Αυξάνεται η ανησυχία για την ηπατίτιδα σε παιδιά – «Θέμα χρόνου ο εντοπισμός κρουσμάτων και στην Ελλάδα»

Αυξάνεται η ανησυχία για την ηπατίτιδα σε παιδιά – «Θέμα χρόνου ο εντοπισμός κρουσμάτων και στην Ελλάδα»

Ολοένα και εντείνετε η ανησυχία των γονιών στην Ελλάδα για την εμφάνιση οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά, καθώς αυξάνονται οι περιπτώσεις στο εξωτερικό.

Όπως υποστήριξε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή στο MEGA, ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης  είναι θέμα χρόνου να εμφανιστεί κρούσμα και στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα δεν νομίζω να έχει ασυλία όσον αφορά τις ηπατίτιδες. Η ηπατίτιδα αυτή είναι σε 14 χώρες απλωμένη, οπότε το περιμένουμε να έρθει και εδώ. Το θέμα είναι πως μπορούμε να προφυλαχτούμε, ποια είναι τα συμπτώματα που θα μας ανησυχήσουν και πως μπορούμε να την περιορίσουμε», ανέφερε ο κ. Μαζάνης.

Επισήμανε επίσης ότι οι παιδίατροι έχουν παρατηρήσει ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών είναι ευάλωτο, διότι δεν έρχονταν σε επαφή με μικρόβια λόγω μάσκας και αντισηπτικών: «Τους τελευταίους μήνες μετά την επιστροφή στην κανονικότητα βλέπουμε ότι έχουν εκτονωθεί πολλές ιώσεις που ήταν καταπιεσμένες κατά την περίοδο  της καραντίνας», είπε.

Τα πρώτα συμπτώματα της ηπατίτιδας συμπεριλαμβάνουν εμετό, διάρροια, πόνο στην κοιλιά, εξανθήματα και κόπωση. Στο δεύτερο στάδιο τα ούρα έχουν σκούρα όψη, ενώ τα κόπρανα είναι λευκά. Στο τρίτο στάδιο, το οποίο είναι σοβαρό, παρουσιάζεται ο ίκτερος, όπου το άτομο αποκτά κίτρινη όψη. Όπως εξήγησε ο κ. Μαζάνης, μέσα σε λίγες μέρες, ανάλογα με το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού, μπορεί να εξελιχθεί αυτή η κεραυνοβόλος ηπατίτιδα.

«Συνήθως τα παιδιά το ξεπερνούν στο σπίτι με ξεκούραση και πολλά υγρά, κρατάει μία εβδομάδα αυτό. Μερικά παιδιά χρειάζεται να μπουν στο νοσοκομείο και να λάβουν φαρμακευτική αγωγή, μέχρι και να χορηγηθεί κορτιζόνη» είπε.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε σε ποια παιδιά θα εμφανιστεί»

Με τη σειρά του η Επιδημιολόγος Ντόρα Ψαλτοπούλου επισήμανε ότι «ο,τιδήποτε είναι άγνωστο είναι ανησυχητικό». «Δεν μπορούμε να προβλέψουμε σε ποια παιδιά θα εμφανιστεί» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΙ.

Η ίδια συμβούλευσε τους γονείς να προσέχουν την υγιεινή των παιδιών. «Να πλένουν τα χέρια τους και να μην έρχονται σε επαφή με άτομα που έχουν γαστρεντερικά συμπτώματα ή ιογενείς λοιμώξεις», ενώ επισήμανε ότι οι γονείς δεν πρέπει να δίνουν κάποια αγωγή, αλλά να απευθύνονται στον γιατρό.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο της μεταμόσχευσης ήπατος, η κυρία Ψαλτοπούλου είπε ότι τα περιστατικά που έχουν διαγνωσθεί διεθνώς είναι περίπου 180, επομένως δεν υπάρχει ευρεία καταγραφή, ενώ οι μεταμοσχεύσεις που έγιναν αφορούσαν κυρίως περιστατικά της Μεγάλης Βρετανίας. Η μεταμόσχευση γίνεται όταν η κατάσταση του συκωτιού δε μπορεί πια να βελτιωθεί με τις θεραπείες.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter