Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στην Κρήτη – Άμεση η κινητοποίηση όλων των φορέων

Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση στην Κρήτη – Άμεση η κινητοποίηση όλων των φορέων

Αποκαθίσταται σταδιακά η ηλεκτροδότηση περιοχών της Κρήτης που είχε διακοπεί από τις 12 το μεσημέρι λόγω βλάβης σε μετασχηματιστή της ΔΕΗ στην Μονάδα Παραγωγής Ενέργειας Λινοπεραμάτων Ηρακλείου με αποτέλεσμα πολλές περιοχές του νησιού να μείνουν χωρίς ρεύμα.

Στα Χανιά το ρεύμα άρχισε να επανέρχεται σταδιακά από τη μία μετά το μεσημέρι σε περιοχές του κέντρου. Λόγω της διακοπής της ηλεκτροδότησης προκλήθηκαν προβλήματα στην κυκλοφορία της πόλης, ενώ πολίτες εγκλωβίστηκαν σε ανελκυστήρες με αποτέλεσμα να χρειαστεί η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Η σταδιακή αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης στα Χανιά γίνεται μέσω του σταθμού παραγωγής στην Ξυλοκαμάρα.

Άμεση ήταν η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Περιφέρειας Κρήτης, του προσωπικού της ΔΕΗ και των εμπλεκόμενων υπηρεσιών, μετά τη διακοπή ρεύματος που σημειώθηκε στο νησί.

Ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, επικοινώνησε με τα αρμόδια υπουργεία, ενώ έσπευσε στον χώρο των εγκαταστάσεων του εργοστασίου στα Λινοπεράματα, συνοδευόμενος από τον αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκο Καλογερή, όπου είδε από κοντά την κατάσταση, ενημερώθηκε από τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης και στη συνέχεια επικοινώνησε με τους αρμόδιους της ΔΕΗ, για την άμεση αντιμετώπιση της κατάστασης και την τροφοδοσία του νησιού.

Ο κ. Αρναουτάκης δήλωσε πως πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να σταματήσει να λειτουργεί ο σταθμός ή να μειωθούν οι ώρες λειτουργίας του. «Ευτυχώς η άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής απέτρεψε το ενδεχόμενο να έχουμε θύματα γιατί θα μπορούσε να είχαμε σοβαρούς τραυματισμούς σε εργαζόμενους της ΔΕΗ. Χρειάζεται με ηρεμία να δούμε τις επόμενες ενέργειες και πώς θα αποκατασταθεί η ζημιά. Να δοθούν οι παροχές ρεύματος σε όλη την Κρήτη και να γίνει η αντικατάσταση των μηχανημάτων σύντομα», σημείωσε.

Επίσης, ανέφερε πως η ΔΕΗ και ο ΑΔΜΗΕ τον ενημέρωσαν ότι έχει κινητοποιηθεί όλος ο μηχανισμός για την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης. Σε ό,τι αφορά τη θαλάσσια ρύπανση, τόνισε πως το Λιμενικό εποπτεύει ενώ είναι παρούσα και η Περιφέρεια Κρήτης. «Γίνεται απορρύπανση από το Λιμενικό, αλλά θα κάνουμε άμεσα μετρήσεις», επισήμανε και έδωσε συγχαρητήρια για την άμεση κινητοποίηση όλων των εμπλεκομένων.

Από την πλευρά του, ο κ. Καλογερής υποστήριξε ότι το σύστημα δεν έχει πάθει ζημιά μεγάλου οικονομικού κόστους και μπορεί να αποκατασταθεί, ενώ ανακοίνωσε πως οι δύο άλλες μονάδες της Κρήτης είναι έτοιμες να δώσουν ρεύμα. «Το περιστατικό είναι αφορμή να λάβουμε τα μέτρα μας για να μην έχουμε τέτοια ζητήματα στο μέλλον και την τουριστική σεζόν», υπογράμμισε.

Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην Κρήτη, Νίκος Λαγουδάκης, αναφέρθηκε στο συμβάν που σημειώθηκε τονίζοντας πως «έσκασε ένας μετασχηματιστής» και ανακοίνωσε πως σημειώθηκαν «υλικές ζημιές στα γραφεία της ΔΕΗ από το ωστικό κύμα». Όπως τόνισε, χάρη στην κινητοποίηση των υπαλλήλων της Πυροσβεστικής, της ΔΕΗ, της Περιφέρειας Κρήτης και όλου του προσωπικού «αποφύγαμε τα χειρότερα για το εργοστάσιο της ΔΕΗ και για όλη την περιοχή». Τέλος, δήλωσε ότι «όλο το προσωπικό της ΔΕΗ και οι πυροσβέστες είναι σε πολύ καλή κατάσταση και δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία τους».

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

26/11/2023, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter