Αρένα-διαστημόπλοιο προς εκτόξευση!

Αρένα-διαστημόπλοιο προς εκτόξευση!

Το αστραφτερό νεόκτιστο γήπεδο της Τότεναμ ανοίγει τις πόρτες του την Τετάρτη με πρώτη καλεσμένη την Κρίσταλ Πάλας.

Το διαστημόπλοιο άναψε τις μηχανές για εκτόξευση και η «γαλάζια» γειτονιά του βόρειου Λονδίνου φοράει τα γιορτινά της για τη φωταγωγημένη νύχτα της Τετάρτης. Ύστερα από ένα εξάμηνο αναβολών και καθυστερήσεων το αστραφτερό γήπεδο της Τότεναμ ανοίγει τις πύλες του κάτω από το φως των προβολέων, μπροστά σε 62.000 τυχερούς που ερίζουν εδώ και εβδομάδες για το προνομιούχο εισιτήριο.

Ο κλήρος του παρτενέρ έτυχε στην πτωχή συμπολίτισσα Κρίσταλ Πάλας από την απέναντι όχθη του Τάμεση, αλλά την επόμενη εβδομάδα καταφτάνει στην πόλη η Μάντσεστερ Σίτι, μαζί με το σεντόνι των προημιτελικών του Champions League. Οι μαυραγορίτες πανηγυρίζουν ήδη.

Η λυπητερή για την κατασκευή του γηπέδου –φτιάχτηκε πάνω στα θεμέλια του παλαιού Ουάιτ Χαρτ Λέιν– θα ξεπεράσει το 1,2 δισ., εάν συνυπολογιστεί η οικονομική αιμορραγία των δυόμισι ετών εξορίας της Τότεναμ στο αφιλόξενο και πανάκριβο Ουέμπλεϊ. Η απόλυτη αδράνεια των «σπιρουνιών» στα δύο τελευταία μεταγραφικά «παράθυρα» θα πρέπει να θεωρηθεί άμεση συνέπεια του αβυσσαλέου χρέους: μετά τον Ιανουάριο του 2018 (Λούκας Μόουρα) η διοίκηση του… σπαγγοραμμένου Ντάνιελ Λίβι δεν έκανε ούτε μισή μεταγραφή! Ο ισχυρός κορμός που είχε δημιουργηθεί υπό την καθοδήγηση του Μαουρίτσιο Ποτσετίνο μερίμνησε ώστε να παραμείνει η ομάδα στην κορυφογραμμή χωρίς κλυδωνισμούς.

Με… μπιραρία και θέα

Η χωρητικότητα του σταδίου μετρήθηκε στις 62.062 θέσεις, σχεδόν διπλάσιες από εκείνες του επί 118 χρόνια «σπιτιού» της Τότεναμ. Από τα αμιγώς ποδοσφαιρικά γήπεδα της Βρετανίας μόνο το Ολντ Τράφορντ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ είναι μεγαλύτερο. Αλλά το αρχαίο Ολντ Τράφορντ δεν έχει ούτε την πολυτέλεια ούτε το ντιζάιν ούτε τις ανέσεις του Tottenham Hotspur Stadium. Ούτε βέβαια μπιροπότηρα με δική τους προσωπικότητα! Το βίντεο που εικονίζει πλαστικό κύπελλο να τοποθετείται στη βαλβίδα και να γεμίζει μόνο του με το μαγικό κίτρινο υγρό κάνει θραύση στο διαδίκτυο. Μάλιστα το γήπεδο θα έχει δική του μικροζυθοποιία κάτω από τις κερκίδες.

Θα υπάρχει επίσης γαστριμαργικός παράδεισος με 65 διαφορετικά φαγάδικα, αίθουσες συνεδρίων, καθώς και η δυνατότητα για «Περίπατο στον ουρανό»: με το λεγόμενο Skywalk οι φίλαθλοι θα μπορούν να θαυμάσουν από τη στέγη τη λονδρέζικη θέα.

Το φτωχικό Τότεναμ πάντως αρέσει περισσότερο στους ντόπιους παρά στους τουρίστες, αφού είναι πολύβουη και πολυπολιτισμική γειτονιά, με πολύχρωμα στέκια μεταναστών και πραγματική ζωή. Δεν έχει δημοφιλή αξιοθέατα, αλλά αφρικανικά παντοπωλεία, εύοσμα κεμπαπτζίδικα, μυρωδάτη κουζίνα της Καραϊβικής. Και αναρίθμητες, ορκισμένες στα χρώματα των Σπερς παμπ, οι οποίες είχαν πέσει σε αναδουλειές την τελευταία τριετία…

Μπάλα με χέρια και πόδια

Στο –ακόμη ανώνυμο– στάδιο θα παιχτεί ποδόσφαιρο και… ποδόσφαιρο (american football, που παίζεται περισσότερο με τα χέρια). Προτού ακόμη τοποθετηθεί το πρώτο λιθάρι, η γνωστή και μη εξαιρετέα από τη θητεία της στην ΑΕΚ ENIC συμφώνησε με το NFL για τη διεξαγωγή τουλάχιστον 20 επίσημων αγώνων μέσα στην ερχόμενη δεκαετία. Δει δη εσόδων! Κατασκευάστηκαν μάλιστα ειδικά ευρύχωρα αποδυτήρια για τις πολυάνθρωπες ομάδες του αμερικανικού ποδοσφαίρου, ενώ το συρόμενο πλαστικό τερέν θα τοποθετείται στον αγωνιστικό χώρο μέσα σε 25 λεπτά.

Για τους φίλους του κανονικού ποδοσφαίρου με τη στρογγυλή μπάλα το πραγματικό δέλεαρ του φανταχτερού αρχιτεκτονήματος είναι η θεόρατη Νότια Εξέδρα, χωρητικότητας 17.500 θεατών, εμπνευσμένη από το Κίτρινο Τείχος της Ντόρτμουντ. Η πρώτη σειρά των καθισμάτων απέχει πέντε μέτρα από τις γραμμές του άουτ και η Τότεναμ ποντάρει στην άυλη βοήθεια του νεότευκτου σταδίου για την τιτανομαχία της 9ης Απριλίου με την πανίσχυρη Μάντσεστερ Σίτι. Προς το παρόν έχει ραντεβού με τη Λίβερπουλ απόψε στο παλαιικό Ανφιλντ.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter