερμανία: Ακροδεξιές ομάδες διεισδύουν στις διαδηλώσεις των αγροτών (Photos – Videos)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter