Αποχώρηση Λοβέρδου: Ξηλώνεται η δεξιά πλευρά του… πουλόβερ στο ΠΑΣΟΚ

Αποχώρηση Λοβέρδου: Ξηλώνεται η δεξιά πλευρά του… πουλόβερ στο ΠΑΣΟΚ

Μια μέρα πριν από την πρώτη ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στο κοινοβούλιο, ως βουλευτή και προέδρου της κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη, την Πέμπτη, επέλεξε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος θα λείπει από τη βουλή, μια και δεν εκλέχτηκε στις κάλπες του Ιουνίου του 2023, να γνωστοποιήσει την πλήρη αποχώρησή του από το ΠΑΣΟΚ.

Διαβάστε επίσης: Τέλος από το ΠΑΣΟΚ ο Ανδρέας Λοβέρδος – Τι προηγήθηκε

Ετσι, τεχνηέντως ο πρώην υπουργός και συνταγματολόγος ενισχύει επικοινωνιακά τη δική του απουσία και χαμηλώνει κατά τι, μέσω της χρονικής στιγμής που άφησε να “σκάσει” η παραίτησή του, τα “φώτα” της δημοσιότητας που πέφτουν άπλετα αυτές τις μέρες πάνω στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Την Τετάρτη (5 Ιουλίου 2023) η έξοδος του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ ήταν η μεγάλη είδηση για τη Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και ένα από τα κεντρικά θέμα συζήτησης σε διάφορους πολιτικούς χώρους και βέβαια στην Πειραιώς και στο γαλάζιο Μαξίμου. Στον απόηχό της, λαμβάνει το βάπτισμα του πυρός στο κοινοβουλευτικό βήμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης. Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει… κόψει κάβους και έχει εγκαταλείψει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ εδώ και καιρό.

Τώρα ήρθε η ώρα της επίσημης αποχώρησης από το κόμμα με το οποίο συνέδεσε το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής του στην κεντρική πολιτική σκηνή. Εκανε ό,τι μπορούσε, μετά το χαμό της προέδρου Φώφης Γεννηματά και την ανάδειξη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ του Νίκου Ανδρουλάκη, για να μη βάλει πλώρη η Χαριλάου Τρικούπη προς σαφή κεντροαριστερή κατεύθυνση και να αγκυρώσει στην εκσυγχρονιστική πλευρά της δεξιάς σοσιαλδημοκρατίας δημιουργώντας «δέστρες» στο ντόκο της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κανείς από τα στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη δεν διακινδυνεύει προβλέψεις για το μέλλον στην πολιτική πορεία του Ανδρέα Λοβέρδου. Ομως, υπάρχουν αντικρουόμενες εκτιμήσεις για τις παρενέργειες που μπορεί να έχει στον κομματικό μηχανισμό της Χαριλάου Τρικούπη η παραίτηση του από το ΠΑΣΟΚ. Η ερώτηση που έθεσε το Documentonews.gr προς στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήταν αν η κίνηση Λοβέρδου μπορεί να συμπαρασύρει προς την έξοδο και άλλους-ες από την πτέρυγα των λεγόμενων φιλοΝΔ δυνάμεων της Χαριλάου Τρικούπη. Κορυφαίο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη, κοντά στο ηγετικό επιτελείο και με μακρά πολιτική εμπειρία, διατηρώντας τη μετριοπάθεια που είχε και επί Φώφης Γεννηματά, απάντησε ως εξής: «Εκτιμώ ότι μετά την παραίτηση δεν θα υπάρξουν τουλάχιστον όσον αφορά σε στελέχη πρώτης γραμμής, σε επίπεδο συλλογικών οργάνων κορυφής, κεντρικής επιτροπής, νομαρχιακών επιτροπών κλπ».

Ομως, δεν λείπουν απόψεις σε διαφορετικό μήκος κύματος, καθώς, κάποιοι που δεν αποκλείουν την εκδοχή της αποχώρησης κι άλλων στελεχών, εκτιμώντας ότι αποτελεί υπαρκτό ενδεχόμενο που το εντοπίζουν χρονικά για λίγο αργότερα. «Δεν αποκλείω να υπάρξουν αποχωρήσεις. Οσον αφορά στην παραίτηση Λοβέρδου χρειάζεται αναμονή για να φανούν οι προθέσεις του. Πάντως, η αποχώρησή του δείχνει ότι αρχίζει να «ξηλώνεται» η δεξιά πλευρά του… πουλόβερ του ΠΑΣΟΚ», τονίζει στο Documentonews.gr στέλεχος του ΠΑΣΟΚ από τη λεγόμενη «αριστερή όχθη» της Χαριλάου Τρικούπη.

Ο ίδιος ο Ανδρέας Λοβέρδος , αφού διευκρίνισε ότι είναι πολιτικοί οι λόγοι αποχώρησής του, δημιουργεί μια αχλή μυστηρίου με πολιτικό σασπένς, βάζοντας στο κάδρο τον Νίκο Ανδρουλάκη με την «άκρως εμπιστευτική επιστολή» την οποία του απέστειλε. Πάντως, έχει σημασία μια φράση – υστερόγραφο που χρησιμοποίησε, αποχαιρετώντας μέλη, στελέχη και ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που τον στήριξαν στη μακρά πολιτική του πορεία. «Η απόφασή μου αυτή είναι για καλό και πάνω απ΄όλα είναι πεντακάθαρη».

Λίγη ώρα μετά τη δημοσιοποίηση της παραίτησής του, το πρωί της Τετάρτης, η Χαριλάου Τρικούπη βρέθηκε επί ποδός να απαντά σε τηλεφωνήματα και δημοσιογραφικές ερωτήσεις για την επιλογή του πρώην υπουργού. «Καθένας κάνει τις επιλογές του και κρίνεται από αυτές», είναι το σχόλιο με το οποίο η Χαριλάου Τρικούπη συμπυκνώνει σαν …μέσο όρο τις τοποθετήσεις στελεχών της.

Η υπόθεση της παραίτησης του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ θα έχει και επόμενη μέρα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται ο πολιτικός κύκλος που έκλεισε για τον πρώην υπουργό στο ΠΑΣΟΚ να αποτελεί την απαρχή ενός νέου κύκλου, που να περιλαμβάνει ευρύτερο ρόλο για τον πανεπιστημιακό, αν.Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Ανδρέα Λοβέρδο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter