Αργεί το τέλος του Ψυχρού Πολέμου – Στο Docville την Κυριακή με το Documento

Αργεί το τέλος του Ψυχρού Πολέμου – Στο Docville την Κυριακή με το Documento

Με προσωπικές μαρτυρίες και σπάνιο αρχειακό υλικό, το νέο ντοκιμαντέρ του Netflix «Σημείο καμπής: Η βόμβα και ο Ψυχρός Πόλεμος» αποκαλύπτει  πώς γλιτώσαμε μέχρι σήμερα τον πυρηνικό όλεθρο και πώς ο πόλεμος αυτός δεν τελείωσε με την πτώση του Τείχους του Βερολίνου αλλά συνεχίζεται μέχρι σήμερα Η Κατερίνα Αγγελιδάκη το είδε και γράφει γι’ αυτό. 

Το πραγματικό Γκαμπί της βασίλισσας. Τρεις άνθρωποι που έχουν συνδέσει τη ζωή τους με το σκάκι μοιράζονται την εμπειρία τους για το συναρπαστικό εγκεφαλικό άθλημα που ακονίζει το μυαλό. Η δασκάλα σκακιού και διαιτήτρια Μαριέττα Μουρούτη, ο πρωταθλητής σκακιού Χριστόδουλος Μπανίκας και ο συνιδιοκτήτης του καφενείου Πανελλήνιον Γιάννης Κατσιώνης μιλούν στην Έμυ Ντούρου. 

Ο Γιώργος-Ικαρος Μπαμπασάκης γράφει για τους καλλιτέχνες, τους λογοτέχνες, τους ποιητές και τους σκηνοθέτες που διατηρούσαν σχέσεις πάθους με το σκάκι και το τίμησαν στο έργο τους.

Όλα τα ιερά τέρατα του πολιτισμού, όπως τα έζησε και τα αγάπησε, παρελαύνουν στο βιβλίο «Ετσι τα γνώρισα, έτσι τα αγάπησα» (εκδόσεις Επίκεντρο). Ο Αντώνης Μποσκοϊτης συνάντησε τον συγγραφέα Νίκο Γκροσδάνη.  

Η Τζέλη Χατζηδημητρίου μίλησε στον Κωνσταντίνο Καϊμάκη για τις «Λεσβίες», το πρώτο μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ της που παίχτηκε με επιτυχία (sold out προβολές, ειδική μνεία στο τμήμα Mermaid, βραβείο ΕΚΚ) στο πρόσφατο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

«Θυμάμαι τον οδυρμό στα λιμάνια, τα σχολεία, τα σπίτια, στους δρόμους όταν πέθανε ο Νίκος Ξυλούρης. Ολη η Κρήτη έκλαιγε». Ο ποιητής, στιχουργός και μουσικός παραγωγός Κωστής Μουδάτσος χαρτογραφεί τη μουσική και ποιητική λαϊκή παράδοση της Κρήτης στη συνομιλία που είχε με την Κατερίνα Αγγελιδάκη. 

«Η ίδια η ζωή πρωταγωνιστεί στη σκέψη του. Ζωή μέσα από τον έρωτα, την αγάπη, τη συντροφικότητα, μακριά από κάθε κακό και άδικο». Ο Αντώνης Μποσκοΐτης γράφει για το βιβλίο «Ποιήματα και τραγούδια» (εκδ. Άγρα) του Θωμά Κοροβίνη.  

«Αν για κάτι είμαι σίγουρος, είναι η λογοτεχνική μου κλίση, και αν για κάτι δεν είμαι σίγουρος, είναι για αυτά που έχω καταφέρει» γράφει ο Πέδρο Αλμοδόβαρ στην εισαγωγή του βιβλίου του «Το τελευταίο όνειρο» (εκδ. Διόπτρα, μτφρ. Μαρία Παλαιολόγου) που περιλαμβάνει δώδεκα αφηγήσεις. Η Έμυ Ντούρου διάβασε το βιβλίο το οποίο ο Ισπανός κινηματογραφιστής χαρακτηρίζει αποσπασματική αυτοβιογραφία. 

Τα «Ανανθα χρόνια μου» κυκλοφόρησαν πρόσφατα σε CD και βινύλιο. Αντώνης Μποσκοΐτης άκουσε τον δεύτερο προσωπικό δίσκο του Γιώργου Κωστογιώργη που ηχογραφήθηκε στη Θεσσαλονίκη και περιέχει δεκατέσσερα τραγούδια, μελοποιήσεις του κυρίως ποιητών του μεσοπολέμου. 

«Εξωστρεφής και προκλητικός ο “Ταλαντούχος κύριος Ρίπλεϊ” που διασκεύασε και σκηνοθέτησε ο Πέτρος Ζούλιας, σε αντίθεση με τον αινιγματικό ήρωα της Πατρίσια Χάισμιθ» γράφει ο Ηρακλής Λογοθέτης για την παράσταση που ανεβαίνει στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης. 

Την πρωταπριλιά του 1957 το BBC πρόβαλε ένα… ρεπορτάζ το οποίο παρουσίαζε τη συγκομιδή σπαγγέτι σε ένα χωριό στα σύνορα μεταξύ Ιταλίας και Ελβετίας. Η Έμυ Ντούρου περιγράφει μια από τις πιο επιτυχημένες φάρσες όλων των εποχών. 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter