Απρόθυμη «καταδίκη» της κυβέρνησης στις χυδαιότητες των αστυνομικών στο Ηράκλειο

Απρόθυμη «καταδίκη» της κυβέρνησης στις χυδαιότητες των αστυνομικών στο Ηράκλειο

Χρειάστηκαν τρία ερωτήματα και η επιμονή του documentonews.gr για να πάρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάποιες -έστω- αποστάσεις από την ρητορική μίσους των αστυνομικών στο Ηράκλειο, που εύχονταν «καρκίνο στους καταληψίες», με την απάντησή του ωστόσο να επιδίδεται όχι απλώς σε συμψηφισμό, αλλά σε πανηγυρική για την εκκένωση καταλήψεων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης: Προκλητικό: Χρυσαυγίτης αστυνομικός πήρε μέρος σε εκκένωση κατάληψη και πανηγυρίζει βρίζοντας (Photos)

«Μήπως υπάρχει ακόμη κάτι σκοτεινό μέσα στην Ελληνική Αστυνομία και θα κάνετε κάτι γι’ αυτό; Και μήπως αυτές τις συμπεριφορές μίσους τις ενθαρρύνει και η ρητορική της Κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα;» ρωτήθηκε ο Παύλος Μαρινάκης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης πολιτικών συντακτών της Πέμπτης, με αφορμή την κραυγαλέα περίπτωση ρητορικής μίσους από αστυνομικό στο Ηράκλειο, την οποία ήδη η ΕΛΑΣ επιχειρεί να «κουκουλώσει» με την επίκληση «χακαρίσματος» του λογαριασμού του εν λόγω αστυνομικού και συναδέλφων του.

Πρόκειται για την περίπτωση αστυνομικού που είχε επιδοθεί σε κρεσέντο μίσους γράφοντας «η διμοιρία μου τα κατάφερε πετάξαμε μετά από 22 χρόνια τους άπλυτους από τον Ευαγγελισμό στο Ηράκλειο. Γ@@μώ τα σπίτια σας βρωμιάρηδες, η πόλη είναι δική μας. Καρκίνος στα σπίτια σας» για την εκκένωση της κατάληψης του Ευαγγελισμού. Στην ανακοίνωσή της, η ΕΛΑΣ υποστήριζε πως σχηματίζεται ποινική δικογραφία και «διατάχθηκε διοικητική διερεύνηση της υπόθεσης», αλλά και πως «κατά δήλωση των αστυνομικών οι προσωπικοί τους λογαριασμοί έχουν παραβιαστεί από άγνωστο δράστη και ως εκ τούτου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Στην απάντησή του όμως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αντί να καταδικάσει απερίφραστα τέτοιου είδους ρητορική μίσους, επέλεξε να μιλά για την απελευθέρωση χώρων «που ανήκουν σε φοιτητές και καθηγητές», για «μπαχαλάκηδες» και γενικότερα, να επαναφέρει το αφήγημα περί «νόμου και τάξης» στα πανεπιστήμια.

«Οι χώροι αυτοί ανήκουν σε όλους τους φοιτητές και σε όλους τους καθηγητές, τελεία και παύλα. Υπάρχουν συγκεκριμένες νομοθετικές προβλέψεις, δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο, ούτε για τις Αρχές, ούτε για την Αστυνομία, να μην κάνει τη δουλειά της. Και την κάνει και είναι σημαντικό ότι έχουμε αυτές τις ειδήσεις. Και δεν θα έπρεπε καν να είναι ειδήσεις, κατά τη γνώμη μου, αλλά, δυστυχώς, σε μία χώρα που είχαμε παρεξηγήσει την έννοια του ασύλου και είχε καταντήσει να είναι άσυλο ανομίας, πραγματικά και το αυτονόητο, δυστυχώς προβάλλεται» ανέφερε ακόμα μεταξύ άλλων, επιλέγοντας για την περίπτωση του αστυνομικού μόλις μία πρόταση.

«Τώρα, συμπεριφορές μεμονωμένες κρατικών λειτουργών, αστυνομικών σε αυτή την περίπτωση, προφανώς ελέγχονται. Και όταν υπάρχει κάποια, είτε παραβίαση κάποιας διάταξης, είτε υπάρχει κάποια αντιθεσμική παράνομη συμπεριφορά, γι’ αυτό όπως είπατε διεξάγονται έρευνες και όταν οι έρευνες αυτές οδηγούνται σε κάποια πορίσματα, προφανώς επιβάλλονται και οι προβλεπόμενες κυρώσεις» ανέφερε διστακτικά ο Παύλος Μαρινάκης, συνεχίζοντας το παραπάνω αφήγημα, με εκκλήσεις «να μην τσουβαλιάσουμε το σύνολο των γυναικών και των ανδρών της Ελληνικής Αστυνομίας, ή συνολικά των σωμάτων ασφαλείας».

«Αυτά τα περιστατικά που περιγράφετε, εφόσον αποδειχθούν ότι συνέβησαν όπως συνέβησαν, δεν είναι ο κανόνας, είναι η εξαίρεση και πρέπει, βέβαια, προφανώς να επιβληθούν, εφόσον αποδειχθεί και εφόσον υπάρχει τέτοια Απόφαση, οι προβλεπόμενες κυρώσεις» κρύφτηκε πίσω από τον νόμο, επιλέγοντας και πάλι να μην καταδικάσει ευθαρσώς τις χυδαίες αναφορές.

Μάλιστα, η απάντησή του στάθηκε και η αιτία για να επανέλθει η συνάδελφος, αντιτείνοντας πως «δεν ήταν και τόσο μεμονωμένες, ήταν πολλαπλά τα κρούσματα, απλά έχουμε μία ΕΔΕ», με τον εκπρόσωπο του Μαξίμου να συνεχίζει ακριβώς στην ίδια γραμμή με την πρώτη απάντησή του.

«Όσες ήταν και όσες αποδειχθεί ότι ήταν, ό,τι προβλέπει ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί. Ούτε πρέπει να πανηγυρίζουν οι αστυνομικοί, ούτε πρέπει να εκδηλώνουν, ας πούμε, σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης τις επιτυχίες τους. Προφανώς, ό,τι προβλέπει ο νόμος πρέπει να εφαρμόζεται, δεν το συζητάμε αυτό» ανέφερε, συνεχίζοντας την ρητορική «συμψηφισμού» με την επαναφορά της θεωρίας των δύο άκρων.

«Αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιστρέψουμε σε εποχές, όπου τα πανεπιστήμια είχαν μέσα, στέκια αυτοδιαχειριζόμενα, κυλικεία τα οποία τα διαχειρίζονταν κάποιες ακραίες ομάδες. Αυτά είναι αδιανόητα πράγματα. Δηλαδή, θέλουμε να κάνουμε πάλι τις συζητήσεις που κάναμε για πάρα πολλά χρόνια, ενώ ο υπόλοιπος κόσμος προχωρούσε. Εδώ πρέπει να μιλάμε για περισσότερη χρηματοδότηση στην Παιδεία, που έχουμε περισσότερη χρηματοδότηση και στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, για το πώς θα «τρέξουν» ακόμη πιο γρήγορα προγράμματα για τους φοιτητές, για το δημόσιο πανεπιστήμιο συνολικά, για το δημόσιο σχολείο συνολικά και βέβαια και για τη συζήτηση που θα κάνουμε, όταν έρθει η ώρα και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Αυτή για μένα είναι η συζήτηση, στην εποχή που υπάρχει και έχει μπει στον δημόσιο διάλογο και προχωράει τόσο γρήγορα η τεχνητή νοημοσύνη» συνέχισε, προκαλώντας εκ νέου ερωτήματα που έθεσε το documentonews.gr.

Όταν ο Μαρινάκης… αναγκάστηκε να καταδικάσει

Αμέσως μετά την παραπάνω απάντησή του, ζητήσαμε από τον εκπρόσωπο μία ξεκάθαρη καταδίκη, επισημαίνοντας μάλιστα πως την ώρα που η κυβέρνηση αποφεύγει κάτι τέτοιο, ζητά υποκριτικά από τους πολίτες να «καταδικάσουν στην κάλπη» μορφώματα όπως του Κασιδιάρη που επιλέγουν την ίδια ρητορική.

«Καταδικάζετε, ωστόσο, τη ρητορική μίσους, όπως αυτά τα παραδείγματα; Γιατί από τη μία δεν ακούμε απερίφραστη καταδίκη από την Κυβέρνηση και από την άλλη και τώρα, ενόψει αυτοδιοικητικών, ζητάτε από τους πολίτες να καταδικάσουν κόμματα και σχηματισμούς που έχουν ακριβώς αυτήν τη ρητορική» επισημάναμε συγκεκριμένα προς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος στη συνέχεια πράγματι εξέφρασε την καταδίκη της κυβέρνησης.

«Προφανώς καταδικάζουμε. Προφανώς καταδικάζουμε και λέμε ότι όταν υπάρχει κάτι το οποίο ξεφεύγει από αυτό το οποίο πρέπει να κάνει ένας δημόσιος λειτουργός, εν προκειμένω ένας αστυνομικός, πρέπει να επιβάλλονται οι κυρώσεις. Και η καταδίκη είναι δεδομένη. Αλίμονο εάν δεν καταδικάζαμε ρητορική μίσους. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο αντίθετο παράδειγμα ή κάποια αντίθετη περίπτωση που να δείχνει ότι η Κυβέρνηση αυτή ενθαρρύνει τέτοια περιστατικά, σε καμία περίπτωση. Σε όλες τις προηγούμενες περιπτώσεις έχει επιβληθεί ο νόμος» υποστήριξε ο Π. Μαρινάκης, παρότι εξαιτίας αυτών των «ΕΔΕ» της ΕΛΑΣ, η επίκλησή τους έχει καταστεί ανέκδοτο για τους πολίτες.

«Εγώ, λέω, όμως, να μην “τσουβαλιάζουμε” και να μη γενικεύουμε» κατέληξε ο εκπρόσωπος, που έστω έπειτα από τις δημοσιογραφικές πιέσεις, σταμάτησε να κρύβει την κυβέρνηση πίσω από την επίκληση του νόμου και εξέφρασε την καταδίκη της στη ρητορική μίσους, σε αυτή τουλάχιστον την περίπτωση του Ηρακλείου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter