Bloomberg: Η Γερμανία υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου για την ενεργειακή κρίση

Bloomberg: Η Γερμανία υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου για την ενεργειακή κρίση

Σύμφωνα με το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων Bloomberg, ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς αναμένεται να χαλαρώσει την αυστηρή στάση της χώρας του για κοινή έκδοση ευρωομολόγων με σκοπό την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, υπό τον όρο τα χρήματα που θα χορηγηθούν να δοθούν με τη μορφή δανείων και όχι επιδοτήσεων.

Αλλαγή πλεύσης

Ο Σολτς έδωσε τα πρώτα δείγματα μιας περισσότερο ανοιχτής προσέγγισης στον κοινό δανεισμό στο περιθώριο της συνόδου για την νέα πολιτική ένωση της Ευρώπης, στην Πράγα, την προηγούμενη εβδομάδα. Η αλλαγή στάσης έρχεται μετά από την κριτική που δέχθηκε η Γερμανία για το τεράστιο πακέτο, ύψους 200 δισ. ευρώ, που αναμένεται να διοχετεύσει στο εσωτερικό της.

Η έκδοση κοινού χρέους αντανακλά μια δραματική αλλαγή για τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία, μαζί με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας, έχει απωθήσει τέτοια μέτρα. Ωστόσο, οι εκκλήσεις για δράση αυξάνονται, αντανακλώντας τις ανησυχίες για τις τεράστιες δαπάνες που θα χρειαστούν για να περάσει η Ευρωπαϊκή Ένωση έναν χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο και να μεταβεί σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας.

Το πρόγραμμα SURE ως οδηγός

Το πρόγραμμα SURE της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την εποχή της πανδημίας -το οποίο προσφέρει στήριξη της απασχόλησης έως και 100 δισεκατομμυρίων ευρώ με τη μορφή δανείων- θα μπορούσε να προσφέρει ένα σχέδιο για ένα νέο μέσο χρηματοδοτούμενο με χρέος, είπαν πηγές σχετικές με το θέμα στο Bloomberg, που ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή οι συζητήσεις είναι ιδιωτικές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ιταλικά ομόλογα ξεπέρασαν τις επιδόσεις των γερμανικών, με την απόδοση στο 10ετές της χώρας έναντι της Γερμανίας, ένας δείκτης κινδύνου που παρακολουθείται στενά στην Ευρώπη, να υποχωρεί 12 μονάδες βάσης κάτω από τις 2,4 ποσοστιαίες μονάδες. Το ευρώ περιόρισε την προηγούμενη πτώση, έχοντας σταθεροποιηθεί περίπου στα 0,972 δολάρια.

Διαβάστε επίσης:

Γερμανία: Υπεραμύνεται ο Σολτς του πακέτου των 200 δισ. ευρώ παρά τις αντιδράσεις των Ευρωπαίων

Handelsblatt: H δεξιά στροφή στην Ιταλία πιέζει τα ελληνικά ομόλογα

Συνεχίζονται τα αρνητικά ρεκόρ για τα ελληνικά ομόλογα – Στα ύψη επιτόκια και spread

Νομικός «πόλεμος» Βρυξελλών – Βερολίνου για τα ομόλογα της ΕΚΤ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter